Wiet in Duitsland na Verkiezingen Legaal!

De Duitse verkiezingen van 2021 zijn op het moment van schrijven afgerond. Wat dat betekent voor de blower en de medicinale cannabis gebruiker staat in het regeerakkoord. Duitsland gaat over tot legalisatie en overheidswiet. Het is daarmee het eerste Europese land waar dit gebeurt. Legaler dan in Nederland dus. Lees in dit artikel de belangrijkste punten op een rij.


UPDATE 25 november 2021: Duitsland krijgt Coffeeshops!

Onze oosterburen krijgen dankzij de nieuwe coalitie van de SPD, FDP en die Grüne coffeeshops. Dat blijkt uit enkele van de punten in het formatiepapier van de nieuwe regering. Dat betekent volgens de universiteit van Düsseldorf dat er 400 ton per jaar aan cannabis legaal verkocht kan worden. Vervolgens is dat goed voor miljarden euro’s aan aanvullende belastingcenten.

Dit is wat we weten over het initiatief om wiet te legaliseren in Duitsland:

 • Het is een grootschalig experiment dat in ieder geval 4 jaar duurt (tot het formeren van de nieuwe regering, waarna het project wordt geëvalueerd).
 • Minderjarigen krijgen geen toegang tot de coffeeshops.
 • De kwaliteit en sterkte worden door de overheid onderzocht.
 • Er komen licenties voor coffeeshops.
 • Bezit en gebruik van kleine hoeveelheden wiet wordt niet langer strafbaar. Daardoor worden politie en justitie ontlast.
 • Er ontstaan ongeveer 27.000 banen. Mogelijk omdat politie en justitie nu andere zaken te controleren hebben, maar denk ook aan het beheer van coffeeshops, voor growers, transport…
 • Germaanse wiet moet een slordige 10 euro per gram gaan kosten. Vergelijkbaar met de prijzen uit onze shops dus. Dat is trouwens inclusief belasting.

Voor de duidelijkheid: cannabis wordt legaal voor recreatief gebruik. Daarmee wordt Duitsland het eerste en enige land in Europa waar dat het geval is. In onder andere Nederland en Luxemburg gelden strenge randvoorwaarden waardoor wiet ‘een soort van’ legaal is. Wel is het Nederlandse wietexperiment in de laatste fase beland.

Onduidelijkheid over zelf kweken en maximaal bezit

Tot nu toe kunnen we nog niet vinden of en hoe het geregeld is met het zelf kweken van cannabis. Het lijkt ons dat dit vooralsnog niet is toegestaan, omdat het gereguleerd en belast gaat worden vanuit de overheid. Ook over maximaal bezit in grammen zien we nog geen harde getallen. Een hoeveelheid van 5 gram lijkt aannemelijk: de hoeveelheid die in Nederland onder het gedoogbeleid valt. Zodra we meer weten over deze zaken updaten we dit artikel.

UPDATE 26 oktober 2021: Formatie gunstig gestemd over Legalisering Cannabis

Een zogenaamde “stoplichtcoalitie” is waarschijnlijk. De FDP, SPD en die Grüne lijken de meerderheid van de Duitse regering te gaan vormen. Dat betekent goed nieuws voor ons plantje.

Op het moment van schrijven staan de neuzen van de partijen de sociaal-democraten (SPD), groenen (Grüne) en de liberalen (FDP) dezelfde kant op: ook recreatieve cannabis moet net als in Canada legaal worden. Er zijn voor de uitrol een aantal modellen bedacht. Het voorbeeld van Luxemburg is het meest voor de hand liggende. Luxemburg is namelijk het eerste EU-land waar wiet legaal is. Het idee is dan dat wiet en hasj in speciale winkels wordt verkocht. Niet zoals onze coffeeshops, maar meer als bij sigarenboeren of slijterijen. Dispensaries dus. Details zoals de bevoorrading, accijns, voorlichting en andere toch wel belangrijke zaken zijn overigens nog niet gladgestreken.

Drugsbeleid Duitsland

In Duitsland is het verboden om wiet op zak te hebben of om planten te kweken. Maar als het aan Daniela Ludwig ligt, moet daar binnenkort verandering in komen. Ludwig staat momenteel aan het roer van drugszaken bij de regering van onze oosterburen. Maar als de zittende coalitie van Angela Merkel (CDU/CSU) straks niet langer de meerderheid van de stemmen heeft, hoe zit het dan met het federale drugsbeleid?

Momenteel is medicinale cannabis toegestaan in Duitsland, maar het scheelt per deelstaat hoe erg een overtreding met cannabis is. Waar in sommige deelstaten iedere gram leidt tot strafrechtelijke vervolging, kun je met een stevige verklaring in andere deelstaten wegkomen met 6 gram en soms wel 15 gram. Dit is volledig afhankelijk van de omstandigheden rond de overtreding. In dat opzicht lijkt de huidige wetgeving op die van de Verenigde Staten, waar het op federaal niveau ook verboden is om wiet te bezitten. Daar is wiet echter in veel staten al helemaal legaal. Ook voor recreatief gebruik.

4 van de 6 Partijen willen Wiet in Duitsland Decriminaliseren

De Groene Partij, Linkse Partij, FDP en SPD hebben alle vier aangegeven iets te willen veranderen aan de huidige houding tegenover cannabis. De partijen in de Bundestag zijn het erover eens dat het huidige beleid niet langer past in de wereld. Dit zijn de standpunten rond het drugsbeleid per partij:

 • Union – Geen verandering bij overtreding. Grotendeels behoud van huidig beleid.
 • FDP – Legalisering en kansen voor de markt, maar sceptisch over thuis kweken.
 • Linke – Thuis kweken en decriminaliseren, eventueel met overgang door middel van modellen zoals het Nederlandse wietexperiment.
 • SPD – Voorzichtig pad van decriminaliseren en modelprojecten.
 • Grüne – Voor legaliseren, thuiskweek, vezelhennep en medicatie via een gereguleerde markt.
 • AfD – Terugdraaien van medische toepassingen van cannabis. Tegen wiet in Duitsland.

Coalities van Union, SPD en FDP of SPD, FDP en Grüne zijn reëel en staan gunstig tegenover decriminaliseren. Wordt het Union, SPD en Grüne, dan is het toekomstige cannabisbeleid vooralsnog onduidelijk.

Zittende Partij Verandert van Gedachten

Daniela Ludwig, wie momenteel het hoofd is van het drugsbeleid in Duitsland, is het eens met de stelling dat het huidige drugsbeleid ten opzichte van cannabis eigenlijk niet langer kan. Ludwig kijkt naar Portugal als voorbeeld, waar mensen die wiet of hasj op zak hebben niet langer in de gevangenis terecht komen of een zware boete krijgen. Verplichte professionele begeleiding zou volgens Ludwig een reële optie kunnen zijn. 

Welke partij het ook wordt; het is duidelijk dat het drugsbeleid in Duitsland moet meebewegen met een meer liberale aanpak die we elders in de wereld ook zien. Volgens de statistieken heeft één op de drie Duitsers wel eens cannabis geprobeerd en zijn er 4 miljoen reguliere cannabisgebruikers in het land. 

Cannabis in de Rest van de Wereld

Tot zover het nieuws over wiet in Duitsland. Zodra we meer weten over de stand van zaken, passen we het artikel aan. Maar waar is cannabis eigenlijk wel al legaal? Check ons uitgebreide overzicht in dit artikel!

Bronnen:

Deel op: