Spint op je Wietplant Bestrijden

Spint op je wietplant is zeker geen pretje. Maar, als je er op tijd bij bent, is spintmijt gelukkig op tal van manieren te bestrijden. In deze blog lees je hoe je van de kleine oranje-rode beestjes af komt. Wacht niet te lang! Spint kan je wietplant totaal verwoesten.


Wat is Spint of Spintmijt?

Om een plaag te ontdekken moet je weten hoe spint eruit ziet. Ten eerste moet je heel goed kijken naar de bladeren van je wietplant. Spintmijten (Tetranychus urticae) zijn, helemaal bij een beginnende uitbraak, heel erg klein. Soms zijn ze wel kleiner dan een millimeter. Je kunt dus wel begrijpen dat ze nog wel eens over het hoofd worden gezien. Het enige wat je ziet zijn kleine donkere puntjes op je bladeren. In een gevorderd stadium (spintmijten zijn dan 0,5 tot 0,8 cm groot) laat spint een dekentje van witte, zacht ogende spinnenwebben achter. Als je dit in ruime getale tegenkomt, is het kwaad vaak al geschiedt.

Spintmijt bestrijden, daar moet je zo snel mogelijk mee beginnen. De infectie op je wietplant groeit namelijk exponentieel en dat gaat sneller dan veel mensen denken. ‘Ah, daar kijk ik van de week wel even naar’, zit er met spint niet bij. Begin zo snel als je kan met bestrijden, voor het te laat is.

Kom je er nu achter dat spint niet het probleem is waar je tegenaan loopt? Bekijk de blog ‘Bladproblemen bij Wietplanten deel 3: Levensbedreigende Ziektes’. Hier vind je uitleg over meer mogelijke ziektes en plagen bij wietplanten.

Sintmijt

Wat doet Spintmijt met je Wietplant?

Nu je weet hoe spint eruit ziet, kun je hem beter herkennen en bestrijden. Om je de ernst van een plaag uit te leggen hebben we de gevolgen ervan zo specifiek mogelijk voor je beschreven:

  • Op het begin zul je alleen donkere puntjes zien en eventueel witte spinnenwebben onderaan het wietblad. De beestjes zie je bijna niet met het blote oog. De puntjes gebruiken de spintmijten om de voeding uit de plant te zuigen. Bij een beginnende plaag kunnen bladeren afsterven.
  • Is de aanwezigheid van spint uitgegroeid tot een ware plaag? Dan zul je gele bladeren gaan zien die hangen en vervolgens afsterven. Daarnaast zul je de witte webben nu wel zien zitten. Dit is vaak het moment waarop een kweker de plaag ontdekt. Spintmijten proberen met hun webben schade aan te brengen aan toppen en bladeren. De plant heeft moeite met groeien en zal niet het maximale uit het groeiproces kunnen halen. Je plant wel maximaal laten groeien? Probeer groeistimulatoren.
  • Als je niets aan een plaag van spint doet, zal je dit duur komen te staan. Een grote spintplaag kun je niet missen. Grote witte webben zowel tussen als op je wietplant vermenigvuldigen zich razendsnel. Het bedekt alle toppen en de groei of bloei van je wietplant wordt nagenoeg stopgezet. In het ergste geval kan spint je hele wietplant laten afsterven.

Geschrokken? Gelukkig hebben wij een aantal manieren voor je gevonden om spint te bestrijden. Zo kan je waardevolle groene plant lekker zijn gang blijven gaan.

Spint Bestrijden

We willen je nogmaals op het hart drukken dat je écht niet te lang moet wachten met in actie komen tegen spintmijt. Spint bestrijden kan op verschillende manieren:

  1. Roofmijten, lieveheersbeestjes of gaasvliegen.
  2. Spint bestrijden met knoflook.
  3. Snoeien en spoelen tegen spint.
  4. Kaneelwater gebruiken.
  5. Natuurlijke oliën als bestrijdingsmiddel.
  6. Biologische bestrijdingsmiddelen.

Wil je weten hoe je deze methoden toepast op je kweek? Dan verwijzen we je graag door naar deze blog. Lees hier de uitleg bij elke bestrijdingsmethode en leer hoe je een spintplaag kunt voorkomen. Succes!

Wietplant

Deel op: