Kun je Wiet Kweken Zonder Lampen?

Wiet kweken zonder al te veel moeilijkheden. De plantjes mooi uit het zicht, weinig energiekosten en geen gedoe met lampen. Dat wil natuurlijk iedereen. Er zijn dan ook genoeg beginnende kwekers die experimenteren met binnenwiet kweken zonder lampen. Kan dat eigenlijk wel? Of is het tijdverspilling? We zochten het uit en hebben antwoorden voor je.


Licht is Belangrijk

Wietplanten groeien van nature buiten. Mede daarom is licht één van de belangrijkste factoren bij het kweken van wiet. Heb je de mogelijkheden? Kweek dan bij voorkeur met lampen of buiten met zonlicht. Dan krijg je waar voor je geld en de tijd die je erin steekt.

Wietplanten hebben in de groei- en bloeifase voldoende (zon)licht nodig. Dankzij licht vindt namelijk fotosynthese plaats. Dat is het proces waarbij licht en CO2 worden omgezet in suikers en zuurstof die de plant nodig heeft om te groeien. Hoe meer fotosynthese, hoe sneller de plant groeit. Sterker nog, een wietplant groeit van nature pas als zij meer dan 14 uur licht per dag krijgt. En dat krijgt ze binnenshuis vaak niet zonder lampen. Dan is er nog de sterkte van het licht. Dat is vooral belangrijk tijdens de bloei. Hoe krachtiger het licht, hoe groter de toppen worden die uiteindelijk aan je plant groeien.

Wietplant voor de zon

Als een wietplant te weinig licht krijgt, wordt het groeiproces dus verstoord. Door gebrek aan zuurstof en suikers wordt de plant minder groot en krijgt ze slappe takken. Daarnaast gaan planten ‘zoeken naar licht’. Als de planten gaan zoeken naar licht, worden ze erg uitgerekt. Je houdt dan vaak een relatief dunne plant over. Geen goede basis voor een machtige, groene wietplant vol met toppen.

De plant moet vervolgens het idee krijgen dat het zomer wordt en dat ze mag gaan bloeien. Dit merkt ze wanneer het aantal zonuren afneemt. Als dit niet gebeurd, kan een wietplant gaan weigeren om in de bloei te gaan. Kortom: kweken zonder (zon)licht is dus alles behalve natuurlijk en dat zie je terug in de plant en de wiet. Maar, niet getreurd. Wiet kweken zonder lampen is zeker niet onmogelijk! Amerikanen noemen het ook wel windowfarming of windowgrowing en het is populairder dan veel mensen denken.

Bij windowfarming wordt vaak maar één plant gekweekt. Speciaal daarvoor zijn er plantenvoeding startersets. Alles wat je nodig hebt voor het kweken van één wietplant.

Kweken Zonder Lampen

Een beetje eigenwijs of gewoon geen andere opties? Ga je het ondanks de regels van Moeder Natuur toch proberen? Pak het goed aan, dan heb je kans van slagen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De plek van de plant in je huis
  • Het soort wietzaadje dat je gaat planten
  • Het moment waarop je begint met kweken
  • Temperatuur van de kweekomgeving
  • Plantenvoeding
  • Geur

Plek in Huis

De plekken in je huis met het meeste licht zijn natuurlijk de ramen en vensterbanken. Ga je wiet kweken zonder lampen? Dan ben je genoodzaakt je plantje in het raam of op de vensterbank te zetten. En dan wel een raam dat op het zuiden gericht staat. Dit is heel belangrijk! Op het zuiden kan je plantje namelijk het meest genieten van het kleine beetje licht dat ze krijgt. Pak daarom je kompas erbij en maak een mooi plekje vrij op de zuidelijk gelegen vensterbank.

Raam

Soort Wietzaadje

Aangezien je met wiet kweken zonder lampen vaak tegen een tekort of verstoord aantal zon- en lichturen aanloopt, is het handig als je plant wat hulp krijgt om in de bloei te gaan. Neem je de proef op de som? Ga dan voor Autoflower Wietzaadjes. Autoflowers bloeien namelijk altijd, afgezien van het aantal lichturen. De autoflower plantjes groeien niet afhankelijk van de lengte van de dag, maar gaan vanzelf in de bloei wanneer ze denken volwassen te zijn. Het enige wat je dan nodig hebt is voldoende lichturen tijdens het groeien, dus tijdens de eerste paar weken van je binnenkweek zonder lampen moet het buiten lang licht zijn. Nog een voordeel van autoflower wietplanten: ze worden niet zo groot als normale wietplanten. Dus, wil je niet dat de takken van je wietplant door het keukenraampje naar buiten steken? Neem een autoflower!

Moment van Kweken

Zoals we je net al probeerde wijs te maken: wiet kweken zonder lampen kan alleen als er voldoende licht van buiten komt. Begin daarom niet midden in de winter, of in de eerste maanden van het jaar met de binnenkweek zonder lampen. Zorg ervoor de de plant in zijn groeiperiode kan genieten van minimaal 14 uur licht. Wacht daarom minimaal tot ongeveer eind april voordat je gaat beginnen met je kweek. Dit is noodzakelijk! Begin je eerder, dan is wiet kweken zonder lampen gedoemd te mislukken.

Temperatuur bij Binnenkweek

Wietplanten houden naast licht ook van een gepaste, aangename warmte. Omdat er al een gebrek aan licht is, wordt warmte nog belangrijker. Zorg er daarom voor dat je de temperatuur van je kweekomgeving in de gaten houdt. De ideale kweektemperatuur als je wiet gaat kweken zonder lampen is een kamertemperatuur van ongeveer 21 graden. Een aantal graden hoger is niet per se een probleem. Een wietplant krijgt het pas te warm bij 26 graden in de bloeiperiode en 29 graden in de groeiperiode. Kou is daarentegen wel funest voor je plantje. Onder de 20 graden krijgt ze het koud en wordt de groei en bloei verstoord. Dus: laat je plant niet in zijn hempie staan!

Thermometer

Plantenvoeding

Om je wietplanten een beetje in de goede richting te sturen en het tekort aan licht op te vullen, raden we je aan om plantenvoeding te gebruiken. Wortelstimulatoren, groeistimulatoren en bloeistimulatoren bijvoorbeeld. Vooral in de groeiperiode kan je plant dus wel wat extra’s gebruiken omdat ze vaak niet aan de benodigde lichturen komt.

De voeding mix je heel makkelijk met het water dat je aan je planten geeft. Plantenvoeding van Plagron is scherp geprijsd en zeker de moeite waard.

Geur bij Wiet Kweken

Als je geuroverlast wil voorkomen door wiet te kweken zonder lampen, dan heb je het goed mis. Een wietplant die in de bloei staat ruik je altijd, ongeacht of het nou een autoflower, indica of sativa soort is. Bedenk daarom voordat je het plantje wekenlang op je vensterbank laat staan, dat ze eenmaal in de bloei toch best kan gaan stinken.

Is het al wat later in het jaar en loop je nu toch tegen stankoverlast aan? Wees niet bang om je binnenkweek plantje naar buiten te verplaatsen. Wacht bij voorkeur wel tot de zomer, dan raakt je plant niet zo in de war.

Voorkom Problemen bij Wietplanten

Mocht je wiet gaan kweken – met of zonder lampen – dan moet je ook altijd goed opletten dat je geen problemen krijgt met je bladeren of plant. Het zou zonde zijn als een schimmel- of spintinfectie je werk zou verpesten. Lees je daarom goed in door middel van deze blogs!

Kweken mét Lampen

Lijkt kweken zonder lampen je toch niet zo’n goed idee? Wij schreven een blog over het kweken met HPS Lampen. Lees wat de voordelen zijn en hoe je er één kan aansluiten!

Deel op: