IJslandse politicus: “de drugsoorlog heeft gefaald” 

De IJslandse politicus Pawel Bartoszek, heeft zich openlijk uitgesproken voor legalisering van cannabis. Niet alleen in IJsland, maar liever ook voor de rest van de wereld. “De drugsoorlog heeft gefaald”, laat hij weten via zijn persoonlijke website


Pawel Bartoszek is voorzitter van de progressieve partij Viðreisn, die onderdeel uitmaakt van de huidige regering in IJsland.

De politicus schrijft op zijn website dat hooggeplaatste functionarissen zoals Barack Obama en Kofi Annan hebben zich uitgesproken voor legalisering van cannabis. Inmiddels hebben verschillende Amerikaanse staten recreatief gebruik gelegaliseerd. Bijna de helft van de 52 staten in Amerika hebben verkoop van medicinale cannabis gelegaliseerd.

Drugsoorlog

Pawel betoogt dat de drugsoorlog heeft gefaald. “Decriminalisering zou vooruitgang betekenen”, schrijft hij op zijn website. “Maar als we de productie en handel van drugs illegaal houden, dan missen we een belangrijke kans om de controle over de toegang van drugs te krijgen.” Door cannabis te legaliseren hoopt de minister-president dat verkoop aan minderjarigen kan worden uitgebannen.

Voorwaarden legalisering IJsland

Het is de bedoeling dat er een aantal voorwaarden worden opgesteld voor de verkoop van cannabis. Alleen gespecialiseerde winkels, zegmaar coffeeshops, mogen wiet verkopen. Daar zal een minimumleeftijd van 20 jaar moeten gelden. De verpakking van cannabisproducten moet aan strenge voorwaarden voldoen, waaronder een etiket met de hoeveelheid werkzame stoffen. En er mag geen reclame gemaakt worden voor cannabis.

Het voorstel van de minister-president is deze week aan het parlement overhandigd. Het is nog onduidelijk of IJsland daadwerkelijk cannabis gaat legaliseren.

Deel op: