De Apotheker moet jaar dicht na vondst wiet en wapens

De Apotheker, een van de meestbezochte coffeeshops in Eindhoven, blijft het komende jaar gesloten. In het huis van de eigenaar werden ongeveer honderd kilo wiet en hasj gevonden, maar ook wapens, munitie en een vlindermes.

De eigenaar van de coffeeshop werd in december door de politie gecontroleerd nadat hij te hard had gereden in een auto zonder APK. Tijdens de controle vertelde de exploitant dat zijn huis vol lag met drugs die bestemd waren voor verkoop in de coffeeshop.

Huiszoeking
Agenten vonden het een goed idee om de tip van de coffeeshopeigenaar serieus te nemen. In het huis in de Noord-Brabantse plaats Nuenen werd ongeveer honderd kilo wiet en hasj gevonden, maar ook wapens, munitie en een (verboden) vlindermes. De burgemeester van Nuenen besloot daarop het woonhuis tijdelijk te sluiten.

Eindhoven
Onlangs liet John Jorritsman, burgemeester van de naastgelegen gemeente Eindhoven, weten dat ook de coffeeshop van de verdachte een jaar lang dicht moet blijven. De burgemeester noemt het ‘aannemelijk’ dat de partij softdrugs bestemd waren voor verkoop in de coffeeshop, terwijl slechts een handelsvoorraad van 500 gram is toegestaan.

Eerste keer
Het is de eerste keer dat een coffeeshop wordt gesloten terwijl de aangetroffen handelsvoorraad zich in een andere gemeente bevonden. Verder is het opmerkelijk dat zowel het woonhuis als de coffeeshop van de man worden gesloten, op basis van een enkele overtreding.

VOC
Het Verbond voor de Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) maakt zich zorgen om de gevolgen van de sluiting van coffeeshop De Apotheker. De voorzitter van de stichting, Derrick Bergman, laat in een blog weten dat er nu nog maar één coffeeshop overblijft in het drukke uitgaansgebied van Eindhoven. Daardoor zouden er voor straatdealers “gouden tijden” aanbreken.

Kort geding
Het is nog niet bekend of de eigenaar tegen het besluit in bezwaar gaat. De eigenaar van coffeeshop De Apotheker zou een kort geding kunnen starten om de sluiting van de coffeeshop proberen tegen te houden.

Deel op: