Potgrond en Wietpotten

De potgrond die je gebruikt voor het kweken van wiet is enorm belangrijk voor het resultaat dat je gaat bereiken, onderschat dit niet en koop universele potgrond bij je plaatselijke tuinwinkel. Koop geen potgrond met extra voeding of mest dit kan funest zijn voor de kleine plantjes. Eventueel kan je onderin de pot een laagje hydrokorrels doen. dit zorgt voor een goede drainage en wat extra lucht.


Wietpot met Perliet

De potgrond kan eventueel gemengd worden met perliet, vermiculiet of hydrokorrels. Dit doet men om de aarde wat luchtiger te maken en omdat de korrels vocht vast houden. De universele potgrond heeft voldoende voeding voor de eerste 6 weken. Daarna kan het verstandig zijn de plant voeding te geven. Gebruik nooit pokon of algemene plantenvoeding dit is ongeschikt voor wietplanten.

Wil je alles weten over wiet kweken op aarde? Waar het aan moet voldoen? Wat je het beste toe kunt voegen? Lees het uitgebreide artikel over de beste potgrond voor wiet.

Ontkiemen dan Potten / Zaaien

Als je de potten heb gevuld met potgrond en je heb de zaadjes ontkiemd dan kan je deze in de potten stoppen. Denk aan de juiste aarde. Daarover lees je verderop in dit artikel meer. Plaats de wietzaden na ontkiemen ongeveer 1 cm onder de grond met de wortel naar beneden. Afhankelijk van de soort duurt het 1 tot 10 dagen voordat je resultaat ziet. Oftewel: een zaailing die boven de grond uitkomt. Zorg vanaf het plaatsen van de zaadjes voor de juiste temperatuur, genoeg licht en hou de potgrond goed vochtig.

Zaailing en Verpotten

We praten over een zaailing als een wietplant nét boven de grond uitkomt en nog te weinig bladeren heeft om het een wietplant te noemen. Dan heeft ze maximaal 4 blaadjes, en geen bladvingers. In de zaailing fase wil je niet te veel voeding geven. Daar kan ze niet tegen. Gebruik dus sowieso geen extra plantenvoeding tijdens de zaailing fase. Reken op de eerste 2 weken nadat het plantje boven de grond is gekomen. Zorg daarnaast dat je zaailing niet in een bodem staat met te veel voeding. Gebruik in plaats daarvan speciale aarde, stekgrond of een Spongepot.

De meest gebruikte medium voor zaailingen en ontkiemen is wel de Spongepot zoals die bij Dutch-Headshop beschikbaar is. Zorg voor een goede start van je kweek, dat is precies wat de Spongepot doet. Wil je een hulpmiddel bij het ontkiemen en wortelen van de wietzaden en stekken? Kies dan nu de Spongepot. Je kunt hem eenvoudig gebruiken en hij is 100% biologisch. Het zorgt voor een snelle ontkieming en de optimale luchtvochtigheid. Wanneer je zaailing groot genoeg is en ze over is gegaan naar de groeifase, wordt het tijd om te verpotten.

Potten onder kunstlicht

Maat Wietpot voor Wiet Kweken

Een ander belangrijk aspect zijn de potten waarin je de plantjes gaat kweken, deze mogen niet te klein zijn omdat dit anders de groei van de plant zal belemmeren. In potten van 12 liter heeft je wietplant alle ruimte die ze nodig heeft. Heb je deze ruimte niet? Zorg dat de potten niet kleiner zijn dan 6 liter. Ook is het noodzakelijk om potten te hebben met gaten onderin, zodat het overtollige water er uit kan lopen. Dus begin klein maar zet daarna alles over in een pot gevuld met ruim grond en voorzien van ventilatie. Anders is je kweek gedoemd te mislukken.

Wist je trouwens dat stenen potten niet ideaal zijn voor wiet kweken? Daarmee vergroot je de kans op schimmel.

Wiet buiten

Wiet Kweken in Kokos, Hydrokorrels of Steenwol

Ben je uitgekeken op wiet kweken in aarde? Of wil je iets nieuws proberen? Denk dan eens aan hydro kweken. Dat doe je door middel van kokosvezels, steenwol of hydrokorrels. Er komt veel bij kijken, maar het kan je een gigantische opbrengst opleveren. Meer weten? Lees de blog: “Hydro Kweken voor Beginners“.

Deel op: