Wat zijn Pineen en Linalool en wat doen deze Terpenen?

Het terpeen pineen wekt samen met THC een vrolijke high op, terwijl linalool juist heerlijk ontspannend werkt. Naast een verandering in je ervaring met wiet, zorgen deze twee terpenen ook voor een eigenzinnig aroma dat iedere strain uniek maakt. Ook behandelen we in dit artikel de medicinale eigenschappen en de benodigde vaporizer temperaturen.


In cannabis zitten bijna 500 soorten stoffen. Sommige van die stoffen lijken op elkaar, maar hebben door kleine verschillen enorme wisselende effecten op ons lichaam en geest. In deze reeks behandelen we de meest voorkomende cannabinoïden en terpenen in cannabis.

Terpenen zijn de natuurlijke geurstoffen die onder andere cannabis dat kenmerkende aromatische karakter geven. Pineen en Linalool geven ieder een draai aan het effect van wiet die lijnrecht tegenover elkaar staan. Deze stoffen komen in beperkte mate voor in iedere wietsoort en de verhouding is niet alleen bepalend voor het aroma van een strain, maar dus ook voor je gevoel.

Wat is Pineen?

In de natuur is pineen het meest voorkomende terpeen ter wereld. Je vindt pineen in basilicum, rozemarijn, dille, sinaasappelschillen en vrijwel alle naaldbomen. Pineen ruikt dan ook sterk naar dennennaalden. Eigenlijk is dat natuurlijk andersom. Dennennaalden ruiken zo, dankzij pineen. Pineen komt voor in twee variëteiten: alpha pineen en bèta pineen. In wiet komt de alpha versie het meeste voor [4]. Wiet strains waarvan het percentage pineen het hoogst is van alle terpenen in die soort, komen bijna niet voor. Maar, als je de samenstelling van stoffen in wiet analyseert, dan zie je dat pineen wel één van de stoffen kan zijn die qua concentratie op de tweede plaats staat.

pineen

Welke Strains bevatten veel Pineen?

Zowel THC- als CBD-rijke soorten kunnen veel pineen bevatten. De volgende strains bevatten naar verhouding veel pineen:

Pineen wordt goed opgenomen bij het vapen en roken. 60% van het pineen dat je op deze manier binnen krijgt, adem je niet uit [7]. Dat wil dus zeggen dat je 60% van alle pineen in wiet opneemt.

Hoe Beïnvloedt Pineen jouw High?

Wiet met α-pineen heeft de eigenschap om je alerter te maken dan wiet zonder het naar dennennaalden ruikende stofje. Dat te hebben gezegd, dien je wel te kijken naar het hele terpenenprofiel in een plant. Sommige van die profielen zijn vrij beschikbaar op het web en dienen als een indicatie voor het effect dat je kunt verwachten. Maar als een soort wiet ook veel myrceen of linalool bevat, is het effect lang niet zo alert.

Pineen heeft ook de eigenschap om THC te ‘bufferen’. Daardoor heb je minder last van de nadelige effecten op je korte termijngeheugen en cognitieve processen die THC op je heeft [6]. Kortom, je voelt je minder ‘onder invloed’ met pineen-rijke wiet, zonder dat het THC-percentage lager hoeft te zijn. Dat is natuurlijk ideaal voor medicinale gebruikers.

wiet ruikt naar dennennaalden

Medicinale Effecten van Pineen

Terpenen hebben net als cannabinoïden verschillende medicinale effecten. Pineen wordt momenteel verder onderzocht op de volgende eigenschappen:

  • Ontstekingsremmend
  • Opent de luchtwegen, behulpzaam bij asthma [10]
  • Remt angststoornissen [9]
  • Vermindert pijn [8]

Verder verbetert α-pineen de stemming en remt het de groei van tumoren in de lever, blijkt uit een Chinees onderzoek uit 2015 [11]. Het onderzoek is uitgevoerd in vitro en in vivo, dus er moet nog onomstotelijk bewijs met proeven met mensen komen. Net als veel andere stoffen in wiet, belooft pineen dus een aardig positief effect op het welzijn van de mens.

Wat is Linalool?

Stel: je ligt languit in een random veld in de Franse Provence streek. De kans is aanzienlijk dat de omgeving ‘s zomers paars kleurt van de lavendel. De geur die je ruikt is de geur van linalool. Linalool geeft lavendel haar kenmerkende geur. Essentiële olie van lavendel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke rustgever en op flessen shampoo met lavendel staat dikwijls vermeldt dat het kalmeert. Linalool komt ook voor in berkenbast en meer dan 200 soorten andere planten. Gek genoeg krijgt iedereen zo’n 2 gram linalool per jaar binnen via het eten. En dat is niet erg, want linalool wordt snel verwerkt en blijft niet achter in je lijf (12). Lavendel en berkenbast zijn populaire ingrediënten in de reformzaak en in de aromatherapie en nu blijkt uit diverse onderzoeken dat dit gerechtvaardigd is door de linalool.

linalool informatie

Hoe Beïnvloedt Linalool jouw High?

Limoneen, pineen en caryofylleen hebben alle drie de naam om het effect van THC meer naar het hoofd te verplaatsen dan naar het lichaam, waardoor je je meer high dan stoned voelt. Myrceen en linalool maken je (weer in combinatie met THC) meer stoned dan high. Linalool zelf werkt stressverlagend en vermindert angst. Naar aanleiding van voorzichtige onderzoeken wordt gedacht dat linalool spier ontspannende eigenschappen bevat. Dat zou onder andere het stoned effect kunnen verklaren. 

Welke Strains bevatten veel Linalool?

Hoewel linalool dus veel voorkomt in de natuur, is linalool geen primair terpeen. Dat wil zeggen dat het niet veel voorkomt in wiet. Sterker nog, er zijn maar een handjevol strains waarin linalool op de derde plaats staat als je kijkt naar hoeveel ervan in een gemiddeld wietje zit. Toch is het wel degelijk een krachtig stofje. Daarover later meer. Dit zijn strains waarvan we weten dat ze bovengemiddelde hoeveelheden linalool bevatten:

wiet ruikt naar lavendel

Medicinale Effecten van Linalool

  • Herstelt cognitieve en emotionele functies bij Alzheimer [13]
  • Helpt longschade voorkomen veroorzaakt door roken [14]
  • Kan verslaving van opiaten verminderen [15]
  • Vermindert pijn [16]
  • (Sterk) ontstekingsremmend [17]

Verder zijn er diverse bronnen die hinten dat linalool verdovend werkt, maar ook dat het positief werkt bij mensen met depressie. Linalool helpt ook bij vormen van epilepsie, wat het perfect geschikt maakt om te combineren met CBD.

Belangrijke Wisselwerkingen (entourage effect)

Dr. Ethan Russo onderzocht het entourage effect van diverse stoffen in wiet. Zoals we eerder schreven, ontdekte het team van Russo dat pineen de high helderder kan maken, maar het liefst zonder de aanwezigheid van myrceen dat het tegenovergestelde effect heeft. Maar kies je wel een wietje die zowel myrceen– als pineen- en caryofylleen rijk is, dan neemt het angsten weg en kun je gemakkelijker praten met andere mensen. 

Van linalool werd in hetzelfde onderzoek gepresenteerd dat het in combinatie met limoneen en CBG effectief is tegen de ziekenhuisbacterie MRSA (6). Linalool en limoneen zijn samen met CBD ook effectief tegen acne, eczeem en psoriasis.

Bronnen:

Deel op: