Gele Puntjes op Bladeren Wietplanten: Wat Nu?

Tijdens je dagelijkse inspecteer sessie kom je erachter dat de bladeren van je wietplanten gele puntjes hebben. Wat doe je verkeerd en wat moet je doen? In ieder geval snel handelen, want je weet nooit wat gele bladeren voor gevolgen kunnen hebben voor je wietplant. Wij gaan je een handje helpen.


Gele puntjes aan een wietblad, het komt heel vaak voor in de beginnende fase van de kweek. Je ziet aan het uiteinde van elke ‘vinger’ een gele gloed ontstaan, en de puntjes wijzen naar beneden. Het ziet er niet gezond uit en veel (beginnende) kwekers schrikken ervan. Wees gerust, je probleem is vaak snel te verhelpen.

Gele Puntjes Wietplanten

Bladproblemen in de punten van je bladeren zijn meestal een gevolg van overvoeding. Als de punten van het wietblad écht geel zijn ben je er vroeg bij en kun je een aantal voeding beurten overslaan. Je zult zien dat het wietblad zich weer gaat strekken en de bladeren worden weer groen. Overvoeding bij wiet is geen ramp, zolang het niet te lang doorgaat. Na verloop van tijd worden de puntjes namelijk diepgroen tot zelfs bruin. Op dat moment is er echt nood aan de man. Voeding overslaan werkt dan niet goed meer en bladeren blijven donker. Kijk hierbij uit dat je niet té lang geen voeding geeft. Daardoor kunnen er weer andere bladproblemen ontstaan waar je wietplant niet zo blij van wordt. In extreme gevallen en onoplettendheid kan overvoeding bij wiet zorgen voor verbrand ogende puntjes (. Het blad is dan stuk en bruine schilfers brokkelen ervan af. Even geen voeding geven wordt aangeraden, maar het blad zal niet snel herstellen.

Uiteraard kun je zelf het beste beoordelen of je te veel voeding geeft. In de praktijk blijkt vaak dat voedingsschema’s niet zijn berekend op bepaalde omstandigheden. Neem daarom nooit klakkeloos het voedingsschema over, maar blijf zelf goed en logisch nadenken.

Potgrond voor Wiet

Overvoeding bij wiet komt meestal voor aan het begin van de kweek, omdat een wietplant dan alle voeding die het nodig heeft al uit de potgrond haalt. Koop je speciale potgrond voor wiet? Dan zitten er genoeg voedingsstoffen in om je groene rakker snel groot te laten groeien. Houdt hier rekening mee als je kweekt met een voedingsschema van bijvoorbeeld Plagron. Stel de hoeveelheid voeding naar beneden bij.

Ben je op zoek naar topkwaliteit plantenvoeding voor wiet? Of andere spullen die je helpen ontkiemen, groeien of bloeien? Bekijk alle wondermiddelen en geef je wietplant een extra boost.

Wietplanten

Gele Bladeren Wietplanten

Zijn het niet de puntjes, maar het hele blad dat geel begint te kleuren? Dan heb je in de meeste gevallen juist te maken met een tekort aan voedingsstoffen. Er zijn heel veel essentiële voedingsstoffen nodig voor een gezonde kweek. Ontbreekt er bijvoorbeeld stikstof, kalium, calcium, fosfaat of magnesium… dan kun je te maken krijgen met gele bladeren. Vanzelfsprekend is dit niet goed voor je plant en komt het je oogst niet ten goede. Een kort overzicht van bladproblemen door gele bladeren:

  • Is je wietplant in zijn geheel geel en voelt hij zwaar aan? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven. Pas de hoeveelheid aan. Zijn de bladeren deels geel en voelen ze even zwaar aan als normaal? Dan heb je te maken met een van de onderstaande tekorten.
  • Worden je wietbladeren vanuit de punten geel? Dan kun je rekenen op een stikstoftekort bij je wietplant.
  • Kom je gele of oranje bladeren tegen en zit je blad vol met vlekken? Dit zijn symptomen van een kaliumtekort.
  • Zie je dat je wietblad geel wordt tussen de bladnerven en ziet je plant er écht slecht uit? Dan kan het zomaar dat je plant te weinig magnesium binnen krijgt. Handel snel, een magnesiumtekort kan ernstige gevolgen hebben.
  • Te veel magnesium kan zorgen voor hele donkere bladeren. Het magnesium zorgt ervoor dat er geen andere stoffen kunnen worden opgenomen.
  • Bij een zwaveltekort blijven je bladeren klein en zijn ze vanuit het midden geel.
  • Zie je dat de onderste bladeren van je wietplant verkleuren en zie je geel bruine vlekjes random op het blad en de kartels verschijnen? Je plant heeft te dealen met een calciumtekort.

Naast deze bladproblemen kan je plant ook een tekort hebben aan ijzer, zink of natrium. Wil je weten hoe je met één van de bovenste problemen moet omgaan? Meer kenmerken bij tekorten en methoden en voeding om de tekorten aan te vullen, vind je hier: ‘Bladproblemen bij Wietplanten: Tekorten herkennen’. In deze blog vind je naast uitgebreide uitleg ook foto’s die je helpen om het bladprobleem te herkennen!

Wietplant met gele bladeren buiten

Deel op: