Hoe Wietzaadjes Ontkiemen? Met een Koffiefilter!

Hoe Wietzaadjes Ontkiemen? Het is een vraag die regelmatig voorbij komt bij beginnende kwekers. Maar ook de wat meer ervaren cultivators zoeken nog steeds naar de perfecte manier om hun wietzaden te ontkiemen. De waarheid: iedereen doet het op een andere manier. Het team van Wiet-Info ontkiemt regelmatig zaadjes en weet daardoor welke methoden wel en niet werken. Eén van onze favorieten: het koffiefilter. Lees en leer!


Hoe Wietzaadjes Ontkiemen?

Op de vraag “Hoe Wietzaadjes Ontkiemen” is simpelweg geen waterdicht antwoord te verzinnen. De één doet het met een glas water, de ander met watjes en bakjes. Dan heb je nog hulpmiddelen zoals de spongepot en seedboosters die je kunnen helpen. En kwekers van de oude stempel? Die doen niet zo moeilijk en gooien hun zaadje gelijk in de aarde. Daarom geven we op de vraag “Hoe Wietzaadjes Ontkiemen” meerdere antwoorden. Hier een leeslijst met verschillende methoden:

Nu ontbreekt er eigenlijk nog één methode. Laat dat nou precies de methode zijn waar wij heel erg vaak mee hebben ontkiemd. Jawel: het koffiefilter.

Ontkiemt wietzaadje

Ontkiemen met een Koffiefilter

Het grote voordeel van ontkiemen met een koffiefilter is dat je heel weinig nodig hebt en je binnen no-time klaar bent. Daarbij komt dat het worteltje altijd de goede kant op wijst als je deze methode gebruikt (daarover later meer). Als je zaadjes gaat ontkiemen op ‘onze manier’ heb je het volgende nodig:

 • Wietzaadjes
 • Een koffiefilter
 • Een bord
 • Water met een gunstige pH-waarde (zoals Spa Blauw)
 • Een grote gripzak
 • Een warme ruimte (21°C tot 25°C)
 • Plakband 
wietzaadjes ontkiemen

Nu je weet wat je nodig hebt, is de vraag “hoe wietzaadjes ontkiemen?” bijna beantwoord. Pak alle spullen bij elkaar en lees het stappenplan rustig door. Het gaat 100% zeker lukken!

Ontkiemen met een Koffiefilter – Het Stappenplan

Door de onderstaande stappen te volgen kun je heel eenvoudig alle soorten wietzaadjes ontkiemen. Indica of sativa? Haze of kush? Het maakt allemaal niet uit. Lees het stappenplan eerst aandachtig door en pak alle spullen bij elkaar voordat je begint. Dan kom je niet voor verrassingen te staan:

1. Open het flesje Spa Blauw (gunstige pH-waarde) en maak het koffiefilter helemaal nat. Laat het koffiefilter 1 seconde uitlekken en leg hem daarna plat op het bord. Het koffiefilter moet door en door nat zijn, maar er hoeft geen overtollig water op het bord te liggen.

wietzaadjes koffiefilter

2. Bekijk de wietzaadjes en bepaal welke kant de spitse kant is*. Open het koffiefilter en leg de wietzaadjes met de spitse kant naar beneden in het koffiefilter (naar de gesloten kant van het filter).

opengevouwen koffiefilter

3. We raden aan om niet meer dan 3 zaadjes in 1 koffiefilter te doen. Sluit het koffiefilter en zorg dat het zaadje goed tussen de beide kanten in zit.

zaden kiemen koffiefilter

4. Pak een grote gripzak en open deze. Pak het koffiefilter op en stop deze voorzichtig in de grote gripzak. Let hierbij op dat het spitse uiteinde van het wietzaadjes naar beneden blijft wijzen. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in de gripzak zit en sluit hem door middel van de hersluitbare stip.

Koffiefilter in zipzakje

5. Zoek een warme plek buiten direct zonlicht. De ideale temperatuur voor de zaadjes ligt tussen de 21 en 25 graden Celsius. Hang op deze plek de gripzak op en zorg dat de spitse kant naar beneden hangt.

Wietzaadjes ontkiemen

6. Wacht geduldig en kijk niet om de haverklap of het zaadje al ontkiemd is. Na 2 tot 4 dagen hoort het zaadje ontkiemd te zijn.

7. Maak de gripzak open en haal het koffiefilter er voorzichtig uit. Open het filter en pak het wietzaadje voorzichtig vast (een pincet is perfect). Stop het zaadje met de wortel naar beneden in de aarde en bedek het zaadje met een beetje aarde. Ongeveer een centimeter is de ideale diepte. Zorg dat het medium vochtig genoeg is. Na twee tot drie dagen zul je een zaailing zien verschijnen boven de aarde. Het is gelukt!

*Het worteltje dat uit het wietzaadje komt, groeit van nature naar beneden. Daarom is het zo belangrijk dat je de spitse kant naar de onderkant van het koffiefilter laat wijzen. Het zaadje zal aan de onderkant openbarsten en het worteltje groeit zoals het hoort naar beneden. Dit is het grote voordeel van wietzaadjes ontkiemen met de koffiefilter methode. Bij andere methoden liggen de zaadjes vaak plat, waardoor ze een willekeurige richting op groeien. Je hebt dan geen rechtlopend worteltje, wat het groeien in de weg staat.

Bekijk de onderstaande video voor een heldere uitleg!

Hulpmiddelen bij Wietzaadjes Ontkiemen

We hopen dat we de vraag “hoe wietzaadjes ontkiemen” goed genoeg voor je hebben beantwoord. Om je nog een extra steuntje in de geven, zetten wie hier nog een paar hulpmiddelen op een rij. Deze zijn handig als je de kiemkracht van het zaadje wilt verhogen, veel wietzaden tegelijk wilt ontkiemen of gewoon het zekere voor het onzekere wilt nemen.

 • Seedbox van Plagron: hier zit alles in dat je nodig hebt.
 • X-Seeds van BAC: de plantversterker die je wietzaden extra kracht geeft om te ontkiemen. Super makkelijk te gebruiken.
 • Spongepots: het ideale medium om zaadjes in te ontkiemen. Ook handig als je er meerdere tegelijk wilt ontkiemen.
 • Propagator: een handige mini kweekkast waar je wietzaadjes in kunt laten ontkiemen (meerdere tegelijk) of stekjes in kunt laten groeien. Werkt goed samen met de Spongepot.
 • Seedbooster Plus van Plagron: een effectief hulpmiddel bij het ontkiemen van zaadjes. Zorgt voor een hoger ontkiempercentage en geeft je zaailing tijdens haar eerste dagen.
 • Zaden Ontkiemsetje: een simpel ontkiembakje van onze partner Dutch-Headshop. Handige tip: ga je huismerk wietzaadjes van Dutch-Headshop kopen? Dan krijg je dit handige ontkiembakje erbij. Scheelt weer een hoop gedoe.

Met de bovenstaande informatie, tips en hulpmiddelen gaat het je zeker lukken om je wietzaadjes te ontkiemen. Heb je een jong plantje en wil je meer tips voor wiet kweken? Bekijk al onze artikelen en kweek zelf een prachtige plant vol heerlijke toppen. Succes!

Deel op: