Marokkaanse Hasj in Gevaar door Wetswijziging

In Marokko is een decreet aangenomen. Medicinale cannabis en industriële hennep mogen legaal geteeld worden in drie regio’s. Een nieuw vergunningssysteem moet illegale kwekerijen plaats laten maken voor legale, winstgevende gewassen. Wat betekent dit voor ons blokje Marokkaanse hasj? Komt de productie en de export in gevaar?

Eerdere Stap Legaliseren Marokkaanse Wiet

In maart 2021 werd bekend dat Marokko medicinale en industriële cannabis ging legaliseren. De illegale markt van de Marokkaanse hasj zou goed zijn voor zo’n 10 miljard dollar op jaarbasis. Daar wil de regering natuurlijk maar al te graag van mee profiteren. Daarom is besloten om de productie van medicinale wiet te reguleren. Een beetje zoals het wietexperiment in Nederland. Telers sloten zich aan bij coöperaties. Via deze organisaties verkochten zij hun oogst aan internationale bedrijven. De plannen werden doorgevoerd in zes regio’s in Marokko en gold uitsluitend voor medicinale en industriële cannabis. Niet voor recreatief gebruik dus.

Nieuwe vergunningssysteem

In 2022 vond een wetswijziging plaats. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko heeft besloten om een vergunningssysteem in te voeren. Daarnaast mogen alle activiteiten omtrent het kweken, produceren en exporteren van cannabisproducten (dus ook Marokkaanse hasj) alleen nog maar in drie regio’s plaatsvinden. Namelijk Chefchaouen, Al Hoceima en Taounate. Andere regio’s en internationale partijen mogen wel betrokken worden bij deze activiteiten. 

Het doel van deze wetswijziging is om illegale wietkwekerijen tegen te gaan. Deze gewassen zouden schadelijk zijn voor het milieu. Ook zou het een bolwerk zijn voor criminelen. Door middel van het vergunningssysteem moeten deze illegale kwekerijen plaats maken voor legale. Dit zorgt dan weer voor de nodige winst voor de overheid en het genereren van werkgelegenheid in de regio. 

marokkaanse hasj soorten

Marokkaanse Hasj

Marokkaanse hasj in gevaar

Wat voor ons in Nederland vooral van belang is, is de productie en export van Marokkaanse hasj naar Nederland. Die kan in gevaar komen door de wetswijziging. Een groot deel van de hasj soorten die wij in Nederland roken, zijn afkomstig uit Marokko. Momenteel zijn er naar schatting namelijk 400.000 Marokkaans telers die leven op de opbrengst die verbonden is aan de productie van Marokkaanse hasj. Zij krijgen slechts 4% van de uiteindelijke opbrengst van deze hasj. Onder de legale wet zou dit kunnen oplopen naar 12%. Een verhoging die bij veel telers als muziek in de oren zal klinken.

Onder de nieuwe wet wordt alleen gekweekt voor medicinale en industriële doeleinden. De planten die normaal worden gebruikt voor de productie van Marokkaanse hasj, worden nu door het Nationaal Agentschap gekocht. Zij verkopen het weer door aan farmaceutische bedrijven. Naar verwachting zal er een tekort aan hasj ontstaan. Dat betekent dat ze minder naar Europa (en dus Nederland) zullen exporteren. Zal de prijs van een blokje hasj in onze coffeeshops gaan stijgen? 

Deel op: