MiniGrow Review: De Beste Kweekkast voor Wiet

In een compacte kweekkast wiet kweken van hoge kwaliteit is misschien wel het walhalla voor iedere hobbykweker. Eens in de 12 weken een mooie opbrengst van ongeveer 40 tot 60 gram gedroogde wiet van een autoflower wietplant. Daarmee hoef je in ieder geval niet meer naar de coffeeshop! Wij mochten het zelf proberen. We kregen namelijk een MiniGrow Box opgestuurd van Dutch-Headshop om hem te reviewen. Lees hier waarom wij denken dat dit de beste kweekkast is en bekijk de resultaten van twee kweekjes waardoor jij de beginnersfouten niet meer hoeft te maken! 


Waarom een Kweekkast voor Wiet?

Waarom een hoogwaardige growbox of kweekkast de voorkeur krijgt boven buiten kweken of binnen in een kweektent? Heel simpel! Met de MiniGrow heb je de volledige controle over alle omstandigheden. Met de minste moeite kun je ervoor zorgen dat je wietplant gedurende de hele kweek profiteert van de ideale luchtvochtigheid, temperatuur, lichtvoorziening, luchtcirculatie en meer. Daarnaast ben je veilig bezig, heb je weinig energiekosten en het kweken in een gekeurde kweekkast als de Minigrow wordt vaak gedoogd. Een growbox als deze is zo discreet, dat niemand erachter hoeft te komen dat je wiet aan het kweken bent in je eigen woning. Dus ook geen bezoekjes van oom agent!

Ben je benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers? Bekijk dan eens de reviews op de website van Dutch-Headshop.

minigrow

Waarom is de MiniGrow Growbox de Beste Kweekkast? 

Wij hebben de nieuwste versie van de Minigrow ongeveer een half jaar mogen gebruiken. Genoeg tijd om twee autoflower wietplantjes te kweken en de growbox te beoordelen. Wij hebben eerder gelijkwaardige modellen geprobeerd. Na de succesvolle oogst van onze tweede kweek durven wij met zekerheid te zeggen dat de Minigrow de beste kweekkast is en dat in een kweekkast wiet kweken zeer eenvoudig is voor iedereen. Het is veel minder tijdrovend dan een buitenkweek en je loopt minder risico op bijvoorbeeld toprot in het najaar. Ook een binnenkweek met een kweektent en lampen vinden wij minder fijn aangezien je dan simpelweg strafbaar bezig bent en je nooit weet of iemand je gaat verlinken. Zo’n tent is namelijk helemaal niet zo discreet. 

We hebben vijf punten opgeschreven om uit te leggen waarom wij denken dat de Minigrow de beste kweekkast is voor iedere hobbykweker: 

Volledige controle over Wiet Kweken

Wat wij erg fijn vonden was de volledige controle over de omstandigheden in de kweekkast. Zet je de kweekkast in een ruimte waar de temperatuur gunstig is? Dan geniet je wietplant daar ook van. De kweekkast genereert namelijk zelf geen warmte. Ook met de luchtvochtigheid zit het goed. We hadden voor de zekerheid een metertje geplaatst in de growbox, maar door de luchtcirculatie en het koolstoffilter bleef die eigenlijk altijd goed op pijl. Om nog niet te spreken over de LED kweeklamp in de Minigrow. Je hoeft zelf niet op zoek naar de juiste verlichting, want die zit er al in. Je kan eenvoudig een kweekschema instellen voordat je de plant in de Minigrow zet. Het lichtschema wordt geregeld en ook het spectrum van de LED Kweeklamp verandert automatisch wanneer dat nodig is.

Beste LED Kweeklamp

De MiniGrow kweekkast is uitgerust met een topkwaliteit LED Kweeklamp. Het geeft niet alleen voldoende licht aan je wietplant. DE moderne LED-verlichting is ook super energiezuinig en goedkoop in gebruik. Ook wordt hij niet zo warm als sommige HPS en HID kweeklampen. Dit komt de kwaliteit van je kweekomgeving ten goede: de temperatuur en luchtvochtigheid blijft goed op peil en wordt niet beïnvloed door (de warmte van) de kweeklamp. Deze LED kweeklamp is speciaal voor de Minigrow gekozen om de hoogst mogelijke opbrengst te behalen. Hij is speciaal afgestemd op kweken in een kleine ruimte. De binnenkant van de growbox werkt reflecterend waardoor ook de onderste delen van je wietplant nog wat licht krijgen. En met de verschillende spectra voor groei- en bloei weet je dat je wietplant altijd het beste soort licht krijgt. 

LED kweeklamp

Verschillende kleuren LED zijn allemaal geschikt voor een andere fase van de kweek.

Koolstoffilter Wiet

Bij de productinformatie van de Minigrow viel te lezen dat je totaal geen last hebt van wietlucht in huis dankzij het koolstoffilter speciaal voor wiet. Iets dat wij eerlijk gezegd niet geloofde. Toch moeten we de makers gelijk geven. Je ruikt letterlijk niets van de wiet zolang je de deur van de growbox gesloten houdt. Het koolstoffilter achter de ventilator aan de bovenkant van de Minigrow zorgt ervoor dat je niets ruikt tijdens de kweek. Alleen wanneer je de deur open doet om water te geven zul je iets ruiken. Verder helemaal niet! Het koolstoffilter doet goed zijn werk. We kregen de tip om het koolstoffilter na twee kweekjes te vervangen. Wij hebben dat niet gedaan omdat we nog geen last hadden van wietlucht. Maar wel fijn dat je de mogelijkheid hebt om je koolstoffilter te vervangen na verloop van tijd.

Veiligheid Voorop

Een heel groot pluspunt aan deze wiet kweekkast is dat hij super brandveilig is. Hij is voorzien van het allerstrengste CE Domestic keurmerk. Dat wil zeggen dat hij voldoet aan alle veiligheidseisen voor kweken in huis. Voorbeelden zijn het vlamvertragende materiaal, de shutdown beveiliging en de dubbel geïsoleerde elektrische voeding. Bij wijze van spreken zou je de Minigrow zelfs op de kinderkamer kunnen zetten. Dat is misschien iets te enthousiast, maar het zou kunnen!

Goedkoop Wiet Roken

Wij schrokken in eerste instantie best wel van de prijs van de Minigrow. Maar als je nagaat waar deze growbox allemaal mee is uitgerust, is de prijs wel terecht. Als je een wiet kweekkast als deze koopt weet je zeker dat je het hele jaar door wiet kan kweken met spullen van de allerhoogste kwaliteit. Daarnaast besefte we ons dat als je de wiet kweekt voor eigen gebruik, je de investering razendsnel hebt terugverdiend. Ongeveer 4 keer kweken met een redelijke opbrengst en je hebt het geld al terugverdiend als je het vergelijkt wat je normaal aan die hoeveelheid wiet zou uitgeven in de coffeeshop. En dan houden rekening met de energiekosten, voeding en het waterverbruik! De kosten vallen dus eigenlijk best wel mee als je kijkt naar de langere termijn. Bovendien kun je 4 keer kweken in een jaar en dus speel je na één jaar al quitte op je wiet!

Naast deze vijf punten vinden we vooral het gemak van de Minigrow ook erg prettig. Je stelt vooraf een schema in en de kweekkast doet de rest. Je moet alleen zelf water en voeding geven. Iets waar je in vijf minuten mee klaar bent.

zelf wiet kweken

MiniGrow Kweekverslag – Eerste Kweek (Auto Pineapple Express)

Toen wij de Minigrow binnen hadden, zijn we meteen aan de slag gegaan. We kiezen voor een autoflower omdat je dan vaak sneller kunt kweken. Een ‘normale’ gefeminiseerde strain is niet nodig. Je kunt toch geen reusachtige plant kweken in de Minigrow. Uiteindelijke wil je zo snel mogelijk de kast vol hebben en oogsten, om vervolgens zo snel mogelijk weer opnieuw te beginnen. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een fastflower, een ‘normale’ strain die zeven weken of korter bloeit.

Setup

Wij kozen voor de Auto Pineapple Express vanwege de snelle bloeitijd en het hoge THC-percentage. We hebben het zaadje ontkiemt met een koffiefilter en gebruikte een smartpot bloempot van stof. Verder gebruikte wij de volgende plantenvoeding en stimulatoren van Plagron:

  • Supermix Bodemverbeteraar
  • Terra Grow
  • Power Roots Wortelstimulator
  • Terra Bloom
  • Green Sensation Bloeistimulator
  • pH-min

Voor de eerste kweek hadden wij gekozen voor de kweektechniek toppen en uiteindelijk noodgedwongen LST (daarover later meer). Verder hebben wij gekozen voor een groeiperiode van 3 weken en een bloeiperiode van 6 weken. Dit hebben wij vooraf ingesteld op de Minigrow. Tijdens de groeiperiode hanteerde wij een lichtschema 18/6 en in de bloei een lichtschema van 12/12. Inclusief het ontkiemen en het drogen hadden wij binnen 12 weken gedroogde Pineapple Express wiet.

Tijdens de kweek

Nadat de zaailing boven de aarde was uitgekomen hebben we een heel klein beetje Power Roots wortelstimulator aan ons voedingswater toegevoegd. We hebben 10 dagen gewacht met het geven van Terra Grow groeivoeding. Dit hebben wij gegeven tot en met de eerste week van de bloei. Daarna zijn wij overgegaan op Terra Bloom bloeivoeding en Green Sensation bloeistimulator. Ongeveer tot 8 dagen voor de oogst, omdat we ook nog wilde spoelen. Bij iedere waterbeurt hebben wij de pH-waarde bijgesteld met pH-min. Tijdens de eerste week van de bloei hebben wij de wietplant getopt. Er zaten toen 4 nodes aan de wietplant. Hij was dus sterk genoeg om te toppen.

Probleem: te veel strekken

Wij zijn tijdens de eerste kweek met de Auto Pineapple Express tegen het probleem aangelopen dat de wietplant teveel is gaan strekken. Dit kwam omdat de afstand naar de kweeklamp te ver was. Het resultaat is dat de wietplant in de eerste weken van de bloei (na het toppen) erg is gaan strekken en groeien. De bovenste buds van we wietplant zaten hierdoor zo dicht op de LED kweeklamp, dat ze gingen verbranden. Helaas konden wij niet meer toppen, daar was het te laat voor en dat zou de wietplant niet meer ten goede komen. Daarom hebben wij gekozen voor een soort LST techniek. Met draad hebben wij de wietplant naar de zijkant getrokken om ervoor te zorgen dat de buds niet tegen de LED-verlichting aan zou komen.

De oplossing is vrij simpel. Door je jonge plantje wat hoger te zetten op bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot kun je de hoogte beïnvloeden. Zo voorkom je strekken. 

kweekkast wiet

De plant was ongeveer net zo groot als de Minigrow (links), waardoor de buds te dicht op de lampen kwamen te staan. Uiteindelijk zagen de grootste buds er zo uit (rechts).

Na ongeveer negen weken zagen wij door middel van een Wiet Microscoop dat de plant klaar was. We hebben de plant geknipt en de Minigrow op de speciale ingebouwde droogstand gezet. Op deze stand zorgt de Minigrow dat ventilatoren aan staan om lucht af te zuigen en verse lucht naar binnen te brengen. De lampen staan verder uit zodat de buds in duisternis kunnen drogen. Het enige waar je zelf op moet letten is de temperatuur. Uiteindelijk hebben we aan deze kweek 24,5 gram gedroogde Pineapple Express wiet overgehouden. Dit hebben we nog een aantal weken laten curen in een weckpot en het smaakte uitstekend. Ook hebben we geleerd van onze fouten, waardoor we beter waren voorbereid op de tweede kweek!

growbox wiet

24,5 gram Pineapple Express wiet. Rechts is de wiet aan het curen in een weckpot!

MiniGrow Kweekverslag – Tweede Kweek (Auto Gorilla Glue)

Nadat de eerste kweek klaar was met drogen hebben wij meteen een Auto Gorilla Glue zaadje laten ontkiemen. We hebben gekozen voor deze strain vanwege opnieuwe het hoge THC-gehalte en de snelle bloeitijd. 

Setup & Tijdens de Kweek

We hebben gekozen voor precies dezelfde setup en de handelingen tijdens de kweek. Alleen de bloeiperiode hebben we op 8 weken gezet vanwege de iets langere bloeiperiode ten opzichte van de Auto Pineapple Express. Verder hebben wij een scrog net gemaakt omdat we de SCroG kweektechniek wilde toepassen bij deze kweek. Wat goed werkt in combinatie met scroggen is dieven. Deze combinatie heeft ons een mooie oogst opgeleverd.

Verbeterpunten

We hebben geleerd van onze fouten tijdens de eerste kweek. Daarom hebben wij de bloempot tijdens de zaailing- en groeifase iets hoger gezet zodat de afstand tussen de plant en de LED kweeklamp minder werd. Hierdoor is de plant minder gaan strekken. Daarnaast hebben wij gekozen voor het scrognet en hebben wij geen LST meer hoeven toepassen. Wij hebben de plant na ongeveer 3 weken groeien één keer getopt. De plant had 4 nodes en was sterk genoeg voor deze kweektechniek. Daarna hebben wij het scrog net erboven gezet en zijn we actief gaan scroggen. Wil je weten hoe dan moet? Lees dan de blog.

Resultaat Tweede Kweek

Het resultaat mag er zijn. Na ongeveer 11 weken was de wiet klaar voor de oogst en na ongeveer 13 weken hebben wij een mooie opbrengst behaald van 46 gram gedroogde Gorilla Glue wiet. Wij raden iedereen die in deze kweekkast wiet gaat kweken aan om een scrog net te maken. Scroggen en dieven is de ultieme combinatie in de Minigrow. 

beste kweekkast

Resultaat tweede kweek: 46 gram gedrooge Gorilla Glue wiet.

Deel op: