Het ideale moment om je wiet te oogsten

Tijdens deze zomermaanden is het de ideale tijd om te bedenken: wanneer is wiet eigenlijk klaar om te oogsten? Het moment waarop je de planten knipt is bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. 

Er zijn grofweg twee dingen waar je op moet letten als je wil bepalen of een cannabisplant oogstrijp is. Je moet kijken naar de stampers van de bloemen, of die verkleurd zijn of niet. En je moet kijken naar de kleur van harsblaasjes (trichomen) die op de bloemen groeien.

Stampers

cannabis-pistils-development

Stampers zijn de vrouwelijke geslachtsorganen van bloemen. Stampers dienen als een soort ontvanger van stuifmeel, wat zegmaar het plantaardige equivalent van sperma is. Als je goede wiet wil kweken, dan laat je de stampers eigenlijk onbenut. Je wil niet dat de bloemen bevrucht raken.

Je moet goed opletten hoe de stampers eruit zien. Want ze tonen voor een deel of je wiet al is uitgebloeid of niet. Na een aantal weken gaan de stampers verkleuren naar een soort roestbruine kleur. De plant heeft op dat moment besloten dat bevruchting geen zin meer heeft en laat de stampers verschrompelen. Als ongeveer de helft van de stampers bruin eruit ziet, dan is de plant op het beste moment om te oogsten.

Toch moet je dan nog even opletten want afhankelijk van de soort wiet, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid licht, kan je wietplantje nog een paar extra dagen nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen. De kwaliteit van de wiet wordt namelijk vooral door de inhoud van trichomen bepaald.

Trichomen

amberkleurige-trichoom

Trichomen zijn kleine blaasjes aan het oppervlak van de wiettoppen. Als je met het blote oog kijkt kunnen de blaasjes op haartjes lijken. Maar als je een loep erbij pakt dan zul je zien dat miniscule blaasjes het oppervlak van de toppen bekleden.

Wietplanten gebruiken trichomen als opslagplaats voor cannabinoïden. De blaasjes met cannabinoïden bieden de plant bescherming tegen temperatuurswisselingen, hoge UV-straling en insecten.

Mensen vinden de trichomen heel leuk omdat ze precies de stoffen bevatten waar we stoned van worden. Daarom moet je goed opletten of de trichomen wel helemaal melkwit zijn. Op een gegeven moment beginnen de trichomen naar amber te verkleuren. Als driekwart van de trichomen zo’n koperbruine kleur krijgt, heb je het perfecte moment om de plant te oogsten bereikt.

Deel op: