THC Light: Delta-8-THC. Wat doet deze Cannabinoïde met je?

De high-makende stof THC neemt verschillende gedaantes aan. Delta-8-THC of Δ8-THC is een lichtere variant van de THC die we allemaal wel kennen. Laten we eens kijken hoeveel lichter deze cannabinoïde eigenlijk is en hoeveel Delta-8 je in wiet kunt vinden. Het zal je verbazen.


Hoeveel cannabinoïden wiet precies bevat? De teller staat inmiddels bijna op 150 [1]. Daarvan is Δ8-THC (delta-8-tetrahydrocannabinol) één van de vier meest voorkomende cannabinoïde in gedroogde wiet. Dikwijls ligt het percentage wel veel lager dan bij THC of zelfs CBD. Je vindt vandaag de dag gemiddeld 0,01% Δ8-THC in een willekeurig topje wiet. We zeggen express “vandaag de dag”, want het kan zomaar zijn dat kwekers in de toekomst een potentiële goudmijn zien en Δ8-rijke wiet gaan kruisen. Om in te zien wat het nut daarvan zou zijn, moeten we de verschillen en de overeenkomsten van Δ8-THC en ‘gewone THC’ bekijken.

De Sterkte van Delta-8-THC

Delta-8-THC is een psychoactieve stof. Dat betekent dat je er high van kunt worden. Als je de potentie van Δ8 vergelijkt met Δ9-THC, de stof die wij kennen als ‘gewone THC’, dan valt op dat Δ8 een stukje minder sterk is: ongeveer 60 procent van de sterkte van Δ9-THC. Dat is wel een stuk sterker dan THCV, dat ongeveer 25 procent van de sterkte heeft van Δ9-THC en verantwoordelijk is voor een energieke, euforische maar kortdurende high.

man rolt joint

Effecten van Δ8-THC

Op de sterkte na, is er geen reden om aan te nemen dat de high-makende kwaliteit van Delta-8-THC anders is dan dat van Delta-9-THC. Dat komt omdat Δ8 net zo hecht aan de CB1 en CB2 receptoren. De CB1 receptor speelt een belangrijke rol bij het geheugen, pijnsensatie, het slaapritme en de stemming. Dat terwijl de CB2 van belang is bij de communicatie van het immuunsysteem. 

Delta-8 zou de aanmaak van acetylcholine kunnen stimuleren [1]. Dat speelt een belangrijke rol bij het leervermogen, het geheugen en de preventie van Alzheimer en andere cognitieve problemen.

Medicinale Effecten van Delta-8-THC

Zowel Δ8- als Δ9-THC hebben in ieder geval de volgende medicinale kwaliteiten:

  • Pijnstillend
  • Eetluststimulerend (sterker dan bij Δ9-THC) [2]
  • Angstremmend
  • Ontstekingsremmend
  • Neuroprotectief
  • Remt de misselijkheid

Er is aanvullend onderzoek gedaan naar het effect van Δ8 op de misselijkheid van kinderen bij chemotherapie [3]. Alle acht de kinderen die zijn behandeld met Δ8-THC hebben minder last van de misselijkheid en geven minder over dan zonder de stof. Dat is goed nieuws, want aangezien Δ9 THC veel sterker high-makend is, kan Δ8 net zo goed de misselijkheid bij chemotherapie bestrijden. Daarnaast lijken kinderen veel minder ontvankelijk voor de psychoactieve effecten van cannabinoïden, wat aangeeft dat kinderen meer Δ8 kunnen tolereren dan volwassenen [4].

delta 8 THC factsheet: vaporizer temperatuur: 178 graden Celsius.

Delta-8-THC Wiet Kweken

Van Delta-8-THC wordt wel gezegd dat het een vervallen vorm of afbraakproduct is van THC, omdat Δ8 niet wordt geproduceerd door enzymen in de wietplant. Als je wiet langer bewaart, neemt het percentage THC langzaam af en de percentages Δ8-THC en CBN langzaam toe.

Tot op heden kun je nog geen wietzaadjes kopen die rijk zijn aan Delta-8-THC. Maar hoe gezonder je de planten houdt tijdens de kweek, des te meer Δ8-THC ze zullen bevatten aan het einde van de kweek, blijkt uit een interessante Amerikaanse studie [5]. In het onderzoek komt onder meer naar voren dat het percentage Δ8 in de plant hoger is aan het einde van het groeiseizoen. Maar vooral gezonde wietplanten met lange wortels maken meer Delta-8-THC aan. Goed nieuws dus voor hydro- en aero kwekers. Bij deze geavanceerde kweektechnieken ontstaan vaak enorme wortels.

Hoe je zelf gezonde wietplanten kweekt, lees je in deze interessante blogreeks. Start hier met een goede basis en lees deel 1 van bladproblemen bij wietplanten.

Bronnen:

Deel op: