Wiet Dabben & Dabs Maken | Gids voor Beginners

Dabben is in opkomst. Het roken van een sterk wiet concentraat is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten. De dab rigs, olie extractors en vape pennen vliegen de deur uit in ons kikkerlandje. Wat is dabben en hoe kun je zelf verschillende soorten dabs maken? Je vind alles over dabbing op deze pagina.


Wat is Dabben of Dabbing?

Dabben of dabbing is het roken of verdampen van een sterk wiet concentraat. Deze wiet concentraten noemen we dabs. Er zijn verschillende soorten dabs zoals rosin, BHO, shatter, wax en ice-o-lator. De concentraten hebben een THC-percentage tussen de 50 en 90%. Van een enkele hit kun je dus ontzettend stoned worden. Dabs kun je, op sommige ice-o-lators na, niet in de coffeeshop kopen. Je kunt ze wel zelf maken als je de juiste spullen en instructies hebt. Maar let wel op: de concentraten vallen volgens de wet officieel onder de harddrugs. Het bezit van dabs en de verhandeling ervan is niet toegestaan. Al wordt er voor zover bekend weinig op gehandhaafd. Dabs maken wordt steeds populairder in Nederland. Zelfs in sommige coffeeshops kun je tegenwoordig een rosin pers vinden.

Wietolie is ook een dab

Een bekend wiet concentraat in Nederland is wietolie. Mensen zien dit vaak niet als een dab, maar het is wel degelijk een wiet concentraat. Want ja, wietolie is eigenlijk ook gewoon een extract van cannabis, aangemaakt met basisolie. Je kunt wietolie zo sterk maken als je wilt. Het verschil is wel dat je wietolie niet dabt, maar direct via de mond inneemt.

Hoe moet je Dabben / Dab Roken?

Nu je weet wat dabben is loopt het water je zeker al in de mond. Maar als je straks zelf dabs hebt gemaakt, is er nog iets dat je moet weten. Want hoe moet je dabben? Dab roken is een hele kunst. Tenminste, als je het nog nooit gedaan hebt. Je kunt een beetje dabs op je joint smeren, maar dat is niet de meest efficiënte manier om het magische spul te gebruiken. Om te dabben heb je namelijk een speciale bong nodig, genaamd een dab rig. Je kunt ook kiezen voor een dabbing pipe of een vape pen. Met de laatste kun je wiet concentraten verdampen.

dab rig bong

Dabben met een dab rig.

Dab roken met een dab rig

De meest gebruikelijke manier van dab roken is met een dab rig zoals hierboven op de afbeelding te zien is. Een dab rig is eigenlijk een gewone bong, voorzien van een dabbing nail of banger. Dit zijn opzetstukjes die je op de plaats van de bowl zet. Je kan een normale bong dus heel eenvoudig ombouwen naar een dab bong. Andere essentiële benodigdheden zijn een dabber en een torch aansteker. Een dabber is een hittebestendig staafje waarmee je dabs in een banger of nail kunt leggen. Een torch aansteker herken je aan de blauwe vlam.

Om dabs te roken, moet je de nail of banger hevig verhitten. Gebruik hiervoor een torch aansteker. Je zet de vlam op de nail of banger tot deze gaat gloeien. Na het verhitten laat je de banger of nail 10 seconden afkoelen. Ondertussen pak je met je dabber een klein stukje dabs. Je zet je mond alvast op de bong. Terwijl je de dabs op de gloeiend hete banger of nail legt, ga je inhaleren. Je zult zien dat de dab begint te verbranden. Om tussen de hijsen door ervoor te zorgen dat er geen kostbare rook verloren gaat, kun je een carb cap gebruiken. Met sommige carb caps kun je tevens de luchttoevoer regelen tijdens het roken.

dabbing nail banger

Links: dabbing nail. Rechts: banger.

Een dabbing pijp werkt ongeveer hetzelfde. Je dient altijd de bowl te verhitten voordat je dabs kunt roken. Laat de bowl altijd even afkoelen nadat je hem hebt laten gloeien. Anders is de rook ontzettend heet. Dit is geen prettige kennismaking met dab roken.

Vape Pen

Een vape pen is een vaporizer die speciaal gemaakt is voor wiet concentraten. Met een vape pen kun je de dabs verdampen in plaats van roken. Dit is iets beter voor je gezondheid. Er zijn vape pennen in allerlei soorten en maten. Je gebruikt hem door een klein beetje dabs door middel van een dabber in de coil / kamer te doen. Vervolgens wordt de coil verhit door de elektrische pen en kun je de damp inhaleren. Ontzettend gebruiksvriendelijk en stukken minder gedoe dan met een dab rig. Er bestaan ook E-rig’s. Dit zijn elektrische dab rigs. Deze verhitten de banger of nail automatisch, waardoor je geen torch aansteker meer nodig hebt.

vape pen

Utillian 5 Vape Pen: leg de dabs op de gloeiende coils en verdampen maar!

Waar komt Dabben Vandaan?

Welke stoner heeft het in zijn hoofd gehaald om zulke loeisterke wiet concentraten te maken? Waar komt dabben vandaan? Dabbing komt, hoe kan het ook anders, uit de Verenigde Staten. Daar is dabbing legaal en ontzettend populair. Het is een soort ritueel geworden van die hard stoners. Bedenk zelf maar eens: je ziet iemand knetterstoned worden van één enkele hijs. Dan kun je al snel denken: dat wil ik ook. Dabbing heeft zich als een olievlek verspreid over de verenigde staten. Zal dit ook in Nederland gebeuren?

Verschillende Wiet Dabs Maken

Er zijn ontzettend veel soorten dabs. Het verschil tussen de verschillende soorten zit vaak in het THC-percentage en de zuiverheid. Dat heeft dan weer allemaal te maken met de manier waarop de dabs gemaakt worden. De één is stukken makkelijker te maken dan de ander. Om je op weg te helpen in de wereld van dabs maken, zetten we de belangrijkste punten van rosin, BHO, wiet wax, ice-o-lator en wietolie voor je op een rij. We gaan je vertellen hoe je het wiet concentraat kunt maken, wat je daarvoor nodig hebt en wat de eigenschappen van deze soort dabs zijn. Bij elke dab zetten we een link naar een uitgebreide cursus. Bekijk daar de uitgebreide instructies.

Rosin Maken

Rosin wordt gemaakt door wiet of hasj met veel kracht en op hoge temperatuur te persen. Dit extractieproces wordt ook wel de rosin tech genoemd. Door het persen houd je een THC-rijke ‘hars’ over. Niet geheel toevallig: hars is de Nederlandse vertaling van rosin.

In vergelijking met andere soorten dabs, is rosin maken best eenvoudig. Naast een rosin pers heb je alleen speciaal bakpapier (parchment paper) en een dabber nodig. Je kunt het extractieproces verbeteren door rosin bags te gebruiken. Als je de instructies uit de “cursus dabs maken: rosin” goed volgt, kun je een wiet concentraat met 60 tot 75% THC maken.

rosin maken

Rosin dabs. Wiet onder een rosin pers zorgt voor druipende, THC-rijke hars.

HBO: Butaan Hasjolie Maken

BHO staat voor butaan hasjolie. BHO dabs kun je maken door wiet te extraheren door middel van een drijfgas. Hiervoor heb je een olie extractor en bijvoorbeeld butaangas nodig. Let wel op dat niet alle soorten butaangas geschikt zijn! 

BHO is een ontzettend zuivere en sterke soort dabs. Het kan vaak een THC-percentage van rond de 80%. Wanneer je de wiet in de olie extractor doet (een soort holle buis) en hier butaangas doorheen laat stromen, extraheer je alleen THC-rijke trichomen uit de wiet. De rest; overbodig plantmateriaal, blijft achter. Bij BHO maken is het heel belangrijk dat je je goed aan de veiligheidsvoorschriften houdt en het butaan goed uit de dabs laat verdampen voordat je het gaat gebruiken. Het productieproces kan gevaarlijk zijn als je je niet aan de regels houdt en butaan is slecht voor je gezondheid. Lees daarom alsjeblieft goed de instructies en veiligheidsmaatregelen door uit de “cursus dabs maken: BHO Hasjolie”.

Misschien heb je wel eens gehoord van shatter en crumble / budder. Dit zijn soorten dabs die je kunt maken van BHO. Door butaan hasjolie op verschillende manieren te laten uitharden, kun je de vorm van de dabs beïnvloeden. Shatter is het glasachtige plakkaat dat je wel eens op foto’s voorbij ziet komen. Crumble lijkt meer op een boterachtige substantie. Bekijk de onderstaande video voor een voorbeeld van BHO maken.

Wiet Wax

Wiet wax of THC wax is een wiet concentraat dat je kunt maken door cannabis te extraheren door middel van alcohol. Het lijkt veel op BHO maken, alleen gebruik je geen drijfgas, maar alcohol. Je hebt voor THC wax ook geen olie extractor nodig. Het voordeel van wax is dat je het kunt maken met spullen die je vaak al in huis hebt liggen zoals diepvriesbakjes, een fijnmazige zeef, ovenschalen, koffiefilters en je oven. 

Het enige dat je nog moet regelen is isopropylalcohol of bij voorkeur consumptiealcohol. Isopropylalcohol is minder zuiver dan consumptiealcohol maar een stuk goedkoper doordat er geen accijns op de eerstgenoemde zit. Toch is het misschien je gezondheid waard om te investeren in zo’n fles. Isopropylalcohol wordt verkocht als schoonmaakmiddel en kan onder andere kleine hoeveelheden MEK, xyleen of andere zeer schadelijke stoffen bevatten. Bij sommige (online) slijterijen kun je daarentegen 98% sterke consumptiealcohol kopen. Die ontbrekende 2% is water.

Bij wiet wax maken moet je de cannabis eerst laten decarboxyleren en daarna bevriezen. Vervolgens laat je alle cannabinoïden, terpenen en flavonoïden uit de wiet opnemen door alcohol. Daarna is het een kwestie van goed filteren en de alcohol laten verdampen. Als je alle stappen uit de “cursus dabs: THC wax” goed volgt, kun je een loeisterk wiet concentraat maken met 90% THC. Wax staat dan ook bekend als één van de sterkste soorten dabs!

Ice-O-Lator

Ice-O-Lator is eigenlijk een hele sterke soort hasj. Deze soort dabs wordt ook wel ice hasj, bubble hasj of isolator genoemd. Het is de enige soort dabs die je zo nu en dan nog wel eens tegenkomt op het menu van de coffeeshop. Dat komt omdat het zoveel lijkt op hasj. 

Je kunt ice-o-lator maken door THC en andere stoffen uit wiet te extraheren door middel van ijswater en speciale filterzakken. De temperatuur van het water ligt idealiter nét boven het vriespunt en de filterzakken hebben allemaal een andere maaswijdte (mc). Je gebruikt ze één voor één om het concentraat zo goed mogelijk te filteren. Vervolgens haal je alles door een zeef of je gaat het persen met een hasj pers. Uiteindelijk houdt je een ontzettend sterke hasj over die THC-percentages kan bevatten van 40 tot 80%. 

Je kunt ice-o-lator maken met de hand, maar er bestaan ook speciale machines zoals de Bubbleator die het meeste werk voor je doen. Je kunt de instructies voor beide methoden vinden in de “cursus dabs maken: ice-o-lator”.

ice-o-lator

Ice-o-lator hasj wordt gezeefd aan het einde van het productieproces.

Wietolie

Wietolie maken is redelijk eenvoudig. Je hebt er alleen de juiste spullen voor nodig. Een fantastisch systeem voor wietolie maken is de cannolator. De gebruiksaanwijzing vind je hier.

De beste manier om wietolie te maken, is door cannabis en/of knipafval in een grote buis te plaatsen en het te extraheren door middel van alcohol. Vervolgens laat je de alcohol verdampen en het concentraat decarboxyleren. Als dat allemaal gebeurd is, kun je het concentraat verdunnen met een basisolie. Bijvoorbeeld olijfolie of hennepzaadolie. Je kunt de wietolie zo sterk maken als je zelf wilt. Het THC-percentage kan variëren van 10 tot wel 80%. 

Wietolie neem je in tegenstelling tot andere dabs oraal in. Dat komt omdat het wordt verdund met zo’n basisolie. Even druppelen onder de tong en wachten tot je 4-10 uur lang keihard onder invloed bent. In dat opzicht is het gebruik meer vergelijkbaar met een spacecake. Wietolie dabben zou in theorie ook kunnen, maar dan dien je rekening houden met twee dingen: er mag absoluut geen alcohol meer aanwezig zijn in het concentraat. Anders kun je je wenkbrauwen vaarwel zeggen. Ook dien je geen basisolie toe te voegen. Oliedamp is niet bedoeld om in te ademen – het pure concentraat kun je echter wel losschrapen en in een dab rig doen.

Wietolie of THC olie wordt net als CBD olie veel gebruikt voor medicinale doeleinden. Wil je het verschil weten tussen al die verschillende oliën? Spijker je kennis bij en lees dit artikel.

Dab Maken of Dab Rigs en Vape Pennen Kopen?

Zoals je kunt lezen heb je zowel kennis als spullen nodig om dabs te maken. Maar ook als je het gemaakt hebt, ben je nog niet klaar. Zonder dab rig of vape pen ben je nergens. Koop je spullen bij een betrouwbare headshop. Daar kun je alles vinden: olie extractors, dabbers, dab rigs, bangers, vape pennen, butaangas en zelfs een rosin pers. 

Deel op: