Kan ik mijn Natte Wiet Roken?

Ziet dat er niet al veel te lekker uit? Die natte wiet aan de waslijn of in je droognet? Dat begrijpen we maar al te goed. Toch is natte wiet roken niet zo verstandig. Daarom gaan we je vertellen wat je wel en niet kunt doen met je vochtige toppen. Zo voorkom je verspilling en word je niet ziek. 


Hoe kom je aan Natte Wiet?

Als toppen aan een wietplant groeien en bloeien zijn ze nat. Ook wanneer ze net van de wietplant zijn geoogst zijn ze nog vochtig. Dat is maar goed ook, want zonder water kunnen ze niet overleven. Natte wiet kom je dus meestal alleen tegen aan een plant, aan de waslijn of in een droognet. Het kan ook gebeuren dat je natte wiet hebt gekocht. Bij een coffeeshop lijkt dat onwaarschijnlijk, maar je bent zeker niet de eerste die natte toppen van zijn dealer heeft gekregen. Ga er gerust mee terug, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.  

Hoe weet je dat Wiet Nat is?

Het is wel belangrijk dat je goed checkt of de wiet wel echt nat is. Het kan ook zijn dat de wiet erg kleverig is, waardoor het net lijkt alsof het vochtig is. Doe daarom de knijp & knak test. Knijp voorzichtig in de wiet. Kun je het pletten en kleeft het? Dan is het hoogstwaarschijnlijk nog nat. Hoor je het knakken en breekt de top als je erin knijpt? Dan is de wiet hoogstwaarschijnlijk gewoon droog. Plakkerige wiet is trouwens juist goed. Je wilt natuurlijk dat je toppen vol zitten met trichomen / THC. Dat spul is hartstikke plakkerig. Goed gedroogde wiet plakt daarom aan je vingers. Natte wiet daarentegen, is alleen kleverig en voelt als een sponsje. Het blijft meestal niet direct aan je vingers plakken.

natte wiet drogen

Een wietplant in de regen vol natte wiet toppen

Natte Wiet Roken of Niet?

De grote vraag is natuurlijk of je die natte wiet kunt roken. Het antwoord is een beetje dubbelzinnig. Natte wiet roken kan wel, maar we raden het ten strengste af. Dat heeft een aantal redenen. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Natte wiet brandt niet goed. Je moet het telkens opnieuw aansteken, waardoor je al een groot deel van de wiet verspilt. Ook moet je weten dat als het erg nat is, het binnenste deel niet goed verhit wordt. Nog een keer verspilling! In een joint zal vochtige cannabis zorgen voor inbranders. Kortom: het rookt niet prettig en het is hartstikke zonde.
  • Een praktisch nadeel is dat vochtige wiet moeilijk te grinden of vermalen is. Met je handen gaat het erg lastig. Je vingers worden plakkerig en je krijgt het moeilijk uit elkaar, waardoor je uiteindelijk alsnog grote brokjes zit te roken. Dat is zonde. Natte wiet in de grinder is ook af te raden. Je grinder gaat er extreem van plakken en werkt daarna niet meer goed. 
  • Een groot nadeel is dat vochtige wiet niet lekker smaakt. De eigenaardige smaak van natte wiet moet je eens geproefd hebben om te begrijpen wat we bedoelen. Neem van ons aan: het is het niet waard. 
  • Je hoort vaak dat mensen last krijgen van een naar gevoel in de keel. Met keelpijn als gevolg. Misschien heb je wel eens een vochtige sigaret gerookt die een nachtje buiten lag. Dat nare gevoel krijg je ook wanneer je een natte joint rookt.
  • Het zal voor velen de belangrijkste reden zijn om het niet te doen. Van natte wiet roken wordt je minder high of stoned. Dat komt ten eerste door de verspilling omdat het niet goed brandt. Daarnaast worden bepaalde stoffen in cannabis tijdens het drogen en curen omgezet naar andere stoffen. Dat bevorderd de high, smaak en geur van je wiet. Dus: wil je optimaal genieten van je (zelf gekweekte) wiet? Laat het eerst goed drogen en curen!

We hebben net verteld dat natte wiet roken kan. Daarmee bedoelen we vochtige cannabis, dat nog niet beschimmeld is. Als wiet te lang nat blijft, kan er schimmel of toprot ontstaan. Op dat moment wordt het gevaarlijk en kun je het niet meer roken!

natte wiet roken

Natte wiet roken is geen goed idee

Toprot Roken

Toprot is een schimmel genaamd Botrytis cinerea. Het is voor veel kwekers hun ergste nachtmerrie. Toprot komt vaak voor aan het einde van de kweek. Vlak voordat je kunt gaan oogsten. Als je plant er eenmaal mee geïnfecteerd is, kun je alles weggooien. Toprot kan ook ontstaan als toppen te lang vochtig blijven. Je kunt het herkennen aan een grijze pluis die zich vanuit het binnenste van de top naar buiten werkt. Zie je die grijze pluis? Stop! Toprot roken is geen goed idee.

De microbiële sporen in de Botrytis cinerea zijn hartstikke slecht voor je gezondheid. Je kan er erg ziek van worden. Daarnaast is toprot roken ontzettend vies. Probeer ook niet alleen het grijze pluis uit de top te halen. Je moet het helaas allemaal weggooien. Want je ziet vaak niet waar de schimmel zich allemaal in heeft genesteld. Dan zit je uiteindelijk nog toprot te roken. Kijk dus goed uit.

Meer weten over toprot herkennen, bestrijden en voorkomen. Klik!

Natte Wiet Drogen

We kunnen het er wel over eens zijn dat natte wiet roken geen goed plan is. Het is dus zaak dat je het gaat drogen. Dan kun je het zo snel mogelijk roken. Doe er geen gekke dingen mee zoals het in de oven stoppen of bovenop de verwarming. Daar gaat de kwaliteit van de wiet van achteruit. Na het drogen kun je de wiet het beste ook nog even curen. Dat is een uithardingsproces waar de smaak en geur van de wiet op vooruit gaat. Zeker de moeite waard als je geen haast hebt!

Wil je weten hoe je het beste wiet kunt drogen en curen? Bekijk de onderstaande artikelen voor uitleg en tips!

Deel op: