Legale Wiet eind 2022 in Nederlandse Coffeeshops

Legale wiet in de Nederlandse coffeeshop. Gaat het dan echt gebeuren? Als het aan Fred Grapperhaus ligt, zal legaal gekweekte staatswiet vanaf de tweede helft van 2022 te koop zijn in de Nederlandse coffeeshops die meedoen aan de wietproef. Ga jij een grammetje scoren? 


Brief aan de Kamer

Jawel. Het wietexperiment van de overheid is aanbeland in de laatste fase. Vorig jaar konden wietkwekers zich nog aanmelden bij de overheid om één van de tien legale telers te worden. Zij moesten de coffeeshops in de tien deelnemende gemeente gaan voorzien van staatswiet. Inmiddels zijn zeven telers aangewezen. De kwekerijen zullen de komende maanden op volle toeren moeten gaan draaien, want Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijft in een brief aan de kamer dat de verkoop in de tweede helft van 2022 van start gaat. Nu nog hopen dat de wiet aan de Nederlandse kwaliteitsnormen voldoet.

Deels Legale Wiet

Het is nog even gissen naar het moment waarop de legaal gekweekte wiet ook daadwerkelijk in de coffeeshop ligt. De kwekers zullen eerst genoeg wiet en hasj moeten produceren om alle coffeeshops te bevoorraden. Daarnaast moet de kwaliteit hoog genoeg zijn, schrijven de ministers in hun brief naar de kamer.

Het bestaande assortiment van de coffeeshops in onder andere Nijmegen, Tilburg, Breda en Zaanstad wordt niet volledig vervangen. In de overgangsfase zal zowel legaal gekweekte wiet als illegaal gekweekte wiet op het menu staan. Na verloop van tijd zal alleen nog legale wiet worden verkocht.

Ga jij een topje legale staatswiet halen?

Wietexperiment Duurt 4 Jaar

Voor wie het gemist heeft. De plannen om legale wiet in coffeeshops te gaan verkopen komen uit het wietexperiment van de overheid. Het is een proef om de cannabisteelt en aflevering aan coffeeshops te laten reguleren door de overheid. Een beter alternatief dan het onduidelijke gedoogbeleid. 

De overheid hoopt door middel van het wietexperiment de illegale cannabishandel en de criminaliteit die daarbij hoort in te dammen. Naast criminelen buitenspel zetten wordt er ook ingezet op gezondheid. Legale wiet van de overheid is streng gecontroleerd. Er zitten geen schadelijke stoffen in, waardoor gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Het wietexperiment zal in eerste instantie 4 jaar duren. Na die periode gaan de coffeeshops volledig over op legale wietteelt. Als de coffeeshops daar nog niet klaar voor zijn wordt de wietproef verlengd. Meer weten over de wietproef? De ontwikkelingen en feiten op een rij.

Deel op: