Het Beste voor de Groei van je Wietplant

Wat kun je doen om de groei van je wietplant zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen? Naast een goede basis van een luchtige bodem, licht en voldoende water zijn er nog wat andere stappen die je kunt zetten voor een optimale groeifase. In dit artikel geven we je tips om grote, sterke wietplanten te kweken.


Kies Geschikte Groeivoeding

Een goede voeding voor wietplanten heeft in de eerste plaats de juiste verhouding aan basis meststoffen. Deze worden uitgedrukt in NPK. NPK staat voor de totale opgeloste hoeveelheid stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Omdat iedere plantensoort een eigen optimale verhouding van deze stoffen heeft, is het belangrijk om te weten wat het beste is voor je wietplant. Het blijkt nogal uiteen te lopen. 

Vooral bij hydro kweken verandert de behoefte van de groeiende wietplant. Dat komt omdat wiet in de aarde een natuurlijke buffer heeft om de verschillen in behoefte op te vangen. Bij hydroponics valt die buffer weg en is je plant veel gevoeliger voor schommelingen. Ook in pH-waarde trouwens. Waar je bij wiet kweken in de aarde tijdens de hele groeifase weg kunt komen met een NPK van 7-5-6, verandert de behoefte naar stikstof, fosfor en kalium aanzienlijk bij hydro. Hoe ouder het plantje wordt, des te minder de behoefte aan kalium. Wel kunnen wietplanten bij de omslag naar de bloeifase weer wat extra kalium gebruiken.

Gaat het je pet te boven? Geen probleem. Als je in de aarde kweekt is het allemaal een stuk eenvoudiger, zolang je een specifieke groeivoeding inzet die je wietplant groot en sterk maakt. Neem bijvoorbeeld wiet groeivoeding van BAC, Plagron of Advanced Nutrients. Voeding voor geraniums of komkommers is niet geschikt.

Geef Wortels de Ruimte voor Groei Wietplant

Er is een gezegde dat de grootte van het wortelstelsel bepaald hoe groot een plant maximaal kan worden. Als de wortels de limiterende factor zijn, wil je natuurlijk dat je wietplant monster wortels krijgt. Grote planten staan immers gelijk aan een hoge opbrengst. Dus is de vraag: hoe laten we de wortels enorme proporties aannemen?

Terug naar de basis met twee weetjes. Wortels hebben ruimte en zuurstof nodig. Ruimte in de aarde ontstaat doordat het luchtig is én blijft. Daardoor zal de stroom van verse lucht en daarmee zuurstof ook toenemen.

Wietplant wortels

Verbeter de Kwaliteit van de Aarde

Het best bewaarde geheim van biologische kwekers is de realisatie dat aarde (grond) niet hetzelfde is als zand. Het verschil is dat potgrond of tuinaarde leeft en zand inert of doods is. Gezonde aarde krioelt van het leven: wormen, pissebedden en rottend plantmateriaal kun je zien. Net als de kleur van de aarde trouwens. Als die goed donker is en veel vocht vasthoudt, dan is de kans groot dat de kwaliteit top is.

Dan is er nog microbiologisch leven: met het oog compleet onzichtbare diertjes, bacteriën, schimmels en algen. Samen houden ze een cyclus van leven in stand die de kwaliteit van aarde verbetert. Top dus voor de groei van je wietplant. Maar ze creëren ook blijvend de nodige ruimte in de aarde. Daar profiteert je wietplant enorm van, omdat het zuurstofgehalte toeneemt, de wortels eenvoudiger kunnen groeien en de waterafvoer (drainage) optimaal wordt. Dus hoe zorg je dat de kwaliteit van de aarde goed blijft of verbetert? 

  • Niet ploegen/schoffelen! Langzamerhand komen boeren erachter dat omploegen het bodemleven niet ten goede komt. Daardoor wordt uiteindelijk de grond schraal.
  • Gebruik om te beginnen een goede soort tuinaarde of potgrond. Eentje die rijk is aan microbiologisch leven en plantmateriaal, maar geen (kunst)mest bevat. Die stoeit namelijk met de balans van de eerder genoemde NPK-verhouding.
  • Zet een bodemverbeteraar in. Funky Fungi van BAC en Voodoo Juice van Advanced Nutrients zijn speciaal ontwikkeld om het bodemleven te ondersteunen. Funky Fungi doet dat door met name de schimmels te helpen en Voodoo Juice door de bacteriën te voorzien van een feestmaal. Beide verbeteren de kwaliteit van de bodem.
Jerrycan Voodoo Juice

Zet een Wortelstimulator in

Naast een goede kwaliteit van de aarde, kun je de wortelgroei ook direct stimuleren met additieven. Zo’n wortelstimulator geef je naast de juiste groeivoeding. In negen van de tien gevallen dien je wel een stimulator van hetzelfde merk plantenvoeding te kopen. De reden is dat er bij het ontwikkelen van deze additieven rekening is gehouden met het gebruik van deze specifieke voedingsstoffen, waardoor je overschotten voorkomt. 

Met een wortelstimulator krijgt je wietplant extra kracht om de aarde door te drukken, waardoor het wortelgestel snel uitbreidt. En weet je nog wat we eerder schreven? Grotere wortels = meer wiet!

Laat je Wietplant Voorgroeien

Een andere tactiek om alvast 1-0 voor te staan bij de groeifase van je wietplanten is om de dames voor te groeien. Je laat dan de zaailing fase, maar ook de eerste twee á drie weken van de groeifase binnen verlopen. Het liefst doe je dat onder geschikte kunstmatige verlichting. Wij (en je wietplantje trouwens ook) zijn geen fan van een zonnetje achter dubbel glas. De hoeveelheid lichtkracht die door glas afneemt is opzienbarend. Daardoor hebben jonge plantjes moeite met de groei en zullen ze strekken om te zoeken naar het nodige licht. Dat voorkom je allemaal met een goede kweeklamp. Benieuwd wat voor soort lamp daarvoor geschikt is en wat er allemaal komt kijken bij voorgroeien? Check dan deze blog met alle ins- en outs over wiet voorgroeien.

Extra Groei Wietplant met Toppen en Fimmen

We sluiten dit artikel over optimale groei van je wietplant af met een tweetal kweektechnieken. Als we hier praten over “voorgroei”, bedoelen we iets anders dan “voorgroeien” hierboven. Toppen is het nauwkeurig afsnijden van het sprietje dat bovenop tussen de volwassen bladeren groeit. Dat sprietje is de voorgroei van de volgende bladeren. Snijd je deze op het juiste moment af? Dan forceer je de plant om een nieuwe weg te zoeken tijdens de groeifase. Het resultaat is dat er niet één maar twee stammen ontstaan vanaf het punt waar je deze kweektechniek toepast. Daardoor wordt je plant breder en ontstaan er meerdere toppen. En die leiden samen tot een hogere opbrengst.

De plek waar je de wietplant moeten toppen
De plek waar je de wietplant moeten toppen – nét na de laatste nodes

Fimmen is grof gezegd het “minder nauwkeurig” afsnijden van dat sprietje. Als je niet die hele voorgroei maar zo’n beetje de helft ervan knipt of afsnijdt, dan ontstaan er zelfs meerdere stammen. Vaak drie of vier. Het voordeel is dat je nog meer vertakkingen krijgt. Het nadeel is dat alle energie van de plant nu wordt verdeeld over drie of vier vertakkingen. Daardoor zal iedere vertakking wat dunner en kleiner blijven dan wanneer je plant één of twee stammen heeft. Dat is vaak geen probleem, behalve bij harde wind. Dus staat je wietplant buiten? Dan doe je er verstandig aan om je vers gefimde wiet binnen te zetten of te beschermen tegen windstoten. Of kies ervoor om het complete sprietje af te snijden en zo twee wat dikkere vertakkingen over te houden in plaats van vier dunnere.

Meer weten over toppen en fimmen? In dit artikel zie je precies wat je moet doen om het aantal vertakkingen te vergroten.

Deel op: