Wiet Kweken? Meten is weten

wiet kweken

Bij het wiet kweken kan men verschillende soorten meetapparatuur gebruiken. Hier onder beschrijf ik de meest gebruikte meetinstrumenten. Ik zal beschrijven wat ze meten en waarom dat belangrijk is. Ik zal beginnen met de meest gebruikte instrumenten en eindigen met de instrumenten die alleen door ervaren kwekers worden gebruikt.

Temperatuur lucht

Met een thermometer wordt de temperatuur van de omgeving gemeten. De ideale temperatuur voor de wietplant ligt tussen de 22 en 28 graden Celsius. De temperatuur mag in de nacht wat lager zijn dan overdag, dat gaat in de natuur ook zo.
Bij een te lage of te hoge temperatuur zal een cannabisplant minder snel groeien. Een thermometer is een van de basis instrumenten voor wiet kweken.

Luchtvochtigheid

Met een hygrometer of vochtmeter wordt de luchtvochtigheid gemeten. De ideale luchtvochtigheid verschilt per fase waarin de plant zich bevindt.
De eerste weken als de plant nog klein is dan heeft zij baat bij een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld 75%. Later als de plant groot is dan is het beter om de luchtvochtigheid lager te houden dit om schimmels en budrot te voorkomen. Doorgaans wordt er dus begonnen met een hoge luchtvochtigheid en wordt deze per week afgebouwd. Luchtvochtigheid en temperatuur worden vaak in 1 meter gecombineerd.

Vochtigheid aarde

Met een hygrometer kan ook de vochtigheid van de aarde worden bepaald.Dit is uiteraard belangrijk voor de vocht opname van de plant. De cannabisplant kan slecht tegen teveel water en te weinig water is ook niet goed.
Op zich kan je dit bepalen door aan de aarde te voelen. Toch kan je met een vochtmeter beter bepalen wanneer je water moet geven omdat deze ook de vochtigheid onder in de pot goed kan meten. Bij teveel water gaan de bladeren hangen. Bij te weinig water worden bladeren geel en gaan de bladeren ook hangen.

Zuurgraad

Met een pH meter kan je de zuurgraad van een vloeistof meten. De ideale pH waarde voor een cannabis plant ligt tussen de 5.8 en de 6 PH. De schaal van de pH waardes is logaritmische, dat wil zeggen dat pH 6 10 keer zuurder is dan pH 7 en pH 5 is 100 keer zuurder dan pH 7. Het verschil tussen pH 5.5 of 6 is dus aardig groot. De zuurgraad van het water en het groei medium is belangrijk voor de plant omdat bij een onjuiste pH waarde er minder of geen voedingselementen worden opgenomen (de membranen op de wortels gaan dicht staan als de pH waarde van de omgeving niet goed is). Bij voedingstekorten is de PH waarde de eerste waarde die gemeten moet worden. Bij een verkeerde pH waarde ontstaan er diverse voedingsgebreken.

EC

Met een EC meter kan je de elektrische geleidbaarheid van een vloeistof meten. Aan de hand van deze waarde kan je bepalen hoeveel voeding (zouten) er in een vloeistof aanwezig zijn.
De ideale EC waarde verschilt per week, afhankelijk van het stadium waarin de plant zich bevindt. Doorgaans wordt er gestart met een lage EC waarde van bijvoorbeeld 0.8 en deze wordt dan per week met 0.1 opgehoogd. De maximale EC waarde voor een wietplant is ongeveer 1.8 in de laatste weken van de bloeifase. Bij een te hoge EC waarde krijgen de planten teveel voeding en verschijnen er bruine plekken op de punten van de bladeren en bij een te lage EC waarde groeit de plant minder snel en kunnen er voedingstekorten ontstaan.

Microscoop

Met een microscoop kan je objecten vergroot bekijken. De microscoop wordt vooral gebruikt om in te zoomen op de trichromen van de wietplanten. Aan de kleur van de trichromen kan je bepalen wat het beste moment is om te oogsten. Wanneer de trichromen nog grotendeels wit of doorzichtig zijn is het nog te vroeg om te oogsten. Doorgaans wordt er geoogst als een deel van de trichromen witachtig zijn en een deel amber kleurig zijn.

Reageer
Vorige «
Volgende »

Sponsor

Laaste berichten

Aanbieding!

Facebook