De MORE Act: Eindelijk Wiet Legaal in de V.S.?

In Californië, waar wiet legaal is, kun je momenteel nog worden opgepakt voor bezit door een federale agent. Daar moet een einde aan komen, vindt een meerderheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Cannabis wordt mogelijk legaal voor recreatief gebruik op federaal niveau. Zo’n wetswijziging heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo moet de zogenaamde MORE Act nog een conservatieve Senaat door om wiet legaal te maken in Amerika.


Wiet mogelijk legaal in de gehele Verenigde Staten

Op 4 december 2020 heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besloten dat er een einde moet komen aan het criminaliseren van cannabis in de Verenigde Staten. Met een zege van 228 tegen 164 stemmen, is de zogenaamde MORE Act* gepasseerd en is de wetswijziging om landelijk wiet legaal te maken onderweg naar de Senaat. 

*Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement Act

Amerikanen (en wij ook een beetje) moeten niet te vroeg juichen. Er wordt namelijk verwacht dat de Senaat op dit moment tegen zal stemmen. Dat heeft te maken met de sterke mening van meerderheidsleider in de Amerikaanse Senaat Mitch McConnell. Hij vindt dat cannabis meer kwaad dan goed kan doen.

In Januari 2021 wordt het resultaat bekend van de verkiezingen voor de Senaat. Twee democraten strijden voor de zetel tegen de zittende republikeinen. Maar beide democraten moeten winnen om McConnell weg te stemmen voor een realistische kans op legalisatie.

Om die reden zal de MORE Act mogelijk nogmaals langs de Senaat moeten als er andere politici in de Senaat zitten. Dat is heel normaal voor een complexe wetswijziging. Het is ook geen slecht nieuws als het niet in één keer door de Senaat komt, omdat de MORE Act beter uitgedacht en geformuleerd kan worden in de tussentijd. Er is namelijk nog winst te behalen in de manier waarop de belasting op cannabis in elkaar steekt.

Wat houdt de MORE Act in?

In de wetswijziging staat onder andere:

 • Cannabis wordt verwijderd van de lijst van illegale substanties en staten gaan bepalen of cannabis uiteindelijk legaal wordt of niet. Dat is precies hoe het nu met alcohol wordt geregeld.
 • Er komt een nationale belasting op cannabis ter hoogte van 5% bij implementatie van de wetswijziging.
 • Een deel van die belasting zal worden gebruikt om gemeenschappen te steunen die het zwaarst getroffen zijn door de War on Drugs. Denk aan gevangenen die enkel en alleen vast zitten om bezit van cannabis voor eigen gebruik.
 • Deze groep gevangenen worden effectief vrijgelaten en ontdaan van de aanklachten.
 • Belastingaangifte wordt eenvoudiger voor cannabis bedrijven.
Wiet USA

Wiet legaal in Amerika – Hoe is het nu geregeld?

Tot nu toe gelden in de Verenigde Staten verschillende wetten per staat. Zo kan een wet die op federaal (landelijk) niveau van kracht is, anders bepaald zijn op staatsniveau. Een voorbeeld. Op dit moment is het illegaal om wiet op zak te hebben in de Verenigde Staten. Maar in Californië is het op het moment van schrijven prima om tot 28,5 gram wiet of 8 gram aan wiet concentraten bij je te hebben. Zelfs als het niet bedoeld is voor medicinaal gebruik. Sinds 2016 is het in Californië namelijk bij wet toegestaan om wiet te kopen, bij je te hebben en te telen. Aan de legalisatie van cannabis zitten wel allerlei randvoorwaarden. Zo geldt de legalisatie alleen voor volwassenen (21 jaar en ouder in Amerika) en is het openbaar gebruik niet toegestaan.

De politie handhaaft deze en andere randvoorwaarden, maar tegelijkertijd zijn er ook federale organisaties die het gebruik en vooral de verkoop van cannabis in de gaten houden. Zo kan het zijn dat de federale DEA (Drugs Enforcement Agency) onaangekondigd een inval doet in een dispensary, terwijl de zaak zich houdt aan de wetten die gelden in Californië. En dat is een probleem. Hoe kan iets nu tegelijk legaal en illegaal zijn? De MORE Act moet daar dus verandering in brengen.

Waar in Amerika is cannabis nu legaal?

Californië is niet de enige Amerikaanse staat waar recreatief gebruik van wiet legaal is. Op het moment van schrijven is dit de lijst van Amerikaanse staten waar je zonder doktersrecept wiet mag kopen (recreatief gebruik):

 • Alaska
 • Arizona
 • Californië
 • Colorado
 • Illinois
 • Maine
 • Massachusetts
 • Michigan
 • Montana
 • Nevada
 • New Jersey
 • Oregon
 • South Dakota
 • Vermont
 • Washington
Kaart VS

8 December 2020: Wiet is legaal voor recreatief gebruik in de blauwe staten. Donkergroen betekent legaal voor medicinaal gebruik. Een D-tje betekent dat het gebruik is gedecriminaliseerd. Afbeelding: Lokal_Profil, Wikimedia Commons, CC-BY-SA 2.5

De lijst groeit aanzienlijk. De staat Washington was eind 2012 pas de eerste staat waar je zonder doktersrecept wiet kon kopen zonder opgepakt te worden. Per 1 januari 2021 zijn Montana en New Jersey op de legalisatie lijst gezet. In South Dakota gaan op 1 juli 2021 de deuren van de dispensaries open voor het grote publiek.

Waarom dit boeiend nieuws is voor Europa

In Amerika vindt veel (Engelstalig) onderzoek plaats naar cannabis. Legalisatie zorgt ervoor dat er sneller gedegen onderzoek naar korte- en langetermijneffecten kan plaatsvinden. Niet alleen op de gezondheid maar vooral op de effecten van legalisatie op de samenleving. Wat de gezondheidseffecten betreft hebben we redelijk goed in kaart wat THC en CBD voor ons kunnen betekenen, maar ook daar is nog terrein te winnen. Vooral rondom de cijfers van criminaliteit kunnen we iets leren van landen waar wiet legaal is (geworden). De verwachting is namelijk dat de drugscriminaliteit daalt in landen waar het legaal is om cannabis te gebruiken. Illegale teelt heeft immers weinig tot geen zin meer.

Bronnen:

[1] History made: US House of Representatives votes to end federal marijuana prohibition

Deel op: