Wiet Spoelen voor de Oogst doe je zo

Wiet spoelen is een hele simpele manier om de kwaliteit van je groene goud te upgraden. Je moet je alleen wel goed inlezen. Het moment waarop je gaat spoelen is namelijk erg belangrijk en je moet ook weten wanneer je wietplant het niet prettig meer vindt. Daarom deze korte en bondige blog waarin we je alles vertellen over wiet spoelen. Het resultaat: hoge kwaliteit wiettoppen en een wiet oogst waar iedere kweker blij van wordt.


Wat is Wiet Spoelen?

Wiet spoelen is niets meer dan alle voedingsstoffen die je gebruikt tijdens de kweek uit je aarde halen. Dat klinkt als iets negatiefs, maar het heeft wel degelijk een positieve werking. Je spoelt namelijk alle bruikbare stoffen uit de bodem, waardoor je plant alle voedingsstoffen die het nog bij zich draagt gaat gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat er, na het wiet oogsten, geen overtollige voedingsstoffen meer in je wiettoppen zitten. Zo is je wiet volledig vrij van alles wat er niet in hoort te zitten. De voedingsstoffen kunnen je plant, de smaak van je wiet en het effect niet aantasten. Op deze manier kweek je wiet van de best mogelijke kwaliteit. 

Een wietplant die helemaal zonder voedingsstoffen komt te zitten, krijgt het zwaar. Daardoor is het van belang dat je op het juiste moment begint met wiet spoelen.

wiet spoelen

Wanneer Wiet Spoelen?

Omdat je niet wil dat je wietplant in haar hemdje staat, is het van belang dat je het juiste moment kiest. De vraag “wanneer wiet spoelen” kun je vrij eenvoudig beantwoorden. Namelijk wanneer je wietplant nog ongeveer twee weken te gaan heeft. Dus twee weken voor de wiet oogst kun je beginnen met alleen regelmatig water geven en dus geen voeding. Bekijk hier een handig schema voor wiet spoelen.

Maar wanneer moet je wiet oogsten? Die vraag is iets lastiger te beantwoorden. Je moet namelijk goed naar de trichomen (de druppel-achtige harskliertjes op je wietplanten die THC bevatten) op je wiettoppen kijken om dit goed in te schatten. In het kort: wanneer de eerste trichomen niet meer doorzichtig zijn, maar wit en troebel worden, is het tijd om te beginnen met wiet spoelen. Je plant heeft vanaf dat moment nog ongeveer 14 dagen nodig om alle trichomen zo vol mogelijk te pompen met THC. Je weet wanneer dat het geval is als bijna alle trichomen wit en troebel zijn. Meer weten over trichomen en wanneer wiet oogsten? Lees de uitgebreide blog.

trichomen op wiettoppen

Trichomen op je wiettoppen: de eerste beginnen troebel te worden

Hoe Wiet Spoelen?

Je wietplant verlossen van overtollige voedingsstoffen is helemaal niet moeilijk. Wiet spoelen kun je namelijk gewoon doen door water met de juiste pH-waarde regelmatig aan je wietplanten te geven. De ideale pH-waarde ligt rond de 6.3. Je geeft de maximale hoeveelheid water die je plant aankan, totdat je toe bent aan wiet oogsten. Je doet dus precies hetzelfde als normaal, maar dan zonder wiet voeding. Misschien overbodig, maar zorg er altijd voor de het water dat je geeft ergens heen kan. Gaten aan de onderkant van de pot zijn van levensbelang voor je wietplant, helemaal als je gaat spoelen. Geef je je wietplant teveel water? Dan zul je dat vanzelf zien aan de toestand van je wietbladeren. Die beginnen te hangen en worden geel. Stop dan met overtollig water geven en stel de hoeveelheid bij.

Ben je pietje precies en wil je het zo professioneel mogelijk aanpakken? Dan kun je nog een TDS of EC-meter gebruiken. Met wiet spoelen breng je namelijk de zogenaamde ppm en ec-waarde in de bodem van je wietplant naar beneden. We weten dat veel kwekers niet in het bezit zijn van een TDS of EC-meter. Daarom gaan we niet te diep op deze stof in. Dergelijke meters zijn eigenlijk ook helemaal niet nodig. Als je wietplant voordat je begint gezond is en je geeft je wietplanten gedurende twee weken alleen water, dan mag je er vanuit gaan dat de waardes in de bodem goed zijn. Tevens is het dan ook echt tijd om te oogsten, dus meer kun je er niet aan veranderen.

In het kort:

  • Wiet spoelen doe je door de twee weken voorafgaand aan de oogst alleen water te geven en dus geen voeding. Voor het exacte moment, dien je de trichomen te bekijken.
  • Hierdoor zorg je ervoor dat de bodem vrij is van voedingsstoffen, zodat je wietplant alle bruikbare voedingsstoffen die het bij zich draagt gaat gebruiken.
  • Je geoogste wiet bevat nu geen voedingsstoffen meer, wat de kwaliteit ervan ten goede komt.
  • Zorg er bij wiet spoelen voor dat het water dat je gebruikt een ideale pH-waarde bevat van rond de 6.3. Stel de pH-waarde van het water zo nodig bij met pH-min van Plagron.
  • Geef zoveel mogelijk water en zorg dat de drainage goed is, waardoor het water ook goed kan worden afgevoerd. Controleer elke dag of je niet teveel water hebt gegeven. 

Wil je nog meer informatie over wiet spoelen? Zoals een schema voor wiet spoelen? Of welke plantenvoeding je het beste kunt gebruiken voordat je gaat spoelen? Bekijk deze handige blog!

Plastic bak met wiettoppen

Andere redenen om wietplanten te spoelen

Er zijn nog andere momenten waarop je wietplant spoelen een goed idee is. Bijvoorbeeld wanneer je bladproblemen hebt of een overtollige hoeveelheid voeding hebt gegeven. Als je te scheutig bent omgegaan met je wiet voeding, kun je wachten tot de plant zichzelf weer herstelt, maar een manier om dat proces te versnellen is wiet spoelen. Kijk daarbij uit dat je het niet op een essentieel moment in de kweek doet. Op sommige momenten kan je plant simpelweg niet zonder voeding.

Als je last hebt van spint bij wietplanten is wiet spoelen een manier om dat te verhelpen. Spintmijten zijn kleine oranje rode beestjes die in de eerste fase donkere plekjes achterlaten op je wietplanten. Na verloop van tijd lijkt het net alsof je wietplant vol zit met spinnenwebben. Echter is dit een gevolg van spint. Laat je het te lang zijn gang gaan? Dan is je wietplant ten dode opgeschreven. Dus voorkom het snel! Ga je wietplant spoelen of gebruik een van de andere methoden uit de bovenstaande blog.

Deel op: