Wietexperiment de Feiten op een rij (UPDATE 12-04-19)

Wietexperiment de overheid wil testen of wiet ook legaal voor de coffeeshop kan worden geproduceerd.

De overheid wil experimenteren met het legaal telen van wiet en hasj. Dat stond in het regeerakkoord dat de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben ondertekend. Wat houdt die wietproef precies in? Waarom wil de overheid wietteelt reguleren of zelfs legaliseren? Wat vinden betrokkenen van het plan? Feiten over het wietexperiment. Alles wat jij wil weten op een rij.


Wat is het Wietexperiment?

Het wietexperiment is een wetsvoorstel om de cannabisteelt en de aflevering aan coffeeshops te laten reguleren door de overheid. Hierbij wil de overheid samenwerken met maximaal 10 telers die de wiet en hasj gaan produceren. In het plan van het huidige kabinet staat dat het experiment moet plaatsvinden in 6 tot 10 (middel)grote gemeenten.

In deze gemeenten moeten alle coffeeshops meedoen. Zonder uitzondering. Bij het ingaan van de proef moet alle wiet en hasj die in de desbetreffende coffeeshops wordt verkocht afkomstig zijn van legale telers. De wietproef gaat 4 jaar duren en stopt daarna acuut. Coffeeshops hebben dan een half jaar de tijd om terug te gaan naar wiet en hasj van de huidige leveranciers.

Waarom Wietexperiment?

Door middel van het experiment moet er een oplossing komen voor het onduidelijke gedoogbeleid omtrent wiet. Volgens de huidige wietwet is telen van cannabis verboden, maar de drug kopen en gebruiken mag wel. Dat klopt dus niet, want waar komt die geconsumeerde wiet dan vandaan?

Deze onduidelijkheid zorgt voor een grijs gebied waar een grote illegale handel in wiet is ontstaan. Van illegale thuiskwekers tot grote criminelen die nu de coffeeshops voorzien van wiet. Deze handel zorgt voor ernstige criminaliteit. Denk hierbij aan afpersingen en zelfs liquidaties. De wietteelt reguleren, door middel van het wietexperiment, moet de illegale handel inperken en de criminelen buitenspel zetten.

Naast deze decriminalisering zijn er meer factoren die meewegen. Zo heeft de overheid nu geen zicht op de kwaliteit van de wiet. Wiet kan schadelijke stoffen bevatten en dat is slecht voor gebruikers. Door de kwaliteit van de wiet te waarborgen moeten gezondheidsproblemen voorkomen worden. Dan zijn er nog de onveilige situaties die ontstaan door thuiskwekers. Denk hierbij aan woningbranden of confrontaties tussen hen en criminelen. Kortom: genoeg redenen voor de overheid om de wietteelt te reguleren.

Twijfel bij gemeenten

Naast de overheid zijn vooral gemeenten en coffeeshophouders betrokken bij deze wietproef. De eerste reactie van gemeenten op het experiment waren verre van positief en er ontstond grote twijfel om deel te nemen. Dat was te lezen in een schriftelijke reactie van De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). De belangrijkste klacht is dat het experiment niet automatisch wordt verlengd na de proefperiode van 4 jaar. Coffeeshops komen dan met het probleem te zitten dat ze terug moeten naar de illegale telers. Wat er tegen die tijd met deze telers is gebeurd, is onvoorspelbaar.

Een ander punt van kritiek bij de gemeenten gaat over het criterium dat coffeeshops niet mogen verkopen aan buitenlanders (zoals duitsers of belgen). Dit zou de decriminalisering tegengaan en drugstoerisme juist stimuleren. Als laatste willen gemeenten zélf meer kunnen doen tegen coffeeshops die weigeren mee te werken aan de proef. Volgens het huidige plan verplicht de overheid dat alle coffeeshops in gemeenten mee moeten doen.

Onrust in de cannabis branche

Coffeeshopeigenaren zijn enigszins positief over de nieuwe wietwet, maar niet over de opzet ervan. Cannabis Connect, een landelijke koepel van ondernemers in de cannabis branche, komt met een verbeterde versie. Zij vinden namelijk dat elke coffeeshop in Nederland de keuze moet krijgen of ze mee willen doen aan het wietexperiment. Dus niet alleen de coffeeshops in de gemeenten die de overheid aanwijst.

De abrupte invoering van de wet is ook een knelpunt voor de coffeeshops. Er zou onrust ontstaan als er van dag op dag moet worden overgegaan op wiet of hasj van legale telers. Banden met huidige leveranciers moeten dan acuut verbroken worden. Dat zal volgens de cannabiskoepel zorgen voor onrust in de cannabis branche. Zowel bij coffeeshops als in het criminele circuit. Dat laatste wil de overheid juist tegengaan met dit wietexperiment. Volgens de coffeeshophouders is het beter om de legaal geteelde wiet en hasj geleidelijk op te nemen in het assortiment van de wietwinkels. Zo kan er gelijk worden gekeken of het legaal gekweekte product wel aanslaat bij de consument. Er kan op deze manier rekening worden gehouden met klachten van de consument. Maar misschien nog veel belangrijker: kunnen de legale telers de vraag naar wiet of hasj wel aan?

Wel of geen experiment?

Het laatste woord over het wietexperiment is nog niet gezegd. Gaat de wietproef er komen? Zullen de voorwaarde worden aangepast of houdt de overheid voet bij stuk?

Update 18-01-2019:

Na veel kritiek wordt er nagedacht over een verbeterde versie van het wietexperiment. Er zijn grote zorgen over de abrupte overgang van illegaal- naar legaal geteelde wiet.

Het wietexperiment kan volgens de regering en coffeeshophouders alleen slagen als gebruikers de tijd krijgen om eraan te wennen. Coffeeshops moeten, als het experiment begint, zowel legaal geteelde wiet als illegaal geteelde wiet kunnen verkopen. De regering wil op die manier voorkomen dat klanten al snel naar illegale verkoop overgaan.

Overgangsperiode

Om dit te realiseren, willen de coffeeshophouders een zogenaamde overgangsperiode instellen aan het begin van de wietproef. Zo kunnen de populaire strains (soorten) die klanten graag kopen nog wel verkocht worden terwijl de legaal geteelde wiet zijn intrede doet. Dit moet het uitwijken naar de straathandel tegengaan.

Regeringspartij D66 snapt de kritiek van coffeeshophouders goed en ziet wel wat in het idee. Volgens hen moet de wietconsument kunnen wennen aan de zogenaamde staatswiet. CDA is fel tegen softdrugs, maar snapt wel dat als er een wietproef komt, een dergelijke overgangsperiode kan meewerken om de criminele handel niet te stimuleren. Bruno Bruins (VVD), minister voor Medische Zorg, moet gaan uitzoeken of het mogelijk is. Hij ziet veel moeilijkheden bij zo’n overgangsperiode omdat hij denkt dat het moeilijk is om legale- en illegaal geteelde wiet in één coffeeshop te administreren. Dan is er nog een steeds terugkerend punt: hoe ga je om met handhaving?

Volgens de regering begint de proef op zijn vroegst in 2020.

Update 12-04-2019:

Ministers Bruno Bruins en Fred Grapperhaus hebben op 11-04-2019 het nieuwe voorstel met betrekking op het wietexperiment gepresenteerd aan het parlement. In het voorstel is te lezen dat 10 gereguleerde wiettelers voor de complete landelijke wietkweek moeten gaan zorgen. Omdat er een gevarieerd aanbod moet blijven, moeten ze elk 10 verschillende soorten wiet telen.

Daarnaast geven de ministers gehoor aan de opmerkingen van betrokkenen over de plotse overgang van illegaal naar legaal geteelde wiet. In plaats van dat er alleen ná de periode van 4 jaar een afbouwperiode komt, wil de regering nu ook een overgangsperiode voorafgaand aan het experiment. Dit hebben de ministers bedacht omdat de coffeeshops zo aan het experiment kunnen wennen. Het zou volgens hen onrealistisch zijn om het assortiment van coffeeshops in één keer te vervangen door een nieuwe.

Wietexperiment vertraagd

Vanwege de vertragingen en de vele aanpassingen aan het voorstel, zal het wietexperiment pas in 2021 op zijn vroegst beginnen. Hiermee komt er een grote onzekere factor om de hoek kijken. Tegen die tijd zit er namelijk een nieuw kabinet in de Tweede Kamer. Of deze formatie net zo positief is over het wietexperiment, is maar de vraag. Het complete voorstel zou daarom zomaar in de papierversnipperaar kunnen belanden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent het wietexperiment. Volg onze blog!

Reageer
Vorige «
Volgende »

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook