Sea of Green (SoG) Duidelijk Uitgelegd

Welkom in de wereld van SoG, waar kleine wietplantjes de dienst uitmaken. Een bij uitstek geavanceerde kweektechniek. Beslist niet voor beginners, maar wel leuk om te proberen als je aardig wat ervaring hebt met wiet kweken. Met SoG (Sea of Green) behaal je namelijk maximale opbrengsten in een minimaal tijdsbestek. Tenminste, dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. En daarom ben je hier! Om alles over The Sea of Green te leren.


Wat is SoG (Sea of Green)?

Met de Sea of Green methode kweek je heel veel kleine wietplantjes in een hele korte tijd. Al die kleine wietplanten staan dicht op elkaar en zorgen voor een egaal groen dek van bladeren. Een zee van groen. Bij SoG dwing je de planten als het ware om sneller in de bloei te gaan, met als doel om zo snel mogelijk te kunnen oogsten en weer opnieuw te beginnen. Het is dus allemaal afhankelijk van een korte groeiperiode (vegetatieve fase). Op deze manier krijg je een maximale wiet opbrengst in zeer korte tijd. 

Heel veel kleine wietplantjes in plaats van een klein aantal grote units dus. Om ze lekker klein te houden is het noodzakelijk om in kleine potten te kweken. Aangeraden wordt om vierkante potjes, van 4 tot 10 liter, dicht tegen elkaar aan te zetten en een groot oppervlak te vullen (zie onderstaande foto met bijschrift). Daarnaast is timing essentieel. Je moet de wietplantjes over laten schakelen op de bloei, voordat ze groot worden. Bij autoflowers en stekjes duurt de groeifase bij SoG meestal maar 1 á 2 weken. Bij ‘normale’ gefeminiseerde wietzaden (fotoperiodiek) is dat maar 3 á 4 weken. Daarna moet je ervoor zorgen dat het plantendek egaal blijft en dat je zo snel mogelijk kunt oogsten. 

Om alle energie van de wietplant op de juiste plek te krijgen (bij de buds), kun je er nog voor kiezen om grote schutbladeren die de bovenkant van de planten bedekken weg te snoeien. Ook dieven kan meerwaarde hebben. Al is dat wel lastig bij een grote Sea of Green. Je moet er maar zien tussen te komen.

SoG en SCroG?

Haal SoG en SCroG niet door de war. Scroggen is iets heel anders. De enige gelijkenis is het grote groene dak van planten dat je creëert. Bij SoG werk je niet met een scrognet. Ook zullen je planten nooit zo hoog worden als bij scroggen. Nouja, als je het goed doet.

Ronde potten
Hier zie je dat het belangrijk is om kleine, vierkante potten te gebruiken. Veel ruimte wordt verspild door de ruimte tussen de potten en de overtollige vlakte aarde.

Wat Je Moet Weten voor een Hoge Wiet Opbrengst met SoG

 • Een goede ventilatie is noodzakelijk bij SoG. Omdat de planten dicht op elkaar staan, mag de luchtvochtigheid niet te hoog zijn en moeten ze voortdurend voldoende frisse lucht krijgen en de overtollige vochtige lucht worden afgevoerd. Zorg je hier niet voor? Dan krijgen schimmels en ongedierte de vrije loop en is je Sea of Green gedoemd te mislukken. Als één plantje ziek wordt, verspreidt zich dat onwijs snel omdat de planten zo dicht op elkaar staan.
 • Het is niet de bedoeling dat je naast SoG ook kweektechnieken als LST, toppen of fimmen gebruikt. Hier heb je de tijd en de ruimte niet voor. Blijf bij SoG en misschien wat dieven (lollipopping). Dat is meer dan genoeg.
 • Met SoG moet je net iets anders met licht omgaan. Vaak hang je de kweeklampen wat hoger dan normaal. Hierdoor wordt de kracht van het licht beter verdeeld over de volledige groene zee en strekken je planten iets meer. Dat laatste is helemaal niet erg, aangezien ze weinig tijd krijgen om groeien.
 • SOG is niet voor hobbykwekers die zich netjes aan alle regels willen houden. Je praat pas van een SOG kweek vanaf 8 tot 16 kleine wietplantjes per m2. Een grote SoG kweek kan wel uit 36 planten of zelfs meer bestaan. Het is maar net hoe bont je het zelf wilt maken, maar het zijn er in ieder geval meer dan de gedoogde 5 plantjes.
 • Bij een grote SOG kweek kan het lastig zijn om water en voeding te geven omdat je niet makkelijk met je gieter bij het midden van het bladerdek komt. Zorg voor de juiste tools.
 • Wees je ervan bewust dat veel planten voor een hevige geur kunnen zorgen. Hoe groter de Sea of Green, des te meer last van wietlucht. Zorg voor koolstoffilters als dat nodig is.
 • Bij SoG kan veel fout gaan als je weinig ervaring hebt met wiet kweken. Bedenk daarom goed wat je op je hals haalt voordat je eraan begint. Je hebt aardig wat instapkosten in vergelijking met een normale kweek en het kan snel mis gaan. Daar staat natuurlijk tegenover dat de opbrengst hoog is voor het korte tijdvak waarin je kweekt, zodat je snel opnieuw kunt kweken.

Sea of Green met Autoflower, Fast Flower, Fotoperiode Wietplanten of Stekjes?

Voor deze kweektechniek kun je het beste werken met fast flower– of autoflower wietplanten. De groeiperiode is bij deze zaadjes meestal veel korter. En laat dat nou juist de bedoeling zijn! Ook is de volledige duur van de kweek (van zaadje tot oogst) aanzienlijk korter.

Natuurlijk kun je ook een Sea of Green maken met normale gefeminiseerde wietplanten. Indica strains zijn hiervoor meer geschikt omdat deze minder strekken en daardoor kleiner blijven. Wil je het écht professioneel aanpakken? Dan kun je het beste werken met stekjes waarvan je weet hoe de moederplant zich ontwikkelt.

Werkt het Beste in Combinatie met Wiet Stekken

Veel SoG kwekers gebruiken stekjes omdat je dan niet steeds opnieuw duur zaad hoeft te kopen. Daarnaast weet je bij stekjes vaak hoe groot de uiteindelijke planten ongeveer worden (te zien aan de moederplant) en kom je niet voor verrassingen te staan. Bij elk nieuw zaadje kunnen de lengte, de groeiperiode en meer factoren namelijk verschillen. Zelfs bij dezelfde strain of soort. Zaadjes blijven natuurproducten en zijn daardoor altijd in een bepaalde mate onvoorspelbaar.

Wil je meer weten of Wiet Stekken Maken? Lees de handige blog!

Sea of Green

Voor- en Nadelen Sea of Green

Voordelen:

 • Je kunt sneller wiet kweken en daardoor meerdere kweekjes per jaar doen.
 • Zeer geschikt voor autoflower, fast flower en stekken.
 • Je kunt een Sea of Green zo groot maken als je zelf wilt. Een kleine ruimte van een paar vierkante meter is genoeg. Maar je kunt er ook een complete hangaar mee vol zetten.
 • Je verhoogt de totale wiet opbrengst aanzienlijk.

Nadelen:

 • Dit is geen kweektechniek voor beginners. Er zijn veel factoren zoals bewateren, licht, ventilatie en timing. Hier dien je allemaal rekening mee te houden.
 • Beginnen met SoG is niet goedkoop. De aanschafkosten voor potten, zaden en lampen kunnen aardig oplopen. Ben je van plan vaker SoG te kweken en ga je werken met stekjes? Dan haal je dit er dubbel en dwars uit!
 • Goede ventilatie is van levensbelang. Infecties en ongedierte kunnen anders zeer snel verspreiden en de boel verpesten.
 • Sea of Green is wettelijk niet toegestaan omdat je meer dan 5 planten kweekt. Hoe klein ze ook zijn.

Een andere Kweektechniek Proberen?

Is SoG misschien toch niets voor jou? Wees niet getreurd! Er zijn genoeg andere leuke technieken die je kunt proberen. Je kunt met heel weinig moeite zorgen voor meer wiet opbrengst. Wil je weten welke mogelijkheden er allemaal zijn? Bekijk de overzichtelijke blog van Dutch-Headshop: “Wiet Opbrengst Verhogen met Geavanceerde Kweektechnieken”.

Deel op: