Nieuwe Regering Luxemburg wil Wiet Legaliseren

In Luxemburg is het bijna zover. In het regeerakkoord van de nieuwe coalitie staat een plan om de productie, verkoop en consumptie van cannabis te legaliseren. Dat is een primeur. Als de plannen worden gerealiseerd, is Luxemburg wiet gewoon legaal! Luxemburg is daarmee het eerste Europese land dat de softdrugs legaliseert.


Criminelen Buitenspel Zetten

Nu vraag jij je misschien af: maar waarom dan? De nieuwe regering van Luxemburg wil in hun komende termijn iets doen aan de drugscriminaliteit in het land. Om ervoor te zorgen dat boeven minder macht krijgen in de cannabis industrie, wil de overheid de productie aan banden leggen. Zo zetten ze criminelen niet alleen buitenspel, op deze manier wil Luxemburg ook haar eigen burgers beschermen. Door toezicht te krijgen op de kwaliteit van de wiet, kan fysieke schade voor gebruikers worden verminderd. De opbrengst van de verkoop van cannabis zal worden geïnvesteerd in voorlichting over de drug- en verslavingspreventie.

Medicinale Wiet al Toegestaan

De legalisatie komt niet uit de lucht vallen voor het Luxemburgse volk. Eerder werd er al een wetsvoorstel goedgekeurd om wiet voor medische doeleinden te legaliseren. Opmerkelijk genoeg werd, sinds deze wet in juni van dit jaar van kracht ging, de medicinale wiet uit Canada geïmporteerd. Wellicht dat de nieuwe regering enigszins geïnspireerd is geraakt door de Canadezen. Daar is een soortgelijke wet kortgeleden van kracht gegaan. De kans dat de volledige legalisatie ook in Luxemburg gaat plaatsvinden is redelijk groot. Wel moet het wetsvoorstel nog worden goedgekeurd door het parlement.

Nederlands Wietexperiment

Nederland was altijd hét cannabis paradijs van Europa. Daar dreigt nu dus verandering in te komen. Echter, de Nederlandse regering is wel bezig met heuse wietexperimenten. Er is een wetsvoorstel dat het telen van cannabis voor recreatief gebruik mogelijk wil maken binnen gemeenten. De proef wordt tot nu toe niet gewaardeerd en verschillende gemeenten zien er vanaf. Lees waarom in onze blog over het wietexperiment.

De legale toekomst van wiet is in Nederland nog onzeker, maar in Luxemburg krijgt dit dus vorm.

Deel op: