Wiet Kweken in Volle Grond

Buitenwiet kweken? Dan moet je een keuze maken tussen pot of volle grond. Beide hebben voordelen. Het is erg belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten bij wiet kweken in volle grond. Op sommige plekken kun je het namelijk beter niet doen. Lees daarom dit artikel voordat je een gat graaft in de tuin.

Wat is Wiet Kweken in Volle Grond?

Wiet kweken in volle grond is niets meer dan een gat graven in de aarde en je wietplant erin zetten. Het kan overal. In je tuin, op het platteland, in het bos of op een andere plek waar aarde is. Veel kwekers kiezen echter voor een pot omdat je dan alles beter onder controle hebt. Maar de volle grond heeft ook voordelen. Helemaal als de aarde waar je jouw wietplant inzet geschikt is voor wiet kweken. De allergrootste wietplanten staan immers in volle grond. Dus als je enorme wietbomen wilt kweken is het zeker de moeite waard om voor de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten.

Twijfel je nog tussen binnen of buiten wiet kweken? Lees dan eerst dit artikel.

Wiet op de volle grond

Voor- en Nadelen Volle Grond Kweken

Lees de onderstaande punten goed door als je overweegt om in volle grond te gaan kweken. Ze zijn allemaal van essentieel belang voor een succesvolle kweek en een goede opbrengst. 

Volle Grond vs Potgrond

Een groot voordeel van wiet kweken in volle grond is de ruimte die de wietplanten ondergronds hebben. In een pot heb je beperkte ruimte. In volle grond kan het wortelstelsel ongestoord groeien, waardoor het reusachtig kan worden. Een groot en gezond wortelstelsel is de basis voor grote, gezonde planten en een flinke opbrengst. De wortels halen namelijk voedingsstoffen en vocht op uit de bodem, waardoor je plant beter kan groeien. En precies daar ligt ook een nadeel.

Niet alle grond is geschikt voor wiet kweken! Als je wietplanten in een pot zet kun je zelf bepalen welke grond je gaat gebruiken. Bij volle grond is dat natuurlijk anders. Check altijd de kwaliteit van de grond voordat je besluit om erin te gaan kweken. Kijk naar grondstructuur, afwatering, waterretentie, pH-waarde en natuurlijk de grondstoffen die in de bodem zijn te vinden. Dit moet allemaal in orde zijn als je wiet in deze grond wilt gaan kweken. Heb je bijvoorbeeld te maken met kleigrond? Dan kun je aanpassingen doen om uitdroging tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat het meer water kan vasthouden. 

Kijk ook altijd naar de omgeving rondom je kweeklocatie. Wil je dichtbij een stuk land gaan kweken waar een boer constant aan het sproeien is? Dan kan het landbouwwater dat hij gebruikt vervuilt zijn met chemicaliën. Via de grond en het grondwater komt dat in je wiet terecht en dat wil je niet. Ga dan gewoon voor een grote pot. Je kunt ook altijd een monster van de grond nemen om te kijken naar pH-waarde, voedingsstoffen en andere zaken. Lees hier meer over de beste potgrond voor wiet.

wietplant volle grond

Op de juiste plek in volle grond kweken kan leiden tot gigantische wietplanten met hoge opbrengsten. 

Water

Een wietplant water geven is natuurlijk erg belangrijk. Als je plant lang genoeg in volle grond staat en de wortels diep genoeg zijn gekomen, kunnen ze water en de daarbij horende voedingsstoffen uit de grond opnemen. Als je plant ondergronds een bron heeft aan water en voeding, hoef je boven de grond minder aandacht aan haar te besteden. Minder water en voeding geven klinken natuurlijk als muziek in de oren, maar in lang niet alle gevallen is dit een goed idee.

Doe onderzoek naar het grondwater als je denkt dat de wortels van je plant daar gaat komen. Op veel plekken is het grondwater vervuilt of gewoon niet geschikt. Denk aan het voorbeeld hierboven over het vervuilde landbouwwater. Op andere plekken kan de pH-waarde van het grondwater veel te hoog zijn. Of bijvoorbeeld een overschot van een bepaalde voedingsstof. Als je wietplant in een pot bladproblemen ervaart door een tekort of overschot van een voedingsstof kun je dat bijstellen. Bij volle grond is dat dus anders!

Verplaatsen

Als je buiten kweekt heb je natuurlijk te maken met het weer. Als je wietplanten in potten staan kun je ze verplaatsen en dat komt vooral in Nederland nog wel eens van pas. Zie je een storm aankomen? Regent het al een week lang? Gaat het sneeuwen of wordt het te koud aan het einde van de zomer? Dan zet je de potten gewoon op een veilige plek neer. Tips voor wietplanten bij regen, storm en onweer kun je hier vinden.

Als je een wietplant in volle grond zet kun je die niet verplaatsen. Het is dus sowieso belangrijk dat je een goede, zonnige plek uitkiest. Aan het begin van de kweek, ergens in mei moeten ze in het zonnetje staan, maar ook aan het einde ergens in september of oktober. Verder kun je kijken of je voor beschutting tegen de wind kan zorgen. Als er een storm aankomt kun je ervoor kiezen om je plant te verstevigen. Doe dit niet vanaf het begin! Als je wietplant leert om met schommelingen om te gaan worden de takken alleen maar sterker. Verstevig pas als de wind eraan komt.

Wietplanten in potten

Wietplanten in potten kun je verplaatsen. Bij volle grond kan dat niet.

Kosten

Een groot voordeel van wiet kweken in volle grond? Je kunt veel kosten besparen. Zowel de hobbymatige kweker als de grootschalige kweker moet flink in de buidel tasten om een kweekje op te zetten. Een paar grote bloempotten en een flinke hoeveelheid geschikte potgrond kost natuurlijk niet niks. En als je het zo goed voor elkaar hebt dat je minder voeding en water hoeft te geven omdat je ondergronds een prima bron hebt, bespaar je natuurlijk helemaal flink op de kosten.

Handleiding Buitenwiet Kweken

Weinig ervaring met buitenwiet kweken? Bekijk dan eens de “Handleiding Wiet Kweken voor Beginners: Buitenwiet”. Hier staat alles in dat je moet weten om een gezonde wietplant te kweken in de buitenlucht.

Deel op: