Tekst en Uitleg bij Wiet Scroggen

Iedereen wil natuurlijk een maximale opbrengst uit zijn of haar wietplant halen. Letterlijk alles wordt uit de kast getrokken om dat te behalen. In dit artikel kijken we naar de SCROG techniek, of scroggen. Met de Screen Of Green methode laat je jouw wietplant in de breedte groeien om uiteindelijk meer toppen te kunnen oogsten. Benieuwd hoe dat werkt? Lees rustig verder!


Wat is Scroggen?

SCROG staat voor Screen of Green. Dat is eigenlijk precies wat scroggen is. Namelijk, een scherm vol met groene toppen. Om de SCROG methode toe te passen op je wietplanten, heb je een scrog net nodig. Dit is een soort hekwerk met vakjes, dat je horizontaal boven de plant zet. Door middel van het scrog net ga je jouw wietplant in de breedte laten groeien, in plaats van alleen in de hoogte. Alle hormonen die zich in het topje van de tak bevinden (die nu dus horizontaal groeit), verplaatst zich naar de node (knopje) onder de top. Hierdoor groeit uit deze node een nieuwe tak en benut je alle ruimte in je kweekruimte. Uiteindelijk ontstaan er meer toppen en heb je het doel behaald: een hogere opbrengst. En dat met dezelfde hoeveelheid planten!

In tegenstelling tot andere kweektechnieken zoals toppen of fimmen, raakt de plant minder gestresst als je gaat scroggen. Bij toppen of fimmen snoei je de plant namelijk. Hierdoor heb je minder kans op problemen en blijft je plant gezond. Het principe van wiet scroggen is hetzelfde als bij de LST kweektechniek. Bij Low Stress Training laat je de plant ook horizontaal groeien om meer licht op andere zijscheuten te krijgen, wat resulteert in meer toppen. LST pas je vaak eerder in de kweekcyclus toe dan de scrog techniek. Wiet scroggen doe je meestal in de laatste fase van de groei. Je kunt de technieken zelfs combineren.

Naast scroggen, kun je nog veel meer geavanceerde kweektechnieken gebruiken. Bekijk het overzicht!

scrog

Wietplant Toppen of Juist Niet?

Als je uitleg zoekt bij wiet scroggen, wordt er vaak gezegd dat je de wietplant eerst moet toppen voordat je gaat scroggen. Maar, de meningen zijn hierover verdeeld. Het doel van de twee technieken is namelijk hetzelfde: een tak van een wietplant horizontaal laten groeien waardoor er uit een andere node nog een tak groeit en er dus meer toppen gaan ontstaan. Bij het toppen van een wietplant knip je een stuk van de hoofdtak af, waardoor uit de node eronder 2 nieuwe takken groeien. Het voordeel van wiet toppen is de plant wat minder groot wordt. Het nadeel is dat het de plant stress krijgt en niet altijd op de goede manier. 

Conclusie: je kunt je wietplant toppen voordat je gaat scroggen, maar het is niet per se nodig. Zonder het toppen, behaal je nagenoeg hetzelfde resultaat, alleen dan met minder stress. Wil je voornamelijk wiet scroggen om je plant laag te houden? Dan kan toppen een mooi hulpmiddel zijn.

Scroggen is de makkelijkste kweektechniek die er is

Stappenplan voor Wiet Scroggen

We gaan je in een aantal stappen uitleggen hoe je wiet kunt scroggen. Het mooie aan deze techniek: het is helemaal niet moeilijk. Zelfs met twee linkerhanden kun je dit klusje klaren. Te beginnen bij het maken van een scrog net.

1: Scrog Net Maken

Het is de bedoeling dat je een horizontale ‘screen’ maakt die boven je wietplant hangt. In de screen zitten vierkante vakjes, die ongeveer een diameter van 5 centimeter hebben. Dit is groot genoeg om je wietplant doorheen te laten groeien. Je kunt een scrog net maken door een bamboe of aluminium vierkant te maken en deze op poten te zetten. Vervolgens span je touw, visdraad, ijzerdraad of een ander spandraad over het complete oppervlak. Maak het touw of draad vast met nietjes, tape of desnoods lijm. Let wel op: stevigheid is een pré. Je wilt natuurlijk niet dat een scrog net inzakt en je wietplant verwoest.

Je kunt er ook voor kiezen om geen behuizing te gebruiken. Dit kan alleen wanneer je op alle hoeken een bevestigingspunt hebt, waar je vervolgens het net tussen kunt spannen. Het voordeel hiervan is dat je het net makkelijker in hoogte kan verstellen.

Scrogopstelling

2: Scroggen

Je hebt nu een scrog net, dus tijd om aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat je pas gaat scroggen in de laatste fase van de groei. Hang je scrog net zo’n 20 centimeter boven de pot en wacht tot de plant het net heeft bereikt. 

Nu is het tijd om het scroggen daadwerkelijk toe te passen. Wat je doet, is elk takje dat door een vakje heen groeit, terug te halen en horizontaal onder het net door te laten gaan. Als het ware dwing je de plant om onder het net door te gaan, in plaats van er doorheen te groeien. Dit doe je bij elk takje dat je door het net heen ziet groeien. Bekijk de video onderaan dit artikel voor een uitleg op beeld.

De takken hebben nu een horizontale houding. Maar van nature (en door het licht) hebben ze toch de neiging om naar boven te groeien. Wat er nu gebeurd is dat er uit de op één na bovenste node een nieuwe tak groeit en dat is precies wat je wilt bereiken. Je kunt dit proces keer op keer herhalen. Bij een snelgroeiende plant wel 2 á 3 keer per dag. Ga door met scroggen totdat je hele scrognet gevuld is met takken. Uiteindelijk zullen hier allemaal mooie toppen aan gaan groeien.

Sommige mensen scroggen door elk takje dat boven het net uitsteekt, naar beneden te halen en losjes vast te binden. Dit lijkt erg veel op de LST kweektechniek. Het is een effectieve manier van scroggen maar het is niet per se nodig. 

3: Wietplant Dieven (of niet)

Als je een tijdje bezig bent met scroggen, zul je merken dat er een ‘deken’ van takken en bladeren boven het scrog net wordt gevormd. Erg mooi, want hier groeien straks allemaal mooie “vruchten” aan. Maar het heeft ook een nadeel. De takken onder deze deken, krijgen weinig tot geen licht. 

Je kunt ervoor kiezen om je wietplant te dieven. Dat is simpelweg het verwijderen van alle overige takken en toppen, onder de deken die je gecreëerd hebt. Alle topvorming verplaats je hierdoor naar de bovenkant. Ook de stevigheid is geen issue, mits je het scrognet wel laat hangen. 

Dieven hoeft in sommige gevallen niet. Sommige kweekruimtes hebben reflecterende muren, waardoor ook de takken aan de zij- en onderkant voorzien worden van licht. Dief je wietplant niet als je denkt dat je deze delen van de plant ook voldoende kan voorzien van licht.

scrogopstelling

4: Overschakelen Naar De Bloei

Als het scrognet gevuld is en je plant is er klaar voor, kun je overschakelen naar de bloei. Zorg er voordat je dat doet voor dat alle takken niet meer in benarde posities zitten en dat ze de ruimte hebben om toppen te maken. Heb je niet gediefd en merk je dat de onderkant van je wietplant er slecht aan toe is door te weinig licht? Pak stap 3 er nog even bij en doe dit alsnog. 

Op Naar Een Maximale Opbrengst met Scroggen

Zoals je ziet, is het helemaal niet moeilijk. Scroggen is de makkelijkste kweektechniek die er is. Wil je een goed beeld krijgen bij de scrog techniek? Bekijk het onderstaande filmpje. Naast scroggen kun je nog meer doen om je wiet opbrengst te verbeteren. Lees de handige blog en een succesvolle kweek staat niets meer in de weg.

Deel op: