Wietlucht. Voor sommige mensen vreselijk, voor een ander juist goddelijk. Eén ding is zeker, de vrouwtjes laten een gigantisch overweldigende geur achter. Hoe kun je wiet geur neutraliseren of maskeren? Hoe kom je van wietlucht in huis af? In dit artikel een paar handige tips waarmee je de buren tevreden houdt.
In dit artikel gaan we je wat vertellen over de volgende zaken:
- Hoe ruikt wiet?
- Wietlucht – Wanneer ga je een plant ruiken?
- Wiet geur neutraliseren in kweekruimte
- Wiet geur maskeren na de Oogst
Hoe Ruikt Wiet?
Voor velen een onnozele vraag, maar hoe ruikt wiet eigenlijk? In wiet zitten allerlei stoffen. De stoffen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de wietgeur zijn voornamelijk de terpenen en terpenoïden. Deze stofjes geven vaak ook de smaak aan de wiet. Wiet heeft een hele specifieke geur, die je écht moet hebben geroken om erachter te komen. Eenmaal geroken zul je het ook niet snel vergeten. Wietsoorten kunnen ook nog verschillende ondertonen hebben. Deze ondertonen worden veroorzaakt door de terpenen en terpenoïden. Voorbeelden van die ondertonen zijn citroen, zoethout, aarde, peper, vanille, wierook, diesel en nog veel meer. Je kunt je voorstellen dat een cocktail van al deze geuren aardig kenmerkend is.
Wietlucht – Wanneer ga je een Plant Ruiken?
Veel beginnende kwekers vragen zich af wanneer de wietlucht op komt zetten tijdens het kweken. Daarom een overzicht van wat je kunt verwachten tijdens de verschillende fases van het kweekproces bij wiet:
- Ontkiemen: geen geur
- Zaailing: geen geur
- Eerste weken groei: geen tot bijna geen geur
- Laatste weken groei: geur begint op te komen
- Eerste weken bloei: geur duidelijk aanwezig
- Laatste weken bloei (toppen zichtbaar): sterkste wietgeur evt overlast
- Tijdens de oogst: hevige geur
- Tijdens drogen: hevige geur
- Tijdens bewaren / cureren: hevige geur (makkelijk te maskeren)
Het is per strain / wietsoort verschillend hoe erg je de plant kunt ruiken. Ook is niet iedere wietlucht hetzelfde en blijft het even lang hangen. Bij veel Seedshops wordt goed vermeld wanneer een bepaalde soort wiet een extreem sterke geur produceert. Wil je geen wietlucht in huis of gedoe met de buren? Doe onderzoek naar welke soort je gaat kweken. Lees blogs en artikelen over wiet kweken.
Wiet Geur Neutraliseren in Kweekruimte
Wiet geur overlast is een grote kwelgeest voor thuiskwekers. Als de plantjes beginnen te bloeien neemt de wietlucht toe en gaan de buren het ruiken. Met alle gevolgen van dien. De politie wordt gebeld en binnen de kortste keren staan ze voor de deur. Vervelend voor de kweker, maar ook zeker voor de buren. Hoe kun je wiet geur neutraliseren? Er zijn een aantal oplossingen. De bekendste is een koolstoffilter. Je hebt ze in twee vormen: grote koolstoffilters voor in de wiet kweekruimte, en hele kleine actieve koolfilters voor in je joint. Ontdek de tipjes van actiTube. Beter voor je longen en vermindert stank tijdens het roken.
Koolstoffilters in je afzuiger kunnen een hoop wiet geur overlast voorkomen. Een koolstoffilter kopen, dat kun je in alle hoeken van het internet. Het filter in je afzuiger of luchtfiltratiesysteem plaatsen kan soms lastiger zijn, maar ook daar kom je wel uit. De hele straat tevreden houden? De beste oplossing is een koolstoffilter. Deze kun je ook tijdens de oogst en het drogen gebruiken. Er bestaan ook andere soorten filters en generatoren die je kunnen helpen, maar hier betaal je vaak ook fors meer voor.
Wil je weten hoe en wanneer je wiet moet gaan oogsten? Lees de handige blog “Hoe en Wanneer Wiet Oogsten”!
Wiet Geur Maskeren na de Oogst
Klaar met Oogsten, Drogen en Knippen? Dan is het tijd om je wiet te gaan bewaren / cureren. Als je dat in een doorsnee bakje doet, kun je er geld op inzetten dat binnen de kortste keren je hele huis naar wiet ruikt. Maar die wietlucht is makkelijk te voorkomen, je moet alleen wel weten wat de juiste spullen hiervoor zijn. Ziplock zakjes zijn de meest voorkomende producten om wiet te bewaren. Toch is zo’n hersluitbaar zakje niet 100% geur- en luchtdicht. Ze zijn meer om kleinere hoeveelheden mee te nemen en binnen een paar dagen te consumeren. Neem je wiet in een gripzakje mee naar je werk? Dan kan je baas het wel eens ruiken. Wil je de wietlucht weg hebben en geen overlast veroorzaken voor je baas of de buren? Dit zijn je opties:
- Tightvac’s zijn de absolute nummer #1 als het gaat om het stankvrij bewaren van wiet. Tightvac’s hebben een uniek vacuüm systeem. In de deksels van deze voorraadbussen zich een systeem dat zorgt dat er tijdens het sluiten wel lucht naar buiten kan, maar geen lucht naar binnen. Het gevolg: een vacuüm opslagruimte. Een Tightvac is 100% luchtdicht, stankvrij, waterafstotend en super stevig. Je kunt er alles in opslaan en ze kunnen zelf in de vriezer. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, en ze zijn nog betaalbaar ook! Een Tightvac Kopen doe je bij Dutch-Headshop.
- Strijkzakken zijn een hele goede oplossing als je wiet een langere tijd wilt opslaan en er niet bij hoeft. Strijkzakken maak je dicht met een – hoe raad je het – strijkijzer. Door hem dicht te strijken, is de zak helemaal luchtdicht en stankvrij. Wil je hem openmaken? Dan komt de schaar eraan te pas. Knip alleen het dicht gestreken deel open om de zak te hergebruiken. Hij wordt wel een stukje kleiner, maar gelukkig is een nieuwe kopen ook geen gat in je portemonnee.
- Je wiet opslaan in Weckpotten is old school, maar toch fancy. Grote glazen potten die je open en dicht kunt doen wanneer je wil. Het mooie aan zo’n glazen pot? Je kunt de inhoud bekijken en het aan je maten laten zien. Dus, wil je pronken met de toppen waar je zo hard voor gewerkt hebt? Dan is dit jouw manier om wietlucht te voorkomen.
- Bepaalde Opbergdoosjes zijn ook super handig om kleine hoeveelheden wiet op te slaan. Zie het als een kleine Tightvac. Dit is eigenlijk de geëvolueerde versie van een gripzakje. Ook geschikt voor hoeveelheden die je binnen een paar dagen op gaat roken. Bekijk dit opbergdoosje eens. Lekker goedkoop en super handig.
- Joints sla je natuurlijk op in Joint Buisjes. De meest effectieve en handige manier voor het opslaan van je voorgedraaide joint. Wist je dat er ook metalen Joint Buisjes bestaan? Cheekyone’s zijn onverwoestbaar en zien er nog cool uit ook. Hoef je tenminste geen nieuwe meer te kopen als je erop gaat zitten.
Meer info over voorkomen van wietlucht in huis? Lees verder op Dutch-Headshop.