Schimmel op Potgrond of Bloempot bij Wiet Kweken

Schimmel op potgrond of bloempot. Het maakt kwekers ongerust en het ziet er smerig uit. Hoe komt zo’n witte vochtuitslag op de grond van je wietplant terecht? Of op de buitenkant van je bloempot? Maak je geen zorgen. Je bent er zo vanaf!


Schimmel op Bloempot

Schimmel op bloempotten, zoals op bovenstaande foto, is een veelvoorkomend probleem. Het komt eigenlijk alleen voor bij aardewerk potten. Dit soort bloempotten zijn niet geschikt om wiet in te kweken. Het aardewerk zuigt namelijk vocht uit de grond, met daarin allerlei voedingsstoffen. Het ziet er niet alleen smerig uit, je plant gaat er ook op achteruit. Als klap op de vuurpijl gaan de wortels zich hechten aan de binnenkant van de pot. Heb je het vrouwtje al een tijd in de aardewerk pot? Dan kan het overpotten een flinke klus worden. Kortom: een aardewerk bloempot is een no go bij wiet kweken.

Wat voor potten dan wel? Het meest geschikte materiaal is plastic. Gebruik grote plastic potten met gaten onderin, dan kan er weinig fout gaan. Een vrije nieuwe trend is die van de stoffen potten. Bloempotten van stof ademen als het ware zuurstof. Dit is goed voor de plant en haar wortelontwikkeling. Zowel plastic- als stoffen potten zijn overal te koop.

Wil je overpotten van aardewerk naar plastic of stof? Ruk dan je wietplant er niet in één keer uit. Dat gaat waarschijnlijk fout. Zorg ervoor dat de kluit niet te nat is, maar ook niet te droog. Een gezonde vochtigheid is noodzakelijk. Maak de kluit goed los door met een groot mes langs de rand van de pot te gaan. Heb je het idee dat de kluit niet in zijn geheel uit de pot gaat komen? Neem geen risico! Pak desnoods een hamer en tik de pot voorzichtig stuk. Of wacht totdat de vochtigheid in de aarde beter aanvoelt en probeer het opnieuw.

Kapotte terra cotta pot

Schimmel op Potgrond bij Wietplant

Niemand wil schimmel op zijn wietplant, dus ook niet op de aarde waar het plantje in staat. Kom je een witte laag tegen rondom de stam van je groene rakker? Haal het dan weg, voordat het de wortels aantast.

Hoe komt schimmel op potgrond terecht?

Schimmels houden van vochtige plekken. Ze hebben nattigheid en organisch spul nodig om te groeien. Hoogstwaarschijnlijk is de aarde in je pot dus te nat. Je geeft te veel water of de weersomstandigheden zijn niet ideaal. Zo creëer je hét walhalla voor schimmels. Laat de bovenste laag van de aarde altijd opdrogen voordat je opnieuw water geeft en geef nooit te veel. De kans dat je wietplant verdrinkt is ook aanwezig. Dan is je oogst helemaal verpest.

Een andere oorzaak zou verkeerde potgrond kunnen zijn. Niet alle potgrond is geschikt voor wiet kweken. Je hebt potgrond nodig met extra voeding, die bestand is tegen grote hoeveelheden water. Het maakt ook nog uit of je binnen of buiten kweekt. Allemaal dingen om rekening mee te houden bij het kopen van de potgrond. Laat je adviseren door een verkoper of zoek informatie op internet.

Iemand met een tatoeage geeft plantjes water

Wat kun je tegen schimmel op potgrond doen?

Het ziet er misschien hardnekkig uit, maar dat is het gelukkig niet. Schimmel is makkelijk te verwijderen. Helemaal als je er vroeg bij bent. In een gevorderd stadium kan de schimmel je wietplant of haar wortels aantasten, maar dan heb je het wel heel ver laten komen. In dat geval raden we je aan de plant over te potten en met nieuwe, frisse aarde te beginnen.

Schimmel op potgrond verwijderen kan op verschillende manieren. Bij alle methoden is het belangrijk dat je eerst de bovenste laag schimmel van de potgrond af schraapt. Doe dit voorzichtig, zodat je de plant of haar wortels niet aantast. Vervolgens kun je de plant / aarde behandelen op de volgende manieren:

  • Bevochtig de aarde met een azijnmengsel. Gebruik hiervoor evenveel water als azijn (bijvoorbeeld 100 ml water en 100 ml azijn), meng het goed door elkaar en bevochtig de aarde. Maak de aarde niet nat, maar zorg slechts voor een ‘glinstering’. Doe dit een aantal dagen, totdat je de schimmel niet meer terugziet.
  • Nog veel meer dingen die je waarschijnlijk in huis hebt liggen kunnen je helpen. Schimmelwerende producten zijn bijvoorbeeld kaneel, appelazijn of reinigingszout.
  • Er bestaan veel schimmelwerende bestrijdingsmiddelen die je van de schimmel af kunnen helpen. Koop ze op alle hoeken van het internet. Het nadeel: deze middelen zijn vaak niet natuurlijk.

Andere Schimmels & Bladproblemen

Heb je last van schimmels op de wietplant zelf? Meeldauw bijvoorbeeld? Lees deze blogs en vind voor elk bladprobleem bij wietplanten een oplossing:

Deel op: