Wiet Stekken Maken: de Voor- en Nadelen

Als je een ervaren kweker vraagt hoe je het beste kunt beginnen met wiet kweken is een veelgehoord antwoord: wiet stekken. Een term uit het vakjargon die voor velen nog niet erg duidelijk is. Wat zijn klonen? Waarom wil iedereen ze en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over stekkies.


Wat is Wiet Stekken?

Wiet stekken zijn hele kleine wietplantjes die zijn ontstaan door een volwassen plant (moederplant) te klonen. Dit gebeurt door een bepaald deel van de wietplant af te knippen en in een nieuw stukje grond te zetten. Een goede wietstek heeft een stevige en hoekige stam die niet gebruikelijk is bij een ‘normale’ jonge wietplant. Uit de aarde van deze stekjes komen witte wortels met haartjes, die staan te popelen om zich verder te ontwikkelen. Je kunt stekken ‘overpotten’ naar een bak met meer aarde. De plant zal hierin verder groeien. Ga je kweken met stekje? Dan sla je dus al een lastig onderdeel van de kweek over.

Lees hier hoe je wiet stekken kunt maken!

wiet stekken

Voordelen van Wiet Stekken

Het is niet voor niets dat stekjes zo enorm populair is onder wiet kwekend Nederland. Als je het goed aanpakt bespaart het je een hoop en kan het je ook nog eens een hoop extra opleveren. Wiet stekken heeft veel voordelen. Lees maar mee.

Geen Gedoe met Wietzaadjes Ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen is een lastig karwei. Het lijkt zo simpel maar er kan veel mis gaan. Er zijn tientallen manieren om het te doen maar toch wil het soms niet lukken. Dat komt ook omdat wietzaadjes nou eenmaal natuurproducten zijn. En tja, de natuur… die is geen dag hetzelfde. De producten daarom ook niet. Bespaar jezelf een hoop moeite en ga voor wiet stekken. Daarmee sla je deze stap gewoon over en begin je gelijk met een mooie, stevige plant. Ga je toch liever zelf wietzaadjes ontkiemen? Check alle mogelijke hulpmiddelen.

Altijd Een Goede Wietplant

Een gigantisch voordeel van wiet stekken is dat je weet dat je een goede plant in huis hebt. Tenminste, als je zelf stekken maakt of weet waar de door jouw gekochte stekken vandaan komen. Ze zijn namelijk identiek aan de moederplant. Ze dragen hetzelfde genotype waardoor ze nagenoeg dezelfde prestaties leveren. Mits je ze even goed behandelt natuurlijk. Dus ga je kweken met stekjes en weet je van welke moederplant ze komen? Dan ben je verzekerd van een exemplaar dat op mama lijkt.

Hoge Wiet Opbrengst

Omdat je zo veel invloed kunt uitoefenen op de plant die uit je stekje groeit, kun je dus ook zeker zijn van een hoge wiet opbrengst. Neem een moederplant waarvan je weet dat deze een hoge opbrengst heeft en je zit gebakken. Met juist gekozen wiet stekken kun je dus een fantastische oogst verwachten. En ja, daar gaat het uiteindelijk om. Toch?

wiet plantjes

Zelf Wiet Stekken Maken is Gratis

Kweken met stekjes is niet alleen makkelijker dan wanneer je met een zaadje begint. Het is dus ook beter voor de kwaliteit en kwantiteit van je wiet opbrengst. Maar we vergeten nog een groot voordeel. Namelijk die voor de portemonnee. Zelf wiet stekken maken kost je namelijk bijna niets. Hooguit de kosten voor de aanschaf van wat stekpoeder, aarde en een kleine luchtdichte ruimte. Geen kosten voor wietzaadjes, ontkiem-hulpmiddelen en seedboosters. Dat verschil kan, afhankelijk van de hoeveelheid planten, oplopen tot honderden euros. Klinkt goed, hé?

Nadelen van Wiet Stekken

Zoals het bij de meeste dingen het geval is: elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo ook bij het stekken van wietplanten. We verklappen alvast: de voordelen hebben de meerderheid. Dus als je van plan was te gaan stekken, moet je dat zeker doen. Toch willen we je behoeden voor de volgende punten:

  • Wanneer je wiet stekken koopt bij een onbekende, weet je niets van de moederplant. Als de moederplant slechte prestaties levert, gaat jouw stekje dat ook doen. Zorg er daarom voor dat je weet waar jouw stekkies vandaan komen.
  • Je moet een goede kwaliteit wietplant hebben voordat je zelf wiet stekken kunt gaan maken. Anders heeft het weinig zin. Voor beginnende kwekers is dat lastig, omdat zij niet de kennis en ervaring hebben om een goede kwaliteit wietplant te kweken. Ben jij een beginner? Vraag hulp bij het kweken van je moederplant, neem een goede wietplant van iemand over of ga over op plan B: wiet stekken kopen in plaats van zelf maken.
  • Wiet stekken maken is geen appeltje eitje. Je moet met veel dingen rekening houden en zelfs als je alles goed doet kan het een keertje mislukken. Ga je zelf stekken maken? Zorg dan dat je goed weet wat je doet. Voordat je jouw beste wietplant opknipt en het vervolgens niet goed aanpakt. Dat zou erg zonde zijn. 

Wil je zelf – op een professionele manier – wiet stekken maken? Lees de blog “Wiet Stekken Maken in een Paar Simpele Stappen”. Hier vind je alles wat je nodig hebt en een stappenplan om zelf mooie stekjes te maken. Succes!

Deel op: