Het Nut Van Wiet Voorgroeien

Wil je deze zomer enorm grote wietplanten gaan kweken? Jezelf optimaal voorbereiden op het buitenkweek seizoen? Ga dan alvast je wiet voorgroeien. Daarmee zorg je dat je wietplant groot en sterk genoeg is om de woeste buitenwereld te trotseren wanneer de tijd rijp is. Ook kun je door middel van autoflower wietplanten voorgroeien meerdere buitenkweekjes per jaar doen. Meer over het nut van wiet voorgroeien lees je hier!


Wat is Wiet Voorgroeien?

Voordat je een wietplant buiten neerzet, kun je hem binnen groot laten worden. De eerste paar fases van de kweek doorloop je dan binnen. Het ontkiemen, zaaien, de zaailing-fase en de eerste week of weken van de groeifase. In een gecontroleerde omgeving kan je wietplant groot en sterk worden. Dat heeft ze wel nodig als ze in weer en wind buiten moet staan. Je wilt toch niet dat je zaailing buiten in een hevige regenbui terecht komt? De kans is aanwezig dat ze dat niet gaat overleven. Daarom kun je beter voorgroeien. Je geeft je groene godin als het ware een paar stevige kaplaarzen. Daar kan ze goed in blijven staan en ze verdrinkt niet bij hoogwater. Alleen zo kun je grote, weersbestendige buiten wietplanten kweken.

Noodzakelijk als je Grote Wietplanten wilt Kweken

Wil je enorme wietplanten kweken? Dan is het wiet voorgroeien haast noodzakelijk. Natuurlijk heb je ook een geschikte strain nodig. De ene wietplant wordt namelijk veel groter dan de ander. Maar als je een groot en bossig exemplaar wilt die groter wordt dan twee meter? Dan raden we je aan om voor te groeien. Je wietplant heeft dan een voorsprong wanneer ze naar buiten gaat. Dat betekent dat ze ook groter kan worden voordat ze in de bloei gaat. Uiteindelijk kun je grotere wietplanten met meer wiet oogsten.

Grote wietplanten creëren is niet het enige voordeel van voorgroeien. Je zorgt er namelijk ook voor dat je plant veel steviger is wanneer ze naar buiten gaat. De stam is dikker, de takken steviger en het wortelstelsel is wat groter. Daardoor is je wietplant beter bestand tegen een storm, hevige regenbui of andere extreme weersomstandigheden.

Wietplant Toppen bij Voorgroeien

Een handige kweektechniek die je kunt toepassen is het toppen van je wietplant. Hierbij snoei je de hoofdstam van je wietplant terug zodat er meer groeipunten ontstaan en je stam dikker wordt. Maar let wel op: je kunt niet zomaar de schaar in je wietplant zetten. Het moment waarop je gaat toppen en de plek waar je de wietplant snoeit is van belang. Je kunt bijvoorbeeld niet toppen voordat er 4 nodes (zijtakken) op de wietplant zitten. Heeft ze dat nog niet? Dan is ze nog niet sterk genoeg om van de stress te bekomen en zichzelf te herstellen. Ook de plek waar je topt is belangrijk. Het lukt namelijk alleen als je twee zijtakken voorzichtig naar beneden buigt en de schaar precies boven de twee nodes zet. Anders is de kans groot dat je gaat fimmen. Meer informatie over wietplanten toppen vind je in deze blog.

Grote wietplant in een tuin
Planten van dit formaat in je tuin? Dan is wiet voorgroeien noodzakelijk.

Hoe lang moet een Wietplant Voorgroeien?

Het antwoord op deze vraag is heel makkelijk. Je kunt namelijk zo lang voorgroeien als je zelf wilt. Hoe langer je voorgroeit, deste groter en sterker is je wietplant is wanneer ze naar buiten gaat. Is het doel van je wiet voorgroeien alleen dat ze het buiten overleeft? Dan is 1 á 2 weken voorgroeien vaak al genoeg. Wil je echter gaan voor een stevige stam en reusachtige wietbomen? Dan raden we je aan langer voor te groeien. 

Wanneer mag een wietplant naar buiten? Na IJsheiligen!

Als je hebt bepaald wat het doel is van het voorgroeien van je planten, kun je gaan kijken wanneer je ermee begint. Daarvoor is het handig om te weten wanneer wietplanten veilig naar buiten kunnen.

Het moment waarop wiet veilig naar buiten kan is als vuistregel na IJsheiligen. IJsheiligen valt altijd in de tweede week van mei. Een volkswijsheid vertelt ons dat na deze vier Christelijke dagen de nachten vrij van vorst zijn. Toch wachten veel kwekers al lang niet meer op IJsheiligen. Dat komt onder andere omdat het klimaat aan het veranderen is. Eén van de resultaten daarvan is dat we in de Benelux vaak al veel eerder in het jaar geen nachtvorst meer hebben. Daarnaast is er al vanaf half april voldoende licht per dag (14 uur) om je wietplanten te laten groeien. Veel buitenkwekers kiezen er dan ook voor om een klein risico te nemen en hun wietplanten al in het laatste deel van april naar buiten te verplaatsen. De keuze is aan jou!

Kleine wietplanten in potten
Wiet voorgroeien in een kweekruimte.

Kweek meer Autoflowers in één Buitenkweek Seizoen

Het komt niet veel voor, maar je kunt er ook voor kiezen om je autoflower wietplanten voor te groeien. Voorbeeld: speel je op safe en ben je van plan om je wietplanten op 14 mei naar buiten te verplaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om drie weken eerder te beginnen met het voorgroeien van je autoflower planten. Dan zijn ze de zaailing fase voorbij en hebben ze het overgrote deel van de groeifase gehad. Je autoflower wietplant kan buiten gelijk beginnen met bloeien. Zo is ze eerder klaar voor de oogst en kun je meer autoflowers buiten kweken in één seizoen. Groei de volgende batch alvast voor in de kweekruimte wanneer de eerste lichting aan het afbloeien is voor een ware productielijn aan autoflower wiet. Dit is een uitstekende manier op je totale opbrengst over een heel seizoen te verhogen.

Wat heb je nodig voor Wiet Voorgroeien?

Als je wiet gaat voorgroeien moet je met een aantal dingen rekening houden. We raden je aan om je zaailing in een ruimte te zetten waar de omstandigheden gunstig zijn. Denk daarbij aan temperaturen van 20 tot 24 graden celsius en een relatief hoge luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Dat is de ideale omgeving voor zaailingen.

Nog belangrijker dan luchtvochtigheid en temperatuur is het licht. Je kunt je wiet het beste voorgroeien onder kunstlicht. Kies voor een HPS– of LED Kweeklamp. Je hebt niet per se veel vermogen nodig om je zaailingen te laten groeien. Simpele 1 watt diodes bij LED en 100 Watt bij HPS is al genoeg. Maar natuurlijk geldt altijd: hoe meer hoe beter.

Heb je geen kweeklamp en wil je deze ook niet aanschaffen voor het voorgroeien? Je kunt je zaailing ook groot laten worden zonder kunstlicht. Kies in dit geval een raam dat met vrij uitzicht op het zuiden gericht staat. Alleen daar krijgt je plant voldoende licht. Krijgt ze dat niet? Dan zul je zien dat je wietplant gaat strekken. Met een slappe wietplant tot gevolg. Dat is nou nét niet de bedoeling van wiet voorgroeien. Kortom: wil je het goed aanpakken? Kies dan voor voorgroeien met kunstlicht. Meer weten over voorgroeien en wiet kweken zonder lampen? Lees dan de blog! 

Deel op: