Eerste blower gepakt met speekseltest in Heerhugowaard

Een cannabisgebruiker in de Noord-Hollandse plaats Heerhugowaard heeft de twijfelachtig eer de eerste persoon in Nederland te zijn die met een speekseltest is gepakt.


De politie mag vanaf 1 juli 2017 speekseltesten gebruiken om cannabisgebruik onder bestuurders op te sporen. Wanneer er een reden is om een automobilist te verdenken van cannabisgebruik, kan een speekseltest worden afgenomen. Als die positief is, dan moet de bestuurder mee naar het politiebureau voor een bloedproef.

Speekseltest

De Politie in Heerhugowaard heeft de speekseltest al op de eerste dag dat het mogelijk was al een test bij een automobilist afgenomen. In de auto van die persoon roken agenten een sterke wietlucht. Bovendien zagen ze ‘gebruikersmiddelen’ in het voertuig liggen.

De speekseltest bleek positief te zijn. De automobilist is meegenomen naar het politiebureau voor een verplichte bloedproef. Als uit die bloedproef blijkt dat de automobilist meer dan 3,0 microgram THC in zijn of haar bloed had zitten, kan het rijbewijs van de bestuurder voor de periode van een jaar ongeldig verklaard worden.

Kritiek

De grenswaarden van THC in het bloed stuiten op veel kritiek binnen de cannabiswereld. Mensen die ’s avonds een joint roken zouden de volgende ochtend nog altijd niet mogen rijden. Daardoor zouden cannabisgebruikers ‘vogelvrij’ zijn, zegt strafrechtadvocaat Maurice Veldman.

Deel op: