Wiet in Duitsland na Verkiezingen Gedecriminaliseerd?

De Duitse verkiezingen zijn op het moment van schrijven in volle gang. Wat betekent dat voor de blower en de medicinale cannabis gebruiker? Gaan we over tot legalisatie, decriminaliseren of blijft wiet in Duitsland verboden zoals nu? Lees in dit artikel de belangrijkste punten op een rij.


Drugsbeleid Duitsland

In Duitsland is het verboden om wiet op zak te hebben of om planten te kweken. Maar als het aan Daniela Ludwig ligt, moet daar binnenkort verandering in komen. Ludwig staat momenteel aan het roer van drugszaken bij de regering van onze oosterburen. Maar als de zittende coalitie van Angela Merkel (CDU/CSU) straks niet langer de meerderheid van de stemmen heeft, hoe zit het dan met het federale drugsbeleid?

Momenteel is medicinale cannabis toegestaan in Duitsland, maar het scheelt per deelstaat hoe erg een overtreding met cannabis is. Waar in sommige deelstaten iedere gram leidt tot strafrechtelijke vervolging, kun je met een stevige verklaring in andere deelstaten wegkomen met 6 gram en soms wel 15 gram. Dit is volledig afhankelijk van de omstandigheden rond de overtreding. In dat opzicht lijkt de huidige wetgeving op die van de Verenigde Staten, waar het op federaal niveau ook verboden is om wiet te bezitten. Daar is wiet echter in veel staten al helemaal legaal. Ook voor recreatief gebruik.

4 van de 6 Partijen willen Wiet in Duitsland Decriminaliseren

De Groene Partij, Linkse Partij, FDP en SPD hebben alle vier aangegeven iets te willen veranderen aan de huidige houding tegenover cannabis. De partijen in de Bundestag zijn het erover eens dat het huidige beleid niet langer past in de wereld. Dit zijn de standpunten rond het drugsbeleid per partij:

  • Union – Geen verandering bij overtreding. Grotendeels behoud van huidig beleid.
  • FDP – Legalisering en kansen voor de markt, maar sceptisch over thuis kweken.
  • Linke – Thuis kweken en decriminaliseren, eventueel met overgang door middel van modellen zoals het Nederlandse wietexperiment.
  • SPD – Voorzichtig pad van decriminaliseren en modelprojecten.
  • Grüne – Voor legaliseren, thuiskweek, vezelhennep en medicatie via een gereguleerde markt.
  • AfD – Terugdraaien van medische toepassingen van cannabis. Tegen wiet in Duitsland.

Coalities van Union, SPD en FDP of SPD, FDP en Grüne zijn reëel en staan gunstig tegenover decriminaliseren. Wordt het Union, SPD en Grüne, dan is het toekomstige cannabisbeleid vooralsnog onduidelijk.

Zittende Partij Verandert van Gedachten

Daniela Ludwig, wie momenteel het hoofd is van het drugsbeleid in Duitsland, is het eens met de stelling dat het huidige drugsbeleid ten opzichte van cannabis eigenlijk niet langer kan. Ludwig kijkt naar Portugal als voorbeeld, waar mensen die wiet of hasj op zak hebben niet langer in de gevangenis terecht komen of een zware boete krijgen. Verplichte professionele begeleiding zou volgens Ludwig een reële optie kunnen zijn. 

Welke partij het ook wordt; het is duidelijk dat het drugsbeleid in Duitsland moet meebewegen met een meer liberale aanpak die we elders in de wereld ook zien. Volgens de statistieken heeft één op de drie Duitsers wel eens cannabis geprobeerd en zijn er 4 miljoen reguliere cannabisgebruikers in het land. 

Cannabis in de Rest van de Wereld

Tot zover het nieuws over wiet in Duitsland. Zodra we meer weten over de stand van zaken, passen we het artikel aan. Maar waar is cannabis eigenlijk wel al legaal? Check ons uitgebreide overzicht in dit artikel!

Bronnen:

Deel op: