Grote Wietplant in de Tuin Kweken met deze Tips

Als hobbykweker is er niets mooiers dan een gigantische wietboom in je tuin. Als je een grote wietplant wilt kweken, moet je wel een paar dingen aanpassen ten opzichte van een normale kweek. Een wietplant wordt namelijk niet zomaar kolossaal. We geven je graag een paar tips. Volg ze op en je hebt deze zomer je eigen grote wietplant in de tuin.


Grote Wietplant in De Tuin? Alleen met Geschikte Wietzaden

Een grote wietplant in de tuin begint bij het uitkiezen van geschikte zaadjes. Wist je bijvoorbeeld dat sativa wietplanten doorgaans groter worden dan indica’s? Als je voor de grootst mogelijk wietboom gaat, kies je een sativa. Daarnaast heeft de genetica enorm veel invloed op het formaat van de plant. Bij een goede seedshop wordt duidelijk aangegeven hoe groot de plant ongeveer kan worden. Filter bijvoorbeeld op 250 centimeter of hoger. Dan zit je wel goed.

Grote Pot en Veel Potgrond

Een grote wietplant heeft een grote pot en veel aarde (of een ander medium) nodig. Alleen als een wietplant voldoende ruimte heeft, kan ze een groot wortelstelsel creëren. Die heeft ze hard nodig om groot te kunnen groeien. 

Bij een normale kweek wordt aangeraden om een pot van 12 liter of groter te nemen. Als je een wietboom wilt kweken moet je dat volume verdubbelen. Houd rekening met minstens 20 liter. Ook geldt de regel: hoe groter de pot, des te groter de plant. Ook bij kweken in de volle grond ga je voor zoveel mogelijk ruimte. Maak een zo’n groot mogelijk gat met ruimte voor zoveel mogelijk grond. 

Natuurlijk moet je de pot volledig vullen met potgrond. Denk bij het vullen, naast een hoog volume, ook aan een goede drainage en grondstructuur. De grond moet het water goed kunnen afvoeren en vasthouden. Tip: voeg een laagje hydrokorrels, kokosvezels of perliet toe aan de onderkant van de pot voor meer waterretentie en een betere drainage.

wietboom

Grote wietplanten kweken doe je in grote potten.

Bodemverbeteraar & Wortelstimulator

De voorbereiding en de groeifase van je wietplant zijn het meest belangrijk als je een grote wietplant wilt kweken. In deze fase van de kweek zal je wietplant haar grotendeels de omvang bepalen. In de eerste weken van de bloeifase zal ze nog een groeispurt krijgen. Sativa’s kunnen met name veel toenemen in lengte tijdens deze groeispurt. Maar de groei van je wietboom tijdens die groeispurt, is ook afhankelijk van hoe goed je haar in de groeifase hebt verzorgd.

Naast het volume, de drainage en grondstructuur is de voedingsbuffer in de bodem natuurlijk ook enorm belangrijk. Verrijk de grond met organische voedingsstoffen, enzymen en schimmels zoals mycorrhiza. Die beschermen je plant en haar wortel. Ook zorgt deze voedingsbuffer voor een betere opname van voedingsstoffen. Ga ook zeker aan de haal met een bloeistimulator. Die zorgt voor een snellere en betere wortelontwikkeling. Het wortelstelsel wordt groter en dat zorgt voor meer zuurstofopname. Dit heeft een wietplant allemaal nodig om gigantisch te kunnen worden.

Voorgroeien is nodig voor een Grote Wietplant

Voorgroeien is de sleutel bij grote wietplanten kweken in de tuin. Je plant mag pas na IJsheiligen (begin mei) naar buiten. Dan is er geen kans meer op nachtvorst en krijgt je wietplant genoeg zon om optimaal te kunnen groeien. Met voorgroeien zorg je voor een soort ijzersterke basis. Zie het als een soort valse start. Je laat je wietplant de eerste kwetsbare weken doorbrengen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Als je daar in april al mee begint, is de plant groot en sterk genoeg om gelijk te floreren in de tuin. Je grote wietplant heeft simpelweg een voorsprong op het proces. Daardoor kan ze in potentie groter worden dan wanneer je haar vanaf de eerste weken gelijk in de tuin zet.

Bij voorgroeien is het belangrijk dat je de juiste omstandigheden nastreeft en het juiste licht gebruikt. Sterke kweeklampen zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Spaarlampen of TL licht is optimaal bij voorgroeien. Ook moet je rekening houden met verpotten.

wietplant in de tuin voorgroeien

Dit kleine plantje laten voorgroeien vergroot de kans op een grote wietplant.

Kweektechnieken: doen of niet doen?

Er zijn heel veel kweektechnieken die je kunt loslaten op je plant. Bijvoorbeeld toppen, scroggen, Sea of Green of LST. Het probleem met sommige kweektechnieken is dat ze de omvang van de wietplant juist inperken. Bij scroggen bijvoorbeeld, beperk je de hoogte van de plant. Maar je krijgt er in potentie wel meer opbrengst voor terug. Je zult dus een afweging moeten maken. Een grote wietplant betekent niet altijd de hoogst mogelijke opbrengst. 

Natuurlijk zijn er wel kweektechnieken die de hoogte van je wietplant bevorderen. Je kunt bijvoorbeeld een trellis om je wietplant heen bouwen. Zo’n trellisscherm forceert je wietplant om meer in de hoogte te groeien. Tevens zorgt het voor ondersteuning (daarover zometeen meer). Je kunt sommige kweektechnieken ook combineren om grotere wietplanten te creëren. Sommige kwekers zweren ook bij monster cropping. Daarbij neem je een stekje van een bloeiende wietplant. Uit deze stekjes groeien vaak de joekels.

Goed bewateren

Je wietplant water geven is natuurlijk enorm belangrijk. Teveel water zorgt ervoor dat je grote wietplant de voedingsstoffen niet goed kan opnemen en kan zorgen voor wortelrot. Te droge wietplanten laten je wietplant uitdrogen en afsterven. Een goede balans is dus enorm belangrijk en bij een grote wietplant wordt die balans alleen maar belangrijker. De grote hoeveelheid grond en het wortelstelsel kunnen veel water verwerken. Ze hebben dan ook meer nodig dan normaal. Tijdens de bloeifase in de zomer heeft een wietboom dagelijks water nodig. Soms zelfs meerdere keren per dag. Het is vooral belangrijk dat je snel handelt. Laat je plant niet te lang droog staan of maak haar niet te nat.

Ondersteuning voor je Wietboom

Een grote wietplant in de tuin vangt natuurlijk veel wind. Ondersteuning is daarom noodzakelijk. In de groeifase en het begin van de bloeifase kun je de plant het beste haar gang laten gaan. De stam en takken worden sterker naarmate de plant meer beweegt in de wind. Maar als er tijdens de groeifase veel wind of een storm aankomt, zul je toch echt moeten verstevigen met bijvoorbeeld bamboestokken aan de pot. 

Tijdens de groeifase kun je wel een trellisscherm gebruiken. Bevestig die niet aan de takken, maar laat het scherm de plant alleen begeleiden. Dat forceert de wietplant ook om in de hoogte te groeien.

Wanneer de wietplant klaar is met groeien, kun je haar het beste meteen ondersteunen. Bamboestokken voldoen niet meer bij planten die groter zijn dan 2 meter. Een handig middel is een klimnet of trellisscherm. Die bouw je om de planten heen. Zorg dat de behuizing stevig staat. Je wietplanten worden beschermd tegen harde windstoten.

Deel op: