Wiet Opbrengst Verbeteren aan het einde van de Oogst

Bij wiet oogsten komt veel kijken. Tenminste, wel als je een goede opbrengst uit je plant wil halen natuurlijk. Er zijn genoeg trucjes om daar wat aan te doen. Wiet klieven, je toppen afbinden, spelen met licht, temperatuur en water. Wij stellen een lijstje samen met de beste trucjes om de opbrengst van je wietplant te verbeteren.


Als je het internet en wat kwekers handleidingen afstruint naar manieren om de opbrengst van je wietplant te verbeteren stuit je op een aantal handige trucjes:

  • Wiet klieven
  • Stress Trucjes
  • Spelen met temperatuur, water en licht
  • Toppen afbinden

Lees ook de blog ‘Hoe Maximaliseer ik mijn Wietoogst’. Hier vind je meer dan alleen trucs en manieren om de opbrengst te verbeteren.

Wiet Klieven

Wanneer de toppen van een wietplant goed zijn ontwikkelt en ze klaar is voor de oogst, kun je wiet klieven voor een hogere THC-productie. Wiet klieven is het splijten van de stam van een wietplant en wordt veel gebruikt door kwekers. De methode is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is makkelijk toe te passen in een paar stappen:

  1. Bindt de stam van de plant, vlak boven de onderste vertakking, stevig vast met een stukje touw of tiewrap.
  2. Bepaal de vezelrichting van de plant en steek een scherp mes, in die richting, precies door de plant heen.
  3. Snijdt of druk het mes vervolgens naar beneden totdat de spleet bijna tot aan de grond komt. Laat het mes zitten. Het verschilt per plant hoe groot de spleet moet zijn. Laat het van de onderste vertakking tot een centimeter boven de grond komen.
  4. Pak een stokje met de dikte van een pen, potlood, dartpijl of joint. Haal het mes terug tot de helft van de spleet. Kantel hem 90 graden en stop het stokje er tussenin.
  5. Trek het mes er vervolgens voorzichtig uit en laat het stokje zitten. Het stokje wordt gebruikt om te voorkomen dat ze weer tegen elkaar aan groeien.
  6. Bekijk de foto om te zien of het er bij jouw ongeveer hetzelfde uit ziet.
Het klieven van een wietplant


Klieven van een Wietplant

Klieven voor Meer THC

Het splijten of klieven van de wietplant moet ervoor zorgen dat de THC-productie van de plant wordt vergroot. Dit komt omdat de voedingsstroom verstoord wordt. Er worden minder voedingsstoffen en water naar de bloemen gestuurd waardoor de plant als het ware ‘in de stress raakt’. De vegetatieve bloei lijkt voor de plant te stoppen en daarom wil ze voorkomen dat ze uitdroogt. Als gevolg daarvan gaan de kliertjes van de plant meer THC produceren en dat is iets waar we als kweker weer blij van worden.

Stress Trucjes

Klieven van wiet is dus eigenlijk een soort trucje om de stress van de plant te gebruiken in positieve zin. Klieven is niet het enige stress trucje voor wietplanten. Aan het einde van de bloei, vlak voor de oogst, kun je namelijk meerdere trucjes toepassen om je opbrengst te verbeteren of te vergroten:

  • Het watersnood trucje: sommige kwekers geven de laatste week of weken voor de oogst geen water meer aan de plant. Deze theorie gaat ervan uit dat als je de plant een week lang goed droog laat worden, ze denkt dat ze dood gaat. Als reactie gaat de plant als wanhoopsdaad erg veel THC aanmaken om alsnog bevrucht te kunnen worden. Begin nooit te vroeg met watersnood. Te lang droog staan kan de plant laten sterven. Eén week moet kunnen, twee wordt al riskanter. Langer raden we je ten strengste af. Blijf goed naar de plant kijken, als de bladeren gaan hangen weet je dat er iets niet goed zit. Niet zeker van je zaak? Begin eerst eens met een zeer kleine hoeveelheid water geven.
  • In de kou zetten: aangezien wietplanten van warmte houden lijkt in de kou zetten niet zo’n goed idee. Echter, een plant merkt aan het einde van de bloei dat het winter gaat worden als ze warme dagen en koude nachten ervaart. Door de nachten nog iets kouder te maken, lijkt het voor de plant alsof de winter al dichterbij is. Als gevolg daarvan gaat een plant nóg meer THC aanmaken. Het geeft de natuurlijke kracht om THC aan te maken alleen maar een boost. Denk bij koude nachten aan 10 tot 13 graden. Je kunt ook altijd de actuele nachttemperatuur nog iets verlagen.
  • Spelen met licht: dit kan op twee manieren. Je kunt een plant aan het einde van de dag (of lichtperiode) nog iets langer licht geven. Zo heeft de plant langer de kans om meer fotosynthese te laten plaatsvinden. Hierdoor groeit ook de THC-productie. Sommige kwekers kiezen ervoor om de plant na elke paar uur licht een korte periode in het donker te zetten. Hierdoor krijgt de plant stress met alweer een hogere THC-productie tot gevolg.
Bord met You are now entering a stress free zone

Wiet Toppen Afbinden

Dit is een omstreden methode om de THC-productie van je wietplant te vergroten in de laatste fase van de bloei. Bij het afbinden van wiet toppen is het de bedoeling dat je jouw plant afdekt met luchtdichte (vaak zwarte) zakken. Denk hierbij aan vuilniszakken of landbouwplastic. Je kunt hier het beste mee beginnen zo’n 3 tot 4 weken voor de oogst. De zakken zorgen tijdens deze warme dagen voor een soort broeikaseffect bij je plant. Hierdoor wordt de THC vloeibaar en stroomt het vanuit de kliertjes langs de kleine blaadjes. De kliertjes gaan daardoor transpireren en zullen aan de lopende band THC blijven produceren.

Het is de bedoeling dat je de zakken onderaan de plant niet dicht maakt. Ze moeten juist los hangen voor een betere ventilatie. De lucht binnenin de zakken wordt namelijk vochtig door verdamping die plaatsvindt vanuit de toppen. Dit vocht moet worden afgevoerd om schimmels en rot te voorkomen. Het is ook verstandig om van tijd tot tijd de zakken tijdelijk te verwijderen om de toppen te laten drogen. Draai de zakken dan ook even binnenstebuiten, zodat die van binnen ook goed droog worden. Tegen de oogsttijd (ongeveer een maand later) worden de zakken verwijderd. De toppen hebben dan een goudgele kleur gekregen

van de overvloedige THC-productie. Kunstmatige transpiratie, noemen we dat.

Omstreden

Toppen afbinden is niet bepaald populair en zelfs een beetje omstreden. Het afdekken door middel van zakken wordt vaak gebruikt bij het verduisteren van wietplanten. Maar dit gebeurt dan niet overdag. Planten hebben (zon)licht nodig en deze methode zou daar niet goed voor zijn. Daarnaast kan een klein beetje schimmel of toprot enorm worden gestimuleerd door het afdekken. Bedenk dus goed of je met toppen afbinden wilt experimenten.

Er zijn ook een aantal verhalen van kwekers te vinden waarbij de methode wel zijn vruchten heeft afgeworpen. Wij raden je aan om toppen afbinden alleen toe te passen als je voldoende planten hebt en je er één kunt missen. Double or nothing.

Wiet Oogsten en Drogen

Wil je weten wat het beste moment is om je wiet te oogsten, hoe je het beste kunt oogsten, knippen en drogen? Lees de blog ‘Hoe en Wanneer Wiet Oogsten’ voor alle informatie die je nodig hebt!

Deel op: