Wiet Kweken voor Beginners

Overweeg je om voor het eerst zelf wiet te kweken? Dan komt er misschien een hoop op je af. Je moet bijvoorbeeld weten wat een wietplant nodig heeft om te overleven. En dat is meer dan een beetje water. Als je net begint met wiet kweken is het handig om een naslagwerk te hebben dat je kunt raadplegen als de vragen in je opkomen. Vandaar dit artikel voor beginners!


Wat heeft een wietplant allemaal nodig?

Een wietplant heeft om te groeien en bloeien licht, maar ook duisternis nodig. Verder zijn water en voeding misschien vanzelfsprekend, maar ook een aanvoer van verse lucht is noodzakelijk. Al deze ingrediënten zijn minimaal vereist om wiet te kweken. Als je binnen wiet wilt kweken, is het van belang dat je een speciale kweeklamp gebruikt. Wiet kweken binnen zonder lampen? Doe maar niet. Een wietplant op de vensterbank krijgt te weinig licht om je een leuke opbrengst te bezorgen, als ze het al overleeft. Die overlevingskans is namelijk erg laag omdat de kweekruimte en daarmee de hoeveelheid licht niet beheerst is. Zodadelijk meer over het belang van licht.

Andere zaken die het leven van een wietplant een stuk makkelijker maken zijn een juiste luchtvochtigheid, temperatuur en pH-waarde, genoeg ruimte om te groeien, luchtige grond en wat lichaamsbeweging in de vorm van een zomers briesje. Laten we eens bekijken wat de verschillen zijn tussen binnen en buiten wiet kweken. Dan komen we vanzelf op de ingrediënten voor een gezonde wietplant.

Binnen vs. Buiten Wiet Kweken voor Beginners

De verschillen tussen binnen of buiten wiet kweken zijn best groot, terwijl de overeenkomsten vrij beperkt zijn. Voeding en water zijn voor binnen en buitenkweek hetzelfde. Wiet water geven is vrij eenvoudig. Geef het liefst dagelijks water, maar in ieder geval als er aan het eerste kootje van je wijsvinger geen aarde blijft plakken als je hem zo diep in de aarde steekt. Wat voeding betreft, geef je bij iedere waterbeurt volgens de gebruiksaanwijzing voeding. Op de verpakking of website van de plantenvoeding die je hebt staat meestal aangegeven hoeveel voeding je moet geven. Geef trouwens groeivoeding tijdens de groeifase en bloeivoeding tijdens de bloei. Dat verschil is niet voor niets, omdat wietplanten andere behoeftes hebben als ze toppen ontwikkelen in de bloeifase. De keuze of je binnen of buiten wiet wilt kweken is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Zonlicht vs. kunstlicht
  • Volle grond, pot of andere voedingsbodem
  • Weersinvloeden vs. nabootsen van het weer
  • Beestjes, schimmel en andere narigheid op je wietplant
  • Geur
  • Kweekruimte

Zonlicht vs. Kunstlicht

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen binnen en buiten wiet kweken is het licht. Wietplanten hebben iedere 24 uur zowel een aanzienlijke hoeveelheid licht als totale duisternis nodig. Waar wiet kweken ingewikkeld wordt, is dat wietplanten pas gaan bloeien als die hoeveelheid licht minder wordt. Planten met deze eigenschap worden fotoperiode planten genoemd. 

Er zijn ook wietzaadjes die in hun stamboom ooit zijn gekruist met een speciaal soort wietplant die van nature voorkomt in het frisse Oost-Europa en Rusland: Cannabis ruderalis. Omdat ruderalis vrij noordelijk groeit, is de plant anders geëvolueerd dan de gebruikelijke indica’s en sativa’s. Deze dunne, kleinblijvende soort wiet heeft de unieke eigenschap om na enkele weekjes groeien vanzelf over te gaan in de bloeifase, terwijl sativa en indica wiet een signaal moeten krijgen om te bloeien.

In de natuur krijgen wietplanten dat bloei signaal door de afname van het daglicht in het najaar. Om die reden hoef je bij tuinwiet doorgaans niets bijzonders te doen om je wietplant te laten bloeien. Als de dagen korter worden, “weet” de plant dat het tijd is om zich voort te planten en gaat alle energie naar de toppen, waar jij over enkele weken je wiet van oogst.

Fotoperiode en Autoflower

Fotoperiode wietplanten hebben om te bloeien een vermindering nodig in daglicht per etmaal. Zet bij binnenkweek minimaal 10 uur je lampen uit om je wietplanten in de bloei over te laten gaan.

Wiet dat ruderalis genen bevat, noemen we autoflower wiet. Deze wietplanten gaan ongeacht de hoeveelheid licht vanzelf in bloei. Ook al is het hoogzomer of hartje winter. Zolang ze maar genoeg licht hebben. Autoflowers hebben dan ook bij binnenkweek geen extra duisternis nodig om over te gaan tot bloei. Dat maakt autoflower wietzaadjes bijzonder populair voor beginners.

Man met een schaar en een wietplant in zijn handen

Wiet kweken voor beginners in volle grond of in de pot?

Tuinwiet doet het goed in de volle grond, waar de planten alle ruimte en vrijheid hebben om de wortels groot te laten worden. Je kunt ervan uitgaan dat de plant groter wordt als ze ook grote wortels heeft. Het nadeel van volle grond is dat de drainage maar ook de luchtigheid van de grond niet altijd optimaal zijn. Dat zorgt ervoor dat overtollig water niet weg kan en de wortels verstikken en gaan rotten. Daarom kweken veel wietkwekers in een verhoogde plantenbak, flinke pot of speciekuip. Daar kun je dan gaten in aanbrengen die zorgen voor een toevoer van lucht en afvoer van teveel water. Wiet kweken in een pot? Wietplanten hebben minimaal 12 liter luchtige kweekaarde nodig.

Weersinvloeden vs. nabootsen van het weer

Als wiet buiten staat worden je planten logischerwijs blootgesteld aan regen, harde wind en brandende zon. Met laatstgenoemde heeft een wietplant niet zoveel problemen, zolang je buitenwiet maar niet ‘s consequent morgens of overdag besproeid met water. Dan kunnen de waterdruppeltjes op de bladeren kleine lensjes vormen en de bladeren als onder een vergrootglas verhitten.

Regen is hartstikke goed voor een wietplant, mits je grond voldoende water kwijt kan. Toch  kan langdurige regen weer leiden tot toprot. Als de toppen te vochtig worden, vormt zich schimmel in de toppen die je niet meer weg kunt halen. Binnen kan deze schimmel ook ontstaan als het vochtpercentage in de lucht te hoog is. Daarom is het raadzaam om bij binnenkweek te letten op een balans van temperatuur en luchtvochtigheid. 

Beste Luchtvochtigheid voor Wiet

De ideale luchtvochtigheid is tijdens de groei het liefst hoog. 65 tot 70% is heel fijn. Verlaag vervolgens de luchtvochtigheid iedere week met 5% tot je 40% bereikt. In de bloei zet je de luchtvochtigheid op 40-50%. Wat temperatuur betreft dien je de temperatuur tijdens de groei en vroege bloei niet lager dan 21 graden Celsius te laten zakken.

Wind wordt overigens bij binnenkweek ook nagebootst door middel van een ventilator te plaatsen. In de tuin wordt wiet sterk en veerkrachtig omdat de wind de plant constant heen en weer beweegt. Daardoor worden de stammen en takken stijf en kunnen ze veel meer hebben. Gaat het overigens echt stormen, dan kun je de pot naar een luw plekje in de tuin verplaatsen. Ook kun je de plant voor de storm inpakken en vastzetten met touwen aan de schutting. In de kweekruimte of wiet kweekkast heb je daar natuurlijk geen last van.

Beestjes, schimmel en andere narigheid bij wiet kweken

Het is nu eenmaal zo dat in een afgesloten kweekruimte minder kans is op plagen in de vorm van trips, spint, meeldauw en andere ziekteverwekkers. Maar de kans is niet nul. Daarom is het verstandig om ook bij binnenkweek op de hoogte te zijn wat er kan neerdalen op je wietplant, hoe je beestjes en schimmel herkent en natuurlijk wat je er aan kunt doen! 

Lees dit uitgebreide artikel over de meest voorkomende ziekteverwekkers of dit artikel om meeldauw te bestrijden.

Wiet Geuroverlast

Geuroverlast van wietplanten is een reëel probleem en een echte verklikker. De geur die wietplanten afgeven is namelijk eenvoudig te herkennen en als de buren er last van hebben, krijg je geheid bezoek van de politie. Het is dus raadzaam om met zekerheid te weten of je buren last hebben van een vleugje wietgeur door de veranda als ze ‘s zomers van het zonnetje genieten. Bij binnenkweek is dat meestal niet zo’n probleem, mits je kweekruimte of -kast is voorzien van koolstoffilters en een mechanische afzuiging. De filters halen alle geur uit een gesloten kweekomgeving, maar let wel op dat de geur evengoed kan verspreiden als de wiet kweekruimte open gaat.

Wiet Kweekruimte

Heb je de ruimte om binnen te kweken en ben je bereid om elektrische stroom te betalen voor het kweken van je wietplanten? Allereerst: sommige wietplanten kunnen enorm groot worden. Bij voldoende licht kan een plant tot maximaal vier meter hoog worden, maar dit is een uitzonderlijk geval. De meeste sativa’s worden onder ideale omstandigheden net iets langer dan twee meter in ons klimaat. Indica wietplanten daarentegen, worden doorgaan anderhalve meter hoog. Deze dames groeien overigens wel breder dan de lange sativa’s. Autoflowers, de planten die gekruist zijn met ruderalis genen, worden doorgaans niet veel groter dan een meter. Dat is nog een reden waarom autoflower wietzaadjes zo gewild zijn bij binnen kwekers.

Alright, heb je de keuze gemaakt of je binnen of buiten wilt kweken? Dan zijn deze twee uitvoerige blogs voor jou:

Heel klein wietplantje met twee handen

Conclusie Wiet Kweken voor Beginners

We hopen dat je een idee hebt gekregen van wat er komt kijken bij wiet kweken. In de loop van het artikel heb je al wat links zien staan met meer specifieke informatie. Misschien dat de onderstaande artikelen je verder kunnen helpen als je nog een stapje verder wilt gaan met wiet kweken:

Deel op: