Voeding voor wietplanten

Een wietplant kan worden volgroeid zonder voeding. Tenminste, dat is de aanname als je haar in de volle grond zet. De kans op bladproblemen is echter zo groot, dat het raadzaam is om voeding te geven. Maar welke voeding, hoe veel en wanneer je voeding moet geven blijken de meest gestelde vragen over het geven van wietvoeding. In dit artikel beantwoorden we die vragen voor je.


Het Belang van Wietvoeding

Voor wietplanten staan de online growshops vol met tientallen, zo niet honderden gespecialiseerde voeding voor wietplanten. Dat is geen marketingstunt om je waardeloze vloeistoffen te verkopen. Een willekeurige plantenvoeding uit het tuincentrum voldoet simpelweg niet aan de basisbehoeften van je wietplant.

NPK

Het belangrijkste dat je moet weten over het bemesten van wietplanten is de samenstelling van de drie basiselementen van voeding. N voor totale opgeloste stikstof, P voor fosfor en K voor kalium. Als van deze drie stoffen de verhouding goed is, heb je al het grootste terrein gewonnen.

Maar wat is een goede NPK verhouding voor wietplaten? Dat ligt onder andere aan het medium waar je in kweekt (grond, kokos of steenwol of iets anders) en de fase van je wietplant. Als je in aarde kweekt, is een NPK van 7-5-6 tijdens de groeifase ideaal. Tijdens de bloei kun je het beste voeding kiezen met een NPK van 3-10-10.

Hydro Kweken

Voor hydro kweken hebben wietplanten over het algemeen meer fosfor nodig. Daarom bestaat er dan ook speciale wietvoeding voor hydro kweken. De verhoogde fosfor (en daarmee een andere NPK) is overigens niet het enige verschil. Want omdat de wortels bij hydro nooit droog komen te staan, kunnen er allerlei stoffen worden toegevoegd om bijvoorbeeld de opname van voeding te verbeteren. Daarover later meer.

Micronutriƫnten

Stikstof, fosfor en kalium zijn maar de basis. Wietplanten hebben ook stoffen als calcium, boor, en magnesium nodig om sterke wortels te ontwikkelen. Kortom, een goede voeding voor wietplanten is specifiek ontwikkeld voor wietplanten omdat ons groene goud andere behoeften heeft dan een appelboom, veldsla of geranium.

De groeifase komt de plant meestal wel goed door maar de behoefte aan bepaalde voedingstoffen verandert in de bloeifase. In de bloeifase heeft de plant meer Kalium en Fosfor nodig. Geef je dit niet dan heb je kans op blad problemen.

Het voordeel van het gebruik van voeding voor wietplanten is dat je plant groter en gezonder wordt. Het geld dat je investeert in voeding verdien je ruimschoots terug. Pokon of andere algemene plantenvoeding is niet geschikt voor wietplanten. Er staan diverse verhalen op internet over mislukte oogsten of hoofdpijn gevende wiet bij het gebruik van pokon. Ons advies is om altijd voeding te gebruiken welke speciaal geschikt is voor cannabis planten. De twee bekendste merken zijn, Plagron en Canna.

De voedingsleveranciers hebben schema`s waarop precies is aangegeven wanneer welke voeding gegeven kan worden. Op de voedingschema staan de groeifase, bloeifase en het aantal weken. Daarbij wordt dan de aanbevolen voeding weergegeven.

Zoek je topkwaliteit voeding voor wietplanten? Bekijk dat van Plagron eens. Het is te koop bij Dutch-Headshop!

Hierboven een foto van twee planten waarbij de linker plant goede aarde en voeding heeft gekregen en de rechter plant universele aarde en geen voeding heeft gekregen. De planten zijn hier 7 weken oud en ongeveer halverwege de gehele kweektijd.

Deel op: