Wiet Curen Zoals Het Hoort

Een zeer effectief trucje voor thuiskwekers is wiet curen. Het is heel erg simpel, kost weinig geld en de kwaliteit van je wiet gaat er aanzienlijk op vooruit. Wil je de smaak en het effect van je zelf gekweekte wiet een boost geven? Lees dan dit artikel en ga aan de slag.


Wat is Wiet Curen?

Wiet curen is het luchtdicht opslaan van cannabis onder de juiste omstandigheden. Onder de juiste omstandigheden kunnen je wiettoppen uitharden. Dit uithardingsproces zorgt ervoor dat de smaak, geur en het effect van je wiet wordt verbeterd. In andere woorden: je laat de wiet rijpen na de oogst. Je creëert de ideale omgeving voor je wiet in een weckpot of andere voorraadpot. Een belangrijk element is de luchtvochtigheid. Tijdens het wiet curen in deze pot krijgen bacteriën de kans om stofjes die jij niet in je wiet wilt af te breken. Een voorbeeld is chlorofyl, wat voor een scherpe smaak zorgt als je wiet rookt. Door wiet te curen onder de juiste omstandigheden, kun je deze stofjes elimineren. 

Wiet curen kan soms meer kwaad dan goed doen. Dat gebeurt vaak als mensen de luchtvochtigheid niet controleren. Schimmels kunnen ontstaan in een te vochtige weckpot, terwijl uitgedroogde wiet het gevolg kan zijn van een te lage luchtvochtigheid. Dus: controleer de omstandigheden. Heb je dat voor elkaar, dan kun je wiet heel erg lang laten curen. Er zijn mensen die hun wiet langer dan een jaar laten curen. Maar wees gerust: aan twee tot vier weken heb je genoeg om de kwaliteit van je wiet aanzienlijk te verbeteren.

wiet curen weckpot

Wiet Curen Luchtvochtigheid

Zoals genoemd is bij wiet curen luchtvochtigheid zeer belangrijk. Er zijn genoeg blogs en fora te vinden waar te lezen valt dat je geen luchtvochtigheidsmeter nodig hebt. Iedere dag even openen zou genoeg moeten zijn, zeggen ze. Wij raden dit ten strengste af. De omstandigheden in de weckpot of voorraadpot kunnen door veel dingen worden beïnvloed. Daarnaast is er geen weg meer terug als je wiet te lang in een ruimte met een verkeerde luchtvochtigheid heeft gezeten. Er is geen backspace knopje. Dus doe het in één keer goed.

Er zijn immers hele goedkope vochtregelaar zakjes verkrijgbaar waarmee je de luchtvochtigheid altijd op peil houdt. Daarover later meer.

Die ideale luchtvochtigheid voor wiet bewaren en curen

De ideale luchtvochtigheid bij wiet bewaren en curen ligt rond de 60%. Als je geen pietje precies bent kun je dit als maatstaf nemen. Echter, is het voor het beste resultaat van belang dat je nauwkeurig te werk gaat. Vaak wordt wiet gecured bij een luchtvochtigheid van 58% of 62%. Het lijkt een klein verschil, maar het heeft wel degelijk grote gevolgen.

 • Wiet curen? Dan raden wij 62% luchtvochtigheid aan. Bij dit percentage kun je de geur en smaak van je zelfgekweekte wiet optimaliseren. Bacteriën die de nadelige stofjes uit je wiet halen voelen zich namelijk helemaal op hun gemak. Ze kunnen zo het beste opereren. Dus de ideale luchtvochtigheid bij wiet curen is zonder twijfel 62%.
 • Bij wiet bewaren ligt het net even anders. Het is maar net wat jij het lekkerste vindt. Houd je van droge wiet die lekker makkelijk te verkruimelen is en is een beetje schepte wel voor jou weggelegd? Dan kun je kiezen voor 58% luchtvochtigheid. Let wel op: sommige strains zijn geschikt om droog te worden. Anderen niet. Doe onderzoek naar je strain voordat je kiest voor 58%. Houd je daarentegen van stevige toppen? Of heb je een strain gekweekt die het beste uit de verf komt als deze niet te droog is? Ga dan net als bij wiet curen voor een luchtvochtigheid van 62%.

Om de luchtvochtigheid goed te kunnen controleren heb je vochtregelaars nodig. Heb je deze en gebruik je ze goed? Dan kun je zo lang wiet bewaren of curen als je maar wilt. 

wiet curen

Wiet Curen in een Weckpot

Wiet Curen met Boveda

Goede vochtregelaars zijn Boveda Humidity Pack’s. Deze zakjes houden de luchtvochtigheid in een weckpot of andere voorraadpot in de gaten. Ze stellen het bij als dat nodig is, maar houden ook de juiste luchtvochtigheid vast. De vochtregelaars zijn helemaal niet duur. Voor een paar euro heb je voldoende zakjes om je wiet maandenlang te curen of te bewaren.

Je moet alleen de juist keuze maken uit de maat van het zakje. Boveda vochtregelaar zakjes zijn er namelijk in verschillende varianten. De verschillende zakjes:

 • 4 gram Boveda Boost kun je gebruiken voor maximaal dan 14 gram wiet
 • 8 gram Boveda Boost kun je gebruiken voor maximaal 28 gram wiet
 • 67 gram Boveda Boost kun je gebruiken voor maximaal 1 ons wiet (454 gram)

Het enige wat je hoeft te doen is de zakjes zo nu en dan controleren. Zijn de Boveda zakjes uitgehard? Dan is het tijd voor een nieuwe. Ondertussen hoef jij je nergens zorgen over te maken. Wiet curen met Boveda is de beste en veiligste manier om de kwaliteit van je wiet te verbeteren.

Weckpot of Tightvac

Curen doe je meestal in een weckpot of Tightvac. Dit zijn speciale voorraadpotten die veel worden gebruikt voor het luchtdicht opslaan van wiet. Wiet curen in een weckpot heeft als voordeel dat het er super vet uit ziet. Je kunt je wiet bekijken terwijl het daar ligt te rijpen. De potten zijn vaak gemaakt van dik glas en daardoor super stevig. 

Een Tightvac voorraadpot heeft weer andere voordelen. Het unieke vacuüm systeem zorgt niet alleen dat je wiet luchtdicht zit opgeslagen. Het vacuumeerd de pot zelfs wanneer je hem dicht doet. Dit komt door het druksysteem in de dop. Het resultaat: altijd direct de beste luchtvochtigheid, totaal geen geur en een discrete opbergplek. Tightvac’s zijn namelijk niet altijd doorzichtig.  Je hebt ze in allerlei kleuren en formaten. Een kleine Tightvac is bijvoorbeeld ook heel handig voor het meenemen van wiet. Terwijl de grote perfect is voor wiet bewaren.

tightvac

Tightvac Voorraadpot: perfect voor wiet curen

Stappenplan Curen Wiet

Hieronder vind je een duidelijk stappenplan voor wiet curen. Voordat je gaat curen is het ontzettend belangrijk dat je wiet goed droog is. Is je wiet niet droog? Dan kunnen er bijvoorbeeld sneller schimmels ontstaan in je weckpot of Tightvac. Droog dus eerst goed voordat je overgaat op curen. Wil je weten hoe je wiet het beste kunt laten drogen? Bekijk dan eerst de blog. Daar vind je verschillende methodes en bijbehorende uitleg.

Stappenplan:

 1. Maak een keuze uit een Weckpot of Tightvac. Vul de voorraadpot voor ⅔ met je zelfgekweekte wiet. Laat ⅓ van de pot leeg. Die lucht en ruimte hebben de bacteriën nodig om hun werk goed uit te voeren. Geen volle potten dus.
 2. Zet je met wiet gevulde voorraadpot op een donkere en koele plek. Probeer voor een temperatuur van 18 tot 21 graden te zorgen. Dat is perfect!
 3. Stop een vochtregelaar zakje in de pot. De beste wiet curen luchtvochtigheid is 62%. Bekijk hierboven welk formaat je nodig hebt. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid wiet in de pot.
 4. Ga dagelijks even bij de pot kijken en controleer op schimmels of andere narigheid. Check ook of de vochtregelaar toe is aan vervanging. Open de pot iedere dag eventjes. Als je wiet toch niet helemaal goed droog was, voorkom je op deze manier problemen. Belangrijk: ruik je een muffe lucht als je de pot opent? Dan is het te vochtig in je weckpot. Kijk of je vochtregelaar nog goed is en ga wat vaker langs om de pot even te openen.
 5. Om ervoor te zorgen dat elk stukje wiet optimaal de kans krijgt om te curen, kun je zo nu en dan de wiet husselen. Doe dit om de 3 á 5 dagen. Elk stukje van de top die eerst tegen een andere aan lag en daardoor niet optimaal gecured werd, heeft nu wel de ruimte.
 6. Na drie weken zou je duidelijk verschil moeten merken. Ruik goed aan de wiet en oordeel zelf: is er duidelijk verschil te merken? Dan ben je lekker bezig en is het curen (bijna) klaar. Ruikt het nog precies hetzelfde? Dan heeft de wiet wat langer nodig. Vergeet niet je vochtregelaar te checken en laat de wiet nog even curen.

Vond je deze blog handig en wil je meer tips bij wiet kweken? Bekijk meer blogs via de link.

Deel op: