Blowers straks vanwege plantenpotten en gripzakjes op straat gezet

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok wil de zogenaamde Wet Damocles uitbreiden. Met zijn wetsvoorstel zou het mogelijk worden om blowers uit huis te zetten omdat ze een keukenweegschaal en wat gripzakjes hebben liggen. 

De Wet Damocles geeft burgemeesters de mogelijkheid een pand te sluiten wanneer de politie een handelshoeveelheid drugs aantreft. De meeste gemeenten zeggen dat alles wat meer dan vijf gram ‘hennep’ (inclusief bladeren, wortels en stengels) een handelshoeveelheid is.

De wet wordt ingezet om ‘ondermijning’ tegen te gaan. Het strafrecht is te traag en levert te weinig op in de strijd tegen drugs, zo vinden veel burgemeesters. Daarom wordt een verdacht drugspand direct gesloten. Die maatregel zou drugscriminaliteit moeten tegengaan.

In werkelijkheid zijn veel drugsgebruikers de dupe. Zij worden vanwege een kleine hoeveelheid softdrugs zonder pardoes door de gemeente op straat gezet. Het ging in ieder geval al een keer mis bij Jean-Peaul ’t Gilde, een MS-patiënt uit Middelburg, die vanwege wat cannabisbladeren, gripzakjes en een balletjespistool uit huis werd gezet.

Zelfs mensen die helemaal niks met drugs te maken hebben zijn wel eens de dupe van de Wet Damocles. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een snackbarhouder in Vlissingen die een wietkwekerij aantrof in de bovengelegen huurwoning en toen zelf de politie belde. De gemeente besloot de huurwoning én de snackbar 3 maanden lang op slot te doen, waardoor de ondernemer geen bron van inkomsten meer had.

Het bijzondere van de Wet Damocles is namelijk dat helemaal niet bewezen hoeft te worden dat iemand verantwoordelijk is voor drugshandel. Ook hoeft niet bewezen te worden dat er sprake is van overlast. Simpelweg een ‘handelshoeveelheid’ drugs is voldoende om het betreffende pand voor drie, zes of zelfs twaalf maanden te sluiten. Of daar nou een gezin woont of een crimineel, dat maakt niks uit.

Je zou dus zeggen dat de Wet Damocles al genoeg ruimte geeft om drugsgebruikers dwars te zitten. Toch vindt demissionair minister Stef Blok dat burgemeesters nog niet voldoende macht hebben. Hij heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend dat de Wet Damocles moet uitbreiden.

Als het nieuwe wetsvoorstel wordt aangenomen, dan mogen burgemeesters straks ook panden sluiten vanwege voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden voor drugshandel. Wat dat precies voor spullen zouden moeten zijn, is niet in het wetsvoorstel vastgelegd. Om je een idee te geven, het kan dan bijvoorbeeld gaan om lampen, lege potten, ventilatiesystemen, weegschalen, gripzakjes, plantenvoeding, noem maar op. Zo lang de burgemeester maar betoogt dat het voor drugshandel bestemd is.

Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede Kamer worden besproken. Of er direct over het wetsvoorstel gestemd gaat worden, en of de wet wordt aangenomen, dat is nog niet bekend.

Deel op: