Hoe en Waarom Wietplant Verduisteren?

Steeds meer Nederlandse kwekers zijn er helemaal klaar mee. De hele zomer je stinkende best doen, om vervolgens je wietplanten over te geven aan de natte, grauwe herfst. Wanneer je planten het meest verlangen naar goed weer is de zomer voorbij en in het ergste geval krijg je nog last van toprot ook. De oplossing? Je wietplant verduisteren.


Wat is wietplanten verduisteren?

Je kunt wietplanten verduisteren door ze vroegtijdig 12 uur per dag in het donker te zetten. In Nederland is het van nature buiten pas langer dan 12 uur donker aan het einde van augustus. Rondom die periode krijgen wietplanten pas het signaal van Moeder Natuur om te bloeien. Door je planten eerder in het jaar zo lang in het donker te zetten, gaan ze eerder bloeien. Ze denken namelijk dat het al augustus is, omdat jij ze dat laat geloven. Je zet ze bijvoorbeeld elke avond in een hermetisch afgesloten tent. Dan lijkt het voor de plant alsof de zon onder gaat. Als je dit lang genoeg volhoudt, gaat de plant vanzelf in bloei. Veel eerder dan dat ze dat van nature zou doen.

Je wietplant verduisteren is alleen relevant voor buiten wiet kweken. Bij binnen kweken heb je het dag- en nachtritme al zelf in de hand door je kweeklamp en schakelklok op een bepaalde stand in te stellen.

Waarom wietplant verduisteren?

Waarom zou je de moeite nemen om je planten iedere dag in het donker te zetten als het buiten nog licht is? Het kost je immers aardig wat tijd en moeite. Verduisteren werkt namelijk alleen als je het elke dag doet, ook nadat je plant begint te bloeien en in ieder geval tot het uiteindelijk echt minimaal 12 uur donker is. Vergeet ook niet dat je een flinke ruimte nodig hebt om je wietplanten volledig in het donker te kunnen zetten. Een beetje licht in de ruimte verpest het hele proces en dan is alles voor niets geweest. Dit is waarom mensen wietplanten toch verduisteren:

Betere wiet en minder kans op toprot

Omdat ze dan eerder gaan bloeien en je eerder klaar bent met het kweken van je wietplant. Dat heeft veel voordelen. Vóór de herfst al kunnen oogsten bevordert de bloeifase van je wietplant. Tijdens de bloei maakt ze toppen aan en dat doet ze het liefste onder het genot van een lekker zonnetje, geschikte luchtvochtigheid en aangename temperaturen. Niet met regen en wind die allerlei narigheid zoals toprot en meeldauw kunnen veroorzaken. Je krijgt simpelweg betere wiet als je besluit je wietplant te verduisteren. Daarnaast loop je minder risico voor ziektes en schimmels.

wiet verduisteren

Een bloeiende wietplant in het donker

Twee keer zoveel wiet in één seizoen!

Een andere reden voor verduisteren is dat je, wanneer je vroeg in het jaar begint, twee wietplanten kunt kweken in één zomer. Als je vroeg in het jaar begint met voorgroeien en je gaat ook snel van start met verduisteren, kun je eind juli of augustus al klaar zijn met de eerste ronde. Vervolgens start je de tweede kweek en als je dan opnieuw gaat verduisteren, ben je ergens in oktober klaar. Dat betekent in potentie het dubbele gewicht op de weegschaal.

Hoe moet je verduisteren?

Je kunt je wietplanten op verschillende manieren verduisteren. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk dat je een volledig afgesloten ruimte hebt. Er mag geen enkel straaltje licht naar binnen vallen. Dat kun je op een paar manieren doen.

Verduisteren werkt goed in combinatie met kas kweken. Wanneer je wiet in een kas kweekt hoef je er alleen maar een groot zeil of iets anders overheen te trekken dat al het licht tegenhoudt. Vergeet niet de onderkant ook goed vast te maken. Dat geldt ook voor een zogenaamde verduistertent. Er zijn kwekers die zelf hele installaties in elkaar flansen zodat ze binnen no-time de planten in het donker kunnen zetten. Bijvoorbeeld door aan een touw te trekken dat een zeil over de planten heen trekt. Pas wel op dat je de planten niet beschadigt.

Een goedkope manier is de vuilniszak. Stop er een paar in elkaar zodat je zeker weet dat er geen licht doorheen komt en trek deze iedere dag over de plant heen. Kijk uit dat het niet te vochtig is onder de zak, want dan geef je schimmels de vrije loop.  Een laatste optie is je indoor kweekruimte. Als je de mogelijk hebt om daar je planten in te zetten, ben je natuurlijk gelijk klaar. Als je in de schuur kweekt is dat makkelijk, maar om je planten iedere dag naar zolder te tillen, is wel erg veel gedoe.

Nadelen, Timing Tips & Tricks

Naast de vragen hoe en waarom wietplanten verduisteren, spoken en vast nog meer door je hoofd. Zijn er bijvoorbeeld ook nadelen aan verduisteren? Wanneer kun je het beste beginnen met de wietplanten in het donker zetten? Zijn er nog tips van ervaren kwekers? 

Voor al deze vragen verwijzen we je door naar de kwekers van Dutch-Headshop. Ze kunnen je antwoord geven op al je vragen rondom wietplanten verduisteren. Bekijk het artikel op hun website voor meer informatie en succes met kweken!

Deel op: