Eerste Hulp bij Toprot in Wiet

Toprot, het is een beroemde en beruchte ziekte bij wietplanten. De schimmel heeft al veel kwekers het leven zuur gemaakt. Duizenden kilo’s wiet oogst gingen verloren. Maar, gelukkig ben je beland bij Wiet-Info. Wij gaan je vertellen hoe je toprot kunt herkennen, voorkomen en bestrijden. Ook pik je de ideale luchtvochtigheid bij wiet kweken nog even mee. Na het lezen van deze blog ben je goed voorbereid en komt je oogst niet meer in gevaar!


Wat is Toprot en Hoe Ziet het Eruit?

Toprot maakt van je geliefde wietplant eigenlijk een soort schimmel plant. De giftige schimmelinfectie dringt diep door in de wiettop en kan zich razendsnel verspreiden naar de andere buds. Toprot ontstaat vaak in de wat grotere, compacte toppen. De omstandigheden zijn hier het best voor de schimmel. Om verspreiding en besmetting van andere buds te voorkomen moet je er vroeg bij zijn. Het uiterlijk van toprot veranderd naarmate je de schimmel zijn gang laat gaan. Dat is ook precies de reden waarom er vaak onduidelijkheid heerst over het wel of niet aanwezig zijn van toprot.

Aan het begin van de infectie zie je een witte pluis (onderstaande foto) die vanuit de kern van de top naar buiten trekt. Je zou het kunnen vergelijken met een gevorderd stadium van spint, maar dan zonder de aanwezigheid van de mijt zelf. Als je er vroeg bij bent, kun je voorkomen dat je wiettop gaat rotten. Als het rottingsproces eenmaal in gang is gezet, is je wiettop niet meer te redden. Dit kun je zien als de top, inclusief bloeihaartjes en blaadjes, donker begint te kleuren (bovenstaande foto). Heb je het helemaal uit de hand laten lopen? Dan zie je zwarte vlekjes verschijnen op de toppen. Daarnaast zien ze er ook erg droog en gerimpeld uit. In dit stadium is het erg belangrijk dat je de planten direct weghaalt bij de anderen. Met name de zwarte stipjes (fungus) kunnen andere planten zeer snel besmetten. Dus, kom je ze tegen? Weg met de plant!

Kom je er net achter dat je niet te maken hebt met toprot, maar met een ander probleem? Raadpleeg de blog over bladproblemen!

Toprot beginfase

Hoe Toprot Voorkomen?

Toprot is eigenlijk altijd het gevolg van verkeerde kweekomstandigheden. De schimmel kan zich alleen verspreiden als bepaalde factoren aanwezig zijn:

 • Te veel vocht of een hoge luchtvochtigheid is eigenlijk een vrijbrief voor toprot. Nee, een flinke regenbui of een dagje te hoge luchtvochtigheid is geen ramp. Maar als deze omstandigheden langer aanhouden, is de schimmel er snel bij. Dat is precies de reden waarom toprot bij een buitenkweek vaak voorkomt in de maanden september en oktober. De zomer is voorbij en het weer wordt minder gunstig. Logisch dat de luchtvochtigheid hoger wordt en je problemen kunt verwachten.
  Kweek je buiten? Dan raden we je aan een afdakje te maken voor je planten. Zo kunnen ze droog staan tijdens hevige regenval en voorkom je dat de aarde te nat wordt. Kweek je binnen? Dan is het regelen van de luchtvochtigheid bij wiet stukken minder moeilijk. Fix het met vochtregelaars of schroef de ventilator een tandje op. De ideale luchtvochtigheid bij wiet lees je verderop in dit artikel.
 • Te weinig luchtcirculatie vergroot de kans op toprot aanzienlijk. ‘Stilstaande lucht’ is een killer bij cannabis. Wiet heeft namelijk veel frisse lucht nodig. Krijgt het dat niet? Dan is de kans op een schimmel plant door toprot, insecten of ziektes vele malen groter.
  Kweek je buiten? Dan heb je vaak geen last van te weinig luchtcirculatie. Mocht het toch het geval zijn? Dan raden we je aan een ventilator tussen de planten te zetten. Het liefst niet direct op de plant, maar een stukje naar buiten gericht. Kweek je binnen? Dan heb je altijd een ventilator nodig. Zonder is je kweek / wiet oogst gedoemd te mislukken.
 • Te hoge of te lage temperaturen zorgen voor een kweekvijver van toprot. Wil je er zeker van zijn dat je toprot geen kans geeft? Zorg voor een goede luchtvochtigheid, voldoende luchtcirculatie én temperaturen boven de 20 graden celsius. Wietplanten houden niet van kou. Worden ze daar wel aan blootgesteld? Dan heb je dus meer risico op een schimmel plant. Maar wees voorzichtig. Temperaturen boven de 29 graden celsius zijn weer gunstig voor ziektes als spint of meeldauw.
  Kweek je buiten? Dan is het natuurlijk erg lastig om invloed uit te oefenen op de temperatuur. Helemaal wanneer het buiten erg warm is. Zorg dan in ieder geval voor voldoende water en een uitstekende ventilatie. Blijf bij hoge temperaturen tijdens de buitenkweek altijd heel goed naar de plant kijken. Er liggen veel gevaren op de loer. Kweek je binnen? Dan is de temperatuur makkelijk te beïnvloeden. Ventileren, lucht afzuigen, je warmte afstotende lampen dimmen, en meer van dat soort dingen kunnen je helpen.
Binnen kweken

Wat te doen bij Toprot?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt als je toprot ziet. Zowel de witte pluis (beginfase) als de donkere toppen (gevorderd stadium) zijn funest voor andere planten / wiettoppen. Daarom dien je de schimmel plant of de besmette gedeelten van een nog goede wietplant altijd gelijk te snoeien. Wassen of spoelen werkt niet. Je moet écht de schaar erbij gaan pakken. Zorg ervoor dat de schimmel niet in de buurt komt van andere planten. Gooi alles direct weg. Alleen zo heb je nog kans op een goede, schimmelvrije oogst.

Toprot roken? Niet doen! Het smaakt ontzettend vies en het is ook nog een slecht voor je gezondheid. Er wordt zelfs aangeraden om, wanneer je toprot aan het verwijderen bent, te werken met een mondkapje. Zonder zal je het ook wel overleven. Maar, wil je zeker zijn van je zaak? Draag een maskertje. Toprot roken is in ieder geval een NO GO!

Alle toprot verwijderd? Dan ben je nog niet klaar. Als je de wietplanten er precies hetzelfde bij laat staan als toen de schimmelinfectie begon, komt toprot gewoon terug. Zorg voor de juiste omstandigheden, waar je net van alles over hebt kunnen lezen. Een goede luchtvochtigheid, voldoende ventilatie en een geschikte temperatuur gaan je helpen van deze crisis af te komen. Doe je niets? Dan is het na verloop van tijd de beurt aan de grasmaaier.

Wil je meer tips voor het bestrijden van toprot? En wist je dat het gevaarlijk is om toprot te roken? Lees er meer over in dit artikel.

Maaimachine

Perfecte Luchtvochtigheid Wiet

Een belangrijke factor voor toprot is de luchtvochtigheid bij wiet. Het percentage moet niet te hoog zijn, anders geef je de schimmel vrij spel. Laat de luchtvochtigheid bij wiet ook niet te laag worden, dan heb je kans op uitdroging en andere nare kwaaltjes die de kwaliteit van je cannabis niet ten goede komen. Tip: gebruik Integra Boost Vochtregelaar!

Maar, wat is dan een goede luchtvochtigheid? We verklappen alvast: de perfecte luchtvochtigheid bij wiet verschilt per fase van de kweek. Om je een indicatie te geven, hebben we een lijstje voor je opgesteld:

 • Zaailing: 60% tot 70%
 • Groeifase: 45% tot 70% – langzaam afbouwen
 • Bloeifase 1 (eerste paar weken): 40% tot 55%
 • Bloeifase 2 (laatste paar weken): 30% tot 55% –
  lage luchtvochtigheid in deze periode verbetert geur en smaak
 • Wiet Drogen: 50%
 • Curen: 62%
 • Wiet bewaren: 55% – 62%

Meer weten over wiet drogen en curen? Lees de uitgebreide blog: “Wiet Drogen en Curen in een Aantal Simpele Stappen”.

Deel op: