Bij wiet kweken draait het vaak om één ding: de opbrengst. Die moet zo hoog mogelijk zijn. Daarvoor zijn er kweektechnieken bedacht. Eerder hadden we het al over Scroggen, maar in dit artikel leggen we je alles uit over Low Stress Training (LST). Nee, het is geen hogere wiskunde. Ook de hobbykweker kan met LST een dikkere zak wiet creëren. En je plantje blijft nog lekker klein ook!
Wat is Low Stress Training of LST?
LST is een kweektechniek die wordt gebruikt om planten laag te houden en de uiteindelijke opbrengst te verhogen. Bij Low Stress Training buig je de takken van de wietplant in een bepaalde vorm, zodat licht beter verdeeld wordt over de plant en ze gunstiger groeit. Planten worden minder hoog en krijgen uiteindelijk een breder dek van bladeren. Dit dek krijgt optimaal licht en de toppen die hieraan gaan groeien worden groter en van hogere kwaliteit. Kortom: licht en ruimte worden optimaal benut.
Voor LST hoef je geen rare fratsen uit te halen. Je kunt het simpelweg doen met zacht binddraad en wat stokjes of gaten in je pot. Je hoeft voor LST niet per se je plant te knippen. Wietplant dieven of aftoppen is dus niet nodig. Dat is vooral gunstig bij autoflowers, die weinig tijd hebben om van bovenstaande technieken te herstellen. LST is een uitstekende manier om de oogst van je autoflower wietplant te verhogen. Het werkt prima samen met scroggen. Combineer de twee technieken voor een fantastisch resultaat.
Naast LST en scroggen, kun je nog veel meer geavanceerde kweektechnieken toepassen. Bekijk het overzicht!
Wat je moet weten voordat je begint met LST
LST kun je alleen toepassen tijdens de groei (vegetatieve fase) en de eerste paar weken van de bloei. Na deze periode worden de takken steviger en is de kans groot dat ze breken. Wil je Low Stress Training toepassen? Begin er dan zo vroeg mogelijk mee en zeker niet te laat.
Bij LST dien je de takken te buigen door ze vast te vinden met draad. Gebruik hiervoor zacht binddraad. Touw, ijzerdraad of meer van dit soort bindmiddelen kunnen de takken beschadigen.
Low Stress Training is best tijdrovend. Het is daarom alleen geschikt voor kleine kweekjes. Stel je voor dat je bij tientallen wietplanten elke keer takjes moet vast- en losmaken. Dat wil je natuurlijk niet. Gebruik LST dus alleen als je een hobbykweker bent met niet meer dan 5 planten. Ohja: LST kost tijd, maar is best leuk om te doen.
Low Stress Training bij Wietplanten Toepassen
In een paar stappen leggen we je uit hoe je LST kunt toepassen op je wietplant. Het enige dat je nodig hebt is zacht binddraad én gaten in je pot of stokjes in de aarde.
Stap 1: de pot klaarmaken
Het is dus de bedoeling dat je takken gaat buigen. Daarvoor moet je ze ergens aan vast kunnen binden. Begin daarom met het maken van gaatjes aan de zijkant van de pot. Hier kun je het binddraad doorheen steken. Een andere optie is stokjes in de aarde prikken die stevig genoeg zijn om er een tak aan vast te binden. Pas daarbij wel op dat je de stokjes niet te dicht op de plant zet. Het laatste wat je wilt is dat je de wortels beschadigd.
Stap 2: keuze maken
Je kunt LST op verschillende manieren doen. De makkelijkste is door de hoofdtak van de wietplant te pakken en deze voorzichtig naar de zijkant van de pot te buigen. Zo krijg je meer ruimte voor horizontale groei en vangt je wietplant meer ligt op de wanneer ze rechtop staat.
Je kunt er ook voor kiezen om de hoofdtak eerste te toppen, om vervolgens alle zijtakken en andere richting op te buigen. Het kost je iets meer moeite en je moet op het juist punt je wietplant toppen. Maar dan krijg je wel meer oppervlak waar licht op komt en krijg je een spinachtig uiterlijk (zie bovenstaande foto). De laatste manier is om gelijk vanaf het begin je takken horizontaal vast te binden. Dit heeft hetzelfde effect als hierboven beschreven.
Het eindresultaat van LST: naar de zijkant gebogen takken met daarboven een breed en gelijkmatig dek van bladeren.
Stap 3: vastbinden en bijhouden
Nu je weet wat de bedoeling is en wat de verschillende mogelijkheden zijn, kun je gaan beginnen. Natuurlijk ligt het een beetje aan het moment waarop je hebt besloten te beginnen met LST, maar de handeling blijft hetzelfde.
Je knoopt een stukje binddraad om een tak heen en bindt het uiteinde vast. Je zorgt ervoor de dat tak in horizontale richting loopt, zodat er meer groeiruimte ontstaat. Als je dit één keer hebt gedaan ben je nog niet klaar. De takken groeien en krijgen nieuwe nodes / zijtakken. Houdt deze in de gaten en stuur zonodig bij. Het is de bedoeling dat elke tak uiteindelijk dezelfde lengte heeft, waardoor je een egaal dek met bladeren creëert.
Zorg dat je klaar bent met LST wanneer de wietplant de eerste paar weken van de bloei voorbij is en de takken steviger worden.
Tips & Tricks
- Natuurlijk kan het voorkomen dat je iets te enthousiast te werk bent gegaan en er een tak breekt. Dit is niet het einde van de wereld, mits de plant nog wel aan elkaar zit. Wietplanten kunnen zichzelf goed herstellen. Buig de tak weer terug in de natuurlijke houding en maak het vast. Gebruik hiervoor een beetje isolatietape. Na een weekje is hij weer de oude.
- Heb je een dek met bladeren gemaakt en heb je nog ruimte over (in de breedte)? Gebruik en ScrOG methode om nog meer uit je plant te halen. Lees de blog over scroggen en het gaat je zeker lukken.
- Begin je gelijk vanaf het begin met LST? Dan kun je ook gebruik maken van kleine tent haringen of draadgeleiders. Dit kun je namelijk doen als je de takjes heel dicht boven de aarde wil laten groeien. Kijk wel uit dat je de takken en wortels niet beschadigt. De bovengenoemde tools zijn niet bepaald zacht.