Schimmels, ongedierte of toprot. Het zijn dingen waar je als kweker niet aan wil denken. Vooral niet aan het einde van de kweek, want zulke ziektes kunnen de hele oogst verpesten. Dus: lijkt het net alsof je een bus poedersuiker over je wietplanten hebt laten vallen? Hoogstwaarschijnlijk heb je last van meeldauw! Een schimmel met twee gezichten, die vaak een witte waas op je wietbladeren achter laat. Meeldauw bestrijden? Dat doe je zo!
Wat is Meeldauw?
Meeldauw is een schimmelinfectie bij (wiet)planten. Sporen van meeldauw komen via wind of beestjes op een wietblad terecht, waarna het zich onder gunstige omstandigheden snel verspreidt. Er zijn twee verschillende soorten meeldauw. De echte en de valse variant. Ze zien er allebei net iets anders uit en houden ook van andere omstandigheden. De verschillende vormen van meeldauw bestrijden, dat gaat ook net iets anders. Ze zijn allebei rampzalig voor je wietplant als je er niets aan doet, dus kom snel in actie.
Veel problemen bij wietplanten zijn te voorkomen of te bestrijden met plantenvoeding. Bekijk Plagron Wiet Voeding! Voor ieder probleem een oplossing.
Echte vs. Valse Meeldauw
Meeldauw is de meest voorkomende schimmel bij wietplanten. Dat komt vooral omdat we twee ziektes onder één naam vatten. Echte meeldauw wordt namelijk ook wel witziekte genoemd. Deze schimmel doet zijn naam eer aan. Echte meeldauw kun je namelijk herkennen aan de witte-grijze vlekken op de bovenkant van het wietblad. In het begin zijn het net vlokjes, maar na verloop van tijd lijkt het net alsof er een compleet pak poedersuiker over je plant heen is gevallen. Valse meeldauw (ook wel bladvlekkenziekte) daarentegen, is lastiger te herkennen. Dit komt omdat het zich eerst alleen aan de onderkant van wietbladeren laat zien in de vorm van een grijs pluis. Later zie je dit terug aan de bovenkant van het blad in de vorm van gele of bruine vlekken. Laat het niet zo ver komen! Meeldauw bestrijden is niet moeilijk en het is zo gepiept!
Echte Meeldauw a.k.a. Witziekte
Echte meeldauw zorgt dus voor een witte pluis op je wietbladeren. Laat je dit een tijdje gaan? Dan kan het binnen de kortste keren je hele plant bedekken, inclusief de toppen. En ja, schimmelwiet… dat wil natuurlijk niemand. Hoe echte meeldauw te werk gaat? De hardnekkige schimmel baant zich een weg naar de celwand, waar het voeding en water steelt van je groene godin. Laat je de schimmel alles opslurpen? Dan zie je na een tijdje niets anders als gekrulde en uitgedroogde wietbladeren aan haar hangen.
Het eerste wat kwekers doen als ze echte meeldauw signaleren, is de witte schimmelpluis van de bladeren af vegen. Logisch, maar het heeft helaas geen zin. Het is wel een handig hulpmiddel om erachter te komen of je met echte of valse meeldauw te maken hebt. Echte meeldauw krijg je er namelijk wel af, maar bij de valse variant gaat dat je niet lukken. Daarover later meer.
Echte Meeldauw Bestrijden
Echte meeldauw kun je op verschillende manieren elimineren. Het is belangrijk om te weten waar de schimmel van houdt, zodat je hierop kunt inspelen. Echte meeldauw is fan van droge omstandigheden. Het krijgt de kans om zich te verspreiden als de luchtvochtigheid in de kweekruimte laag is. Wil je echte meeldauw voorkomen? Zorg dan dat je luchtvochtigheid op peil is en geef bij droogte wat extra water. Dan krijgen de sporen geen kans om je plant te verpesten. Daarnaast raden we je aan om je planten nooit te dicht op elkaar te zetten, omdat het op die manier makkelijk wordt voor de schimmel om de oversteek te maken naar de buurvrouw.
Methoden voor Meeldauw Bestrijden
Toch last de schimmel en wil je echte meeldauw bestrijden? Er zijn verschillende methoden:
- Ga de schimmel te lijf met fungicide (schimmeldodende) bestrijdingsmiddelen of zwavel oplossingen. Deze middelen kun je kopen in allerlei hoeken van het internet. Ze zijn helaas niet biologisch. Bestuif de dames en je zult er binnen de kortste keren vanaf zijn.
- Maak je eigen (natuurlijke) bestrijdingsmiddel! Alles wat je nodig hebt is melk en water. Echte meeldauw houdt, net als veel andere schimmels, niet van proteïnen. Dus: gebruik één deel melk op negen delen water, bijvoorbeeld 100 ml melk en 900 ml water. Mix het goed en spray de dames goed in. Belangrijk bij deze methode is dat je de dames na het inspuiten in de zon zet, anders werkt het niet. Herhaal het melk sprayen elke 10 dagen om echte meeldauw definitief te elimineren. Heb je een hardnekkige plaag te pakken? Voeg wat soda toe (natriumcarbonaat). Dit geeft de melkspray een extra boost.
Is het bestrijden van echte meeldauw goed gegaan? Dan zul je de witte pluizen niet meer terug zien! Dat is bij valse meeldauw wel anders.
Valse Meeldauw a.k.a. Bladvlekkenziekte
Valse meeldauw is lastiger te herkennen dan zijn broer. Je moet goed aan de onderkant van de bladeren kijken om er vroeg bij te zijn. Op en onder de bladeren kijken is trouwens de beste remedie om ziektes, schimmels of andere nare problemen bij je wietplanten te voorkomen. “Wat het oog niet ziet, wat het hart niet deert”, een spreekwoord dat niet tot zijn recht komt bij wietplanten kweken.
Kom je een grijze pluis onder de wietbladeren tegen? Dan ben je er vroeg bij. Ook hier kun het wegpoetsen, maar is de kans groot dat de schimmel al zijn weg heeft gevonden in het blad. Valse meeldauw werkt niet in op de celwand, maar trekt in het weefsel van het blad. Het gevolg: gele, hoekige vlekken aan de bovenkant van het wietblad. Vandaar de naam ‘Bladvlekkenziekte’. Laat je de valse meeldauw nu nóg zijn werk doen? Dan gaan de vlekken vanzelf bruin kleuren en heb je grote problemen.
Valse Meeldauw Bestrijden
Waar echte meeldauw houdt van droge omstandigheden, is het bij zijn broertje net andersom. De bladvlekkenziekte is juist dol op vocht. Sterker nog, het heeft vocht nodig om te kunnen ontkiemen en verspreiden. Het vervelende is dat wietplanten het vocht net zo hard nodig hebben. Valse meeldauw voorkomen is daarom best lastig. Houd in ieder geval in je achterhoofd dat meeldauw groot fan is van een luchtvochtigheid boven de 55 tot 60% en warme temperaturen. Wil je weten hoe je hardnekkige schimmelinfecties kunt voorkomen? Bekijk de tips in deze blog: “Bladproblemen bij Wietplanten deel 3: Levensbedreigende Ziektes”.
Maar nu: hoe kun je valse meeldauw bestrijden? Gelukkig zijn ook daar meerdere methoden voor:
- Gebruik een oplossing van kopersulfaat en kalk. Dit is helaas niet natuurlijk, maar wel erg effectief. Het spul kun je zonder al te veel moeite vinden op internet.
- Houd je het liever natuurlijk? Je kunt ook de hulp van onkruid vragen. Heermoes op precies te zijn. Heermoes wordt ook wel paardenstaart genoemd en blijkt erg effectief te zijn tegen schimmels als meeldauw. Je hebt 100 gram vers onkruid nodig. Laat de heermoes 24 uur weken in een liter water. Haal het geheel vervolgens door een zeef en spray ze ermee in. Tip: bespray de dames in de ochtend, dan drogen ze sneller en krijgen schimmels als valse meeldauw minder kans om op te rukken!
Na het bestrijden
Heb je valse meeldauw effectief bestreden? Dan zul je zien dat het pluis onderop de bladeren niet meer terug komt. De vlekken op je bladeren? Die verdwijnen helaas niet meer. Nu moet je de afweging maken: ga je de bladeren verwijderen of niet? Bij voorkeur verwijder je nooit bladeren, maar bij ernstig verminkte exemplaren is het wel verstandig. Afstervende bladeren werken namelijk nog altijd hard om te overleven en verbruiken daarom veel water en voeding die het gezonde deel van je plant veel beter kunt gebruiken. Dus: zie je bruine vlekken? Dat wordt bladeren trekken!
Overige Bladproblemen
Heb je meer problemen met je wietplant? Ziektes, tekorten, schimmels, beestjes? Je kunt het zo gek niet bedenken, of de blogs van Dutch-Headshop bieden een oplossing. Vind hier alle informatie die je nodig hebt om je wietblad gezond te houden. Samen op naar een goede oogst!