Dit Moet Je Weten Over Een LED Groeilamp

Na jarenlange trouwe dienst van de HPS lamp, is zijn opvolger aan een opmars bezig. Je kunt tegenwoordig een LED groeilamp kopen met allerlei features. Volgens veel kwekers is kweken met LED vele malen beter. Maar, is dat wel zo? In dit artikel de voor- en nadelen van een LED groeilamp. Handig om te weten voordat je er eentje gaat aanschaffen.


Kweken met een LED Groeilamp

LED Kweeklampen (Light Emitting Diode) zijn niet nieuw. Ze worden al 15 jaar gebruikt door mensen die binnen wiet kweken. In de eerste jaren na het debuut van de lampen was het overduidelijk dat ze het niet konden winnen van de klassieke HPS lamp (High Pressure Sodium, hoge druk natrium in het Nederlands). Maar, daar is inmiddels verandering in gekomen. Een moderne LED Groeilamp heeft veel meer mogelijkheden en is duidelijk geïnnoveerd. Houd er wel rekening mee dat binnen kweken met lampen niet legaal is.

Voordelen kweken met LED Groeilamp

  • Kweken met LED is beter voor de stroomrekening. De lampen zijn zeer zuinig en de prijs-lichtopbrengst verhouding is erg voordelig.
  • Er bestaan LED Groeilampen met verschillende spectra. Blauwe ledjes zijn beter voor de groeifase, terwijl rode ledjes beter zijn voor de bloeifase. Door ze te combineren of te switchen tussen de verschillende spectra, kun je het optimale resultaat uit je kweek krijgen.
  • Een LED Groeilamp gaat langer mee dan een HPS lamp. Tot wel 80.000 branduren.
  • Over branduren gesproken; LED Kweeklampen worden minder heet dan HPS lampen. Dit is niet alleen gunstig voor behoud van de juiste temperatuur, maar ook voor de veiligheid van jezelf en de mensen om je heen.
  • LED lampen zijn vaak praktischer. De units zijn kleiner en veel makkelijker aan te sluiten.

Wil je legaal en gemakkelijk kweken met LED? Overweeg eens een MiniGrow Box Kweekkast. De beste kwaliteit, veilig, geurloos, compact (past overal in huis) en opbrengst tot wel 70 gram per kweek! Bekijk de Minigrow bij Dutch-Headshop.

Minigrow Box Kweekkast

Nadelen LED Groeilamp

  • Voor de aanschaf van een LED lamp heb je een groter budget nodig dan bij andere kweeklampen. De units, vooral de modellen met veel mogelijkheden, zijn vrij duur.
  • Waar je bij HPS lampen altijd weet wat je krijgt, is dat bij LED Kweeklampen wel anders. Er zijn veel factoren die de kwaliteit van een LED Groeilamp bepalen. Bij HPS ligt het vaak alleen aan het vermogen.
  • Een HPS Lamp met een hoog vermogen heeft nog altijd meer lichtopbrengst dan een LED Lamp.
  • De hoogte van de LED groeilamp is lastiger te bepalen omdat je rekening moet houden met meerdere factoren.

Lees het uitgebreide artikel over LED Kweeklampen

Wil je meer uitleg over de voor- en nadelen van een LED Kweeklamp? Lees het uitgebreide artikel voor antwoord op al je vragen. In dit artikel is wiet pionier Hidde Siers aan het woord en vertelt hij over kweeklampen. Daarnaast kun je LED met HPS vergelijken en lees je meer over de hoogte van een groeilamp.

Zie: “LED Kweeklamp bij Wiet Voor- en Nadelen

Deel op: