Eerste Hulp bij pH-waarde van Wietplanten

Als je wiet gaat kweken zijn er een aantal dingen waar je niet omheen kunt: de pH-waarde bijvoorbeeld. Waarom is de zuurtegraad van je wietplant, wortels, voeding en grond zo belangrijk? Wat is voor jouw groene rakker de perfecte pH-waarde?


Wat is pH-waarde?

De pH-waarde staat voor de zuurtegraad van een vloeistof en vind je bij wietplanten voornamelijk terug in het vocht rond de wortels. De zuurtegraad is daar zo belangrijk omdat daarmee de mate van opneembaarheid van meststoffen en voedingen voor je wietplant wordt bepaald. Het absorberen van goede stoffen door je plant kan worden verstoord door een te hoge, of te lage pH-waarde. Elke voedingsstof heeft zijn eigen zuurtegraad waarbij deze het beste wordt opgenomen.

Grafiek pH-waardes

De schaal waar een pH-waarde mee wordt berekend loopt van 0 tot 14. Op deze schaal geldt: hoe lager de waarde, hoe zuurder de vloeistof. Heeft vloeistof een waarde van 1? Dan is het extreem zuur. Bij een waarde van 7 is de zuurtegraad neutraal (kraanwater) en bij 14 erg laag.

pH-waarde en Wiet

Als je niet goed op de pH-waarde van je wietplant let, kun je problemen krijgen met kweken. Ziektes, tekorten en bladproblemen zijn het gevolg van structureel water of voeding geven met een verkeerde zuurtegraad. Gele bladeren? Paarse steeltjes? Vaak is het te herleiden naar een verkeerde pH-waarde.

Het vervelende aan problemen door een verkeerde pH-waarde is, dat je jouw harde werk niet beloond ziet worden. Het zou namelijk zomaar kunnen dat alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft gewoon aanwezig zijn in de aarde, maar dat de zuurtegraad verkeerd is en je er alsnog niks aan hebt. Extra voeding geven is dan niet de juiste oplossing en kan zelfs de situatie verslechteren.

Zoals gezegd, heeft elke voedingsstof zijn eigen bandbreedte van pH-waarde waarbinnen deze voldoende wordt opgenomen door een wietplant. Een voorbeeld:

  • Bij een te hoge waarde kan een gebrek ontstaan aan Fosfor, Mangaan en Borium.
  • Bij een te lage waarde kan een gebrek ontstaan aan eigenlijk alle voedingsstoffen.

Jij wil toch ook het beste voor je wietplant? Wees alert en neem de zuurtegraad niet met een korreltje zout. Meer kweektips? Bekijk alle artikelen over wiet kweken!

wietplant met meeldauw

Beste pH-waarde voor een wietplant

De meeste belangrijke voedingsstoffen die een wietplant nodig heeft worden opgenomen bij een pH-waarde tussen de 5.5 en 6.5. Ga je jouw wietplanten water of voeding geven? Zorg dan dat de zuurtegraad daaraan gelijk is. Zit je daar ver naast? Dan zal het niet lang duren voordat je problemen zult ondervinden.

Als je ├ęcht de perfecte zuurtegraad voor jouw wietplant wil vinden is het belangrijk om naar het medium van je wietplant te kijken:

  • Kweken op aarde: waarde van 6.3
  • Kweken op steenwol: waarde van 6.0
  • Kweken op hydro of cocos: waarde van 5.8

Tip: check goed de pH-waarde van het medium dat je gebruikt, voordat je jouw wietplant eraan toevertrouwd. Steenwol moet sowieso bijgesteld worden. Aarde in sommige gevallen ook.

pH-waarde Verlagen of Verhogen

Zoals je hebt gelezen is het heel belangrijk om de pH-waarde van het water of de voeding te checken die je aan je wietplanten geeft. Hoe beter je hierop let, hoe beter de oogst uiteindelijk zal zijn. Je kunt de waarde in het medium van je wietplant, of het water dat je geeft, meten met een pH-meter. Deze zijn zowel in winkels als online verkrijgbaar en zijn heel makkelijk in gebruik.

Man geeft geldboom water

Natuurlijk moet je ergens beginnen als je wietplanten water of voeding wil geven. Gewoon kraanwater heeft een zuurtegraad van rond de 7. Regenwater is iets zachter en ligt tussen de 6 en de 7. Gedestilleerd water uit de supermarkt heeft altijd een pH-waarde van 7. Wat zie je? De waarde is dus vaak te hoog.

Veel Nederlandse kwekers lopen dus tegen hetzelfde probleem aan. De pH-waarde verlagen. Gelukkig zijn daar hele handige en 100% natuurlijke middelen voor. Neem bijvoorbeeld PH min van Plagron. Het kost je nog geen tientje en het zal de opbrengst van je plant aanzienlijk verhogen. Daarnaast scheelt het je een hoop moeite. Bladproblemen, ziektes of tekorten verhelpen is geen pretje en het is nog doodzonde ook.

PH min kopen?

De pH-waarde verlagen? PH min van Plagron is niet duur en heel makkelijk te gebruiken. Met een fles van een liter kun je wel even vooruit, want je hebt per keer dat je het gebruikt maar een paar druppels nodig. PH min kopen is zeker de moeite waard!

Andere soorten plantenvoeding nodig? Bijvoorbeeld groei-, bloei- of wortelstimulatoren? Alles wat je nodig hebt voor een succesvolle kweek vind je hier. Succes!

Plagron universal

Deel op: