Wanneer weet je dat je een Wietplant teveel water geeft?

Een wietplant water geven. Het is moeilijker dan je denkt. Er zijn namelijk heel veel mensen die hun wietplant teveel water geven. Sterker nog: het is de meest gemaakte fout van de onervaren kweker. Wil je weten hoe je kunt zien dat een wietplant teveel water heeft gekregen? Lees mee!


Hoeveel Water heeft een Wietplant Nodig?

Om te beginnen, is het handig om te weten hoeveel water een wietplant nodig heeft. Helaas kunnen we je daar geen antwoord op geven. Dat hangt namelijk af van een heleboel factoren. Een paar voorbeelden:

  • De grootte van de wietplant
  • De grootte van de pot en de hoeveelheid aarde
  • Bodem van de kweek
  • Binnenkweek / buitenkweek
  • Temperatuur kweekruimte
  • Soort bloempot
  • Luchtvochtigheid kweekruimte
  • Plantenvoeding
  • Type kweeklamp en meer factoren waar je rekening mee moet houden.

Tip: de beste manier om erachter te komen of je een wietplant water moet geven is door te voelen aan de aarde. Steek je vinger tot aan je nagel in de aarde. Is het volledig droog? Dan kan ze wel wat water gebruiken. Nog nat of vochtig? Dan kan ze nog wel even voort.

Man geeft geldboom water

Wanneer heeft een Wietplant teveel water gekregen?

Teveel water bij wietplanten is een lastig probleem. Helemaal als je nog niet zo ervaren bent in de wereld van wiet kweken. Want zeg nou zelf, wat is een makkelijkere oplossing dan nog een beetje water geven als je ziet dat je plant er niet helemaal goed uitziet?

Het klinkt misschien als een goed idee, maar dat is het zeker niet. Een wietplant die teveel water heeft gehad, krijgt namelijk geen zuurstof. Natte aarde is heel compact, waardoor er niets meer doorheen kan. En krijgt de plant geen zuurstof? Dan krijgt ze ook geen voedingsstoffen binnen. Dus wees bewust van hoeveel water je een wietplant geeft, je laat haar zo verzuipen.

Een wietplant kan ook teveel water krijgen door hevige regen, storm of onweer. Wil je weten wat je dan moet doen? Lees de blog: “Wat doe je met je Wietplanten bij Regen, Storm en Onweer“.

Wateroverschot bij Wiet Herkennen

Gelukkig kun je heel makkelijk zien of een wietplant teveel water heeft gekregen. De bladeren gaan hangen, gaan krullen (niet alleen de puntjes) en laat je het te lang doorgaan? Dan krijgen ze een lichte, gelige kleur.

Het kan zijn dat je wietplant er heel anders uitziet als hier beschreven. Ga in dat geval door naar het laatste gedeelte van dit artikel.

Wietplanten die teveel water hebben gekregen

Een voorbeeld van langdurig teveel water geven.

Verwarring

Een wietplant die te weinig water heeft gehad, krijgt ook hangende en krullende bladeren. Daarom heerst er soms wat verwarring. Je kunt uitsluitsel geven door te voelen aan het wietblad. Heeft een wietplant teveel water gekregen? Dan voelt het blad toch stevig aan. Heeft ze te weinig water gekregen? Dan voelt het wietblad juist zacht en slap aan.

Slechte Drainage

Het kan voorkomen dat je niet te veel water geeft, maar de plant er toch uitziet als hierboven beschreven. In dat geval is de kans groot dat het water niet goed afgevoerd wordt door de bloempot waar je in kweekt. Drainage noemen we dat. Een goede bloempot voor wiet kweken moet namelijk gaatjes aan de onderkant hebben. Anders kan het water geen kant op en krijg je al snel een te natte bodem waar geen zuurstof bij kan. Zorg dus voor een goede drainage!

Wietplanten met andere bladproblemen

Voorbeelden van andere bladproblemen

Andere Oorzaken

Hangt je wietblad helemaal niet naar beneden en krult hij niet? Maar ziet hij er toch niet uit zoals het hoort? Dan heb je waarschijnlijk een ander bladprobleem. Raadpleeg de handige blog: “Bladproblemen bij Wietplanten: Tekorten Herkennen”. Hier vind je de oorzaak en oplossing voor elk bladprobleem.

Deel op: