Hoe Werkt Wiet – De Echte Werking van THC

We lusten zo af en toe wel een jointje. Je weet misschien dat het roken van een joint een aantal verschillende effecten heeft. Zo wordt je high of stoned en neemt je eetlust toe en is het bijna onmogelijk om te dromen. Maar weet je ook hoe je high wordt? Waardoor treden die effecten op en hoe werkt wiet eigenlijk? In dit artikel gaan we wat dieper in op hoe THC werkt, maar dan op een manier die iedereen begrijpt.


Werkzame Stof Wiet

De belangrijkste werkzame stof in wiet is Δ9-THC. Voluit: Delta 9-Tetrahydrocannabinol. Waarom is deze stof het belangrijkste? Omdat het grootste deel van de wiet, hasj of concentraten die je rookt bestaat uit deze stof. Dus als je je afvraagt: “Hoe werkt wiet eigenlijk?” Dan begin je bij de werking van THC te verklaren.

De gedroogde bloem of het wiettopje bevat voornamelijk een stof die voorafgaat aan THC. THCA is de door de plant geproduceerde vorm van THC waar je niet high van wordt. Door je wiet te verwarmen, wordt THCA omgezet in “actieve” THC.

Tegenwoordig zijn er overigens ook wietplanten die rijk zijn aan CBDA en maar amper THCA bevatten. Ook CBDA dient te worden verwarmt om deze in het bekendere CBD om te zetten. Het is aannemelijk dat in de nabije toekomst ook wietzaadjes te koop zijn die hoofdzakelijk andere stoffen dan deze twee bekende cannabinoïden bevatten. Waarvan waarschijnlijk THCV– en CBG-rijke wietplanten de eerstvolgende doorbraken in de wietteelt zullen zijn. In dit artikel beperken we ons echter tot de werking van THC op het lichaam.

Anandamide

Als je de werking van THC wilt verklaren, dan kan het niet anders dan te kijken naar een stofje dat er erg op lijkt. Een stofje dat mensen, maar ook andere zoogdieren, vogels en sommige reptielen zelf aanmaken. Deze lichaamseigen, of endocannabinoïde, heet anandamide. Anandamide is net als dopamine, adrenaline en serotonine een zogenaamde neurotransmitter.

Leuk om te weten is dat anandamide later (in 1992) werd ontdekt dan THC (in 1964)! De werking van THC was dus eerder bekend dan de manier waarop ons lichaam omgaat met anandamide. Toch is het voor ons verhaal belangrijk om 1992 te beginnen.

Neurotransmitters zijn de stofjes die in de hersenen en in het zenuwstelsel worden uitgewisseld. THC bootst de neurotransmitter anandamide na.
Neurotransmitters zijn de stofjes die in de hersenen en in het zenuwstelsel worden uitgewisseld. THC bootst de neurotransmitter anandamide na.

Anandamide wordt aangemaakt door de dikke darm vanuit vetten in ons dieet. Eenmaal in de bloedbaan, belandt de stof in de hersenen, het centrale zenuwstelsel en in de rest van het lichaam. Daar bindt het voornamelijk aan de CB1 receptor en past anandamide als een sleutel in een sleutelgat dat allerlei lichamelijke processen aanstuurt. Denk aan de slaap, motorische functies, eten, het korte termijngeheugen en de natuurlijke pijngrens. Het sleutelgat van de CB2 receptor is net even stroever voor anandamide, waardoor anandamide ook in deze receptor terecht komt, maar in minder grote hoeveelheid. Daar heeft het een invloed op de regulering van het immuunsysteem.

Anandamide betekent zoiets als gelukzaligheid. Zo is bekend dat anandamide een rol speelt bij het effect dat bekend staat als de runners high. Dat is een gevoel van welbehagen dat je kunt krijgen als je lang genoeg hardloopt.

Hoe werkt wiet? Het Werkingsmechanisme van THC

Dit is het moeilijkste deel, aangezien het bijna niet uit te leggen is in een taal die iedereen begrijpt. Maar we gaan ons best doen. Als THC zich bindt aan de CB1-receptor in het centrale zenuwstelsel, wordt via de IP3-pathway de afgifte van calcium in de cellen verhoogd. Omdat er daardoor minder calcium beschikbaar is voor prikkelgeleiding, neemt het aantal neurotransmitters in het zenuwstelsel af. Dat zorgt er onder andere voor dat je minder pijn voelt, de werking van je korte termijngeheugen en bewegingsapparaat afneemt en het gevoel van gelukzaligheid toeneemt. Kortom: je wordt high of stoned.

Vrouw tussen struik met bloemen

Wat doet wiet met je lichaam?

Als je wiet rookt of vaped, komt THC snel in je bloedbaan terecht. Daardoor wordt je eerder high, maar is de high ook sneller afgelopen dan wanneer je edibles neemt zoals een spacecake of hasj melk.

Roken of VapenEten (Spacecake)
Hoe snel werkt wiet?Direct, hooguit 10 minuten20 tot 120 minuten
Hoe lang werkt wiet?Maximaal 4 uurMaximaal 10 uur

In je lichaam wordt THC in de lever omgezet in 11-hydroxy-THC (11-OH-Δ9-THC). Deze stof komt gemakkelijker bij je receptoren dan THC. Daardoor heb je van een spacecake ongeveer 10 keer minder wiet nodig om net zo high te worden. Lees alles over de verschillen tussen roken en spacecake eten in deze blog.

Hoe blijft wiet in je bloed?

Als er een bloedmonster wordt afgenomen, is het tot 24 uur na het roken of eten van wiet nog aantoonbaar. Toch is een bloedtest niet de enige test die je kunt krijgen. Afhankelijk van de soort test die je krijgt, wordt je bloed, speeksel en/of je urine gecontroleerd op één of meerdere stoffen. Ook kan je adem worden gecontroleerd op de aanwezigheid van THC. Maar zo’n ademtest is omstreden omdat er mogelijk wordt gecontroleerd op alle cannabinoïden. Dus ook het niet psychoactieve CBD. Als je een bloedtest krijgt, wordt er gekeken naar de aanwezigheid van THC, 11-hydroxy-THC en het afbraakproduct THC-COOH. Maar deze stoffen kun je ook zien in je urine, ontlasting en zelfs in je haar.

Of je vervolgd wordt naar aanleiding van het resultaat van zo’n test, is natuurlijk afhankelijk van de wetgeving en de toedracht van de test. In Nederland zal je overigens niet vervolgd worden als er historisch gebruik van wiet aantoonbaar is gemaakt omdat er een afbraakproduct van wiet in je haar zit. Tenminste, als je geen beroep uitoefent waarbij dat een issue zou zijn. Bij defensie bijvoorbeeld, kunnen je meerderen daar wel degelijk over vallen.

Bloed op een petrischaal

Werking wiet

Natuurlijk zitten er meer stofjes in wiet dan THC alleen. Dat je high of stoned wordt van wiet is algemeen bekend. Maar wist je ook dat er wiet is waar je niet of nauwelijks onder de invloed van raakt? Deze CBD-rijke wiet wordt steeds bekender en wordt in sommige landen zelfs online verkocht. Deze wiet heeft dan een THC-percentage dat lager is dan een bepaalde grens.

Meer weten over de uiteenlopende werking van wiet? Maak kennis met verschillende stoffen in cannabis als myrceen, CBN of linalool in de onderstreepte artikelen en ontdek de medicinale kracht van wiet.

Bronnen:

Deel op: