Word jij de nieuwe Wietkweker van de Overheid?

De overheid zoekt een wietkweker die coffeeshops gaat voorzien van cannabis. Ja, je leest het goed. Legaal kweken, zonder oom agent op je hielen. De wietkwekers kunnen meedoen aan het landelijke wietexperiment. Een proef waarbij in tien gemeenten legaal wiet mag worden gekweekt en geleverd aan coffeeshops. Er zitten wel een paar haken en ogen aan. Zo moet je bijvoorbeeld in staat zijn om een slordige 6500 kilo wiet per jaar te kweken. Oh ja, en aan kunnen tonen hoe je dat denkt te gaan doen. Appeltje eitje, toch? Ben jij degene die ze zoeken?


Het Wietexperiment

Al een aantal jaar is de overheid bezig met het zogenaamde wietexperiment (Experiment Gesloten Coffeeshopketen). Door middel van de wietproef, hoe het plan in de volksmond ook wel genoemd wordt, moet worden getest of de cannabisteelt en de aflevering aan coffeeshops kan worden gereguleerd door de overheid. De komst van het wietexperiment werd afgesproken in het regeerakkoord van het het kabinet bestaande uit de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De proef werd in het leven geroepen om een oplossing te vinden voor het onduidelijke gedoogbeleid, de drugscriminaliteit in te dammen en de illegale handel te beperken. Ook moet er meer toezicht komen op de kwaliteit van het groene goud, aldus vele politici.

In augustus 2019 werden de tien gemeenten bekend gemaakt die mee gingen doen aan het wietexperiment. Dat zijn Zaanstad, Tilburg, Nijmegen, Maastricht, Hellevoetsluis, Heerlen, Groningen, Breda, Almere en Arnhem. Er was veel kritiek op de voorwaarden om mee te mogen doen aan het wietexperiment. Maar inmiddels zijn er duidelijke afspraken gemaakt en hoopt de overheid binnen een half jaar tien kwekers aan te wijzen die de wiet voor het experiment gaan telen.

Wil je meer weten over het Wietexperiment? Bekijk onze uitgebreide blog over de totstandkoming van de proef en het laatste nieuws omtrent het plan.

wietexperiment

Wietkweker Worden voor het Wietexperiment

De rijksoverheid kwam op 9 juni 2020 naar buiten met de voorwaarden waaraan een wietkweker moet voldoen. Wanneer je als teler mee wilt doen aan het wietexperiment moet je voldoen aan strenge voorwaarden. Een overzicht:

  • Alleen inwoners van Nederland met een bedrijf in Nederland, of een rechtspersoon met een Nederlands adres komen in aanmerking. Het bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn en er moet ruimte zijn voor het kweken van cannabis. Ook moeten er tal van gegevens worden aangeleverd zoals een uittreksel uit het Handelsregister / Volmacht, een organigram van het bedrijf en een uittreksel uit de Basisregistratie.
  • Alleen mensen die in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) komen in aanmerking.
  • De teeltlocatie moet geschikt zijn voor het telen van cannabis. Bij het invullen van het aanvraagformulier moeten er plattegronden van de locaties worden bijgevoegd.
  • Potentiële wietkwekers moeten kunnen aantonen hoe zij minimaal 6500 kilo droge cannabis per jaar kunnen produceren. Ook moeten er tenminste 10 verschillende soorten worden gekweekt.
  • Het aanvraagformulier is niet compleet wanneer er geen onderbouwing van de teeltervaring wordt bijgevoegd. Met andere woorden: je moet vertellen hoe jij beschikt over de kennis om grote aantallen cannabis te kweken.
  • Je moet een compleet bedrijfsplan aanleveren, inclusief toelichting over je de bedrijfsvoering en -administratie wilt inrichten.
  • Elke teler die in aanmerking wilt komen moet een beveiligingsplan aanleveren. Daarin beschrijf je hoe je het bedrijf beveiligt en hoe je de cannabis / hasj opslaat. Ook het vervoer naar de coffeeshops moet worden geregeld.

Wietkwekers kunnen zich tot 1 juli aanmelden om mee te werken aan het wietexperiment. In totaal worden er maximaal 10 telers uitgekozen.

Kritiek op het Wietexperiment

De oproep van de overheid wordt niet door iedereen even goed ontvangen. De voorwaarde om als teler mee te doen aan het wietexperiment zouden te streng zijn en vaak niet haalbaar. We hoeven jullie natuurlijk niet te vertellen dat het voor een ervaren wietkweker lastig valt uit te leggen hoe hij over de kennis beschikt om zulke hoeveelheden wiet te kweken. Ook zou de 6500 kilo cannabis en/of hasj een flinke kluif worden.

Ook de Bond van Cannabis Detaillisten stelt vragen bij de voorwaarden. Eerder lieten ze zich al uit over banken die financiële dienstverlening weigeren aan coffeeshops en wietondernemers. “Coffeeshophouders worden door Nederlandse banken als ING en Rabo steeds meer als paria’s behandeld”, schrijft de bond in een artikel. De kans is groot dat banken ook niet gaan meewerken met bedrijven die mee willen doen aan het wietexperiment.

Of de oproep van de overheid op veel aanvragen van menig wietkweker kan rekenen, moet nog blijken. Wél weten we dat tal van ondernemers al heel lang bezig zijn om een plan op te zetten. Zakenmensen investeren miljoenen en willen er als de kippen bij zijn als er legaal wiet kan worden gekweekt. 

Lees ook: “15 Miljoen Winst met Legale Wiet? Dat Pak je Zo Aan!

Deel op: