Vaporizer Top 8 voor Medicinale Wiet

Medicinale wiet kun je het beste gebruiken met een vaporizer. Maar met welke vaporizer dan? Zijn er verschillen bij vaporizers waar je op moet letten als je cannabis voorgeschreven krijgt door een arts? Kort antwoord: jazeker. De beste vaporizers voor medicinaal gebruik laten je de dosering nauwkeurig bepalen en produceren een zo’n puur mogelijke damp zonder bijsmaak. In dit artikel gaan we naast de top 8 vaporizers ook wat dieper in op medicinale wiet.


De Beste Vaporizer voor Medicinale Wiet in Vogelvlucht

Voordat we alle vaporizers stuk voor stuk behandelen, eerst het antwoord op je vraag: welke vaporizer is het beste voor medicinale cannabis?

 1. Volcano Medic 2 / Volcano Vaporizer Hybrid
 2. Mighty Medic / Mighty
 3. Arizer Extreme-Q
 4. Zeus Arc GT + Iceborn
 5. Utillian 5
 6. Arizer Solo II
 7. Utillian 722
 8. DaVinci IQ2

En verder in dit artikel:

1 – Volcano Vaporizer Medic 2 / Volcano Vaporizer Hybrid

Convectie / conductie | Ballonnen of inhalatie slang

Met één van deze units kun je niet mis. Het zijn simpelweg de beste vaporizers voor thuis. De Volcano vaporizers van Duitse makelij zijn wereldwijd bekroond met tal van goede reviews en worden gebruikt door zowel medicinale cannabis gebruikers als wetenschappers die aan de frontlinie staan van het onderzoek naar medicinale wiet. Zoek je de beste vaporizer voor medicinaal gebruik? Dit is hem.

Volcano Medic 2 vs. Volcano Hybrid

Allereerst: wat zijn de verschillen tussen de deze Volcano vaporizers? De Medic 2 en de Volcano Hybrid zien er op het eerste gezicht hetzelfde uit, maar er zijn enkele verschillen:

Volcano Medic 2Volcano Hybrid
CertificeringGeregistreerd medisch hulpmiddel in Nederland, Canada, V.S. Australië, Israël en veel andere Europese landen.Geen medische certificering.
Vulkamerwand en verwarmingselementMet teflon coatingZonder coating
Maximale temperatuur210 °C230 °C
BluetoothZonder BluetoothMet Bluetooth
Aantal ballonnen4 stk. MEDIC VALVE Ventielballon met Mondstuk3 stk. EASY VALVE Ventielballon met Mondstuk
Meegeleverde screens1 Set screens met normale maaswijdte Ø 30 mm) 2 Sets kleine screens met normale maaswijdte (Ø 15 mm)1 Set screens met normale maaswijdte Ø 30 mm)
Vulkamer reducerInclusiefLos verkrijgbaar
Meegeleverde grinderØ 59 mmØ 55 mm

Het verschil tussen de Medic 2 en de Hybrid zit hem dus in de medische certificering, uitvoering van de materialen, maximaal instelbare temperatuur en meegeleverde accessoires. Op alle andere fronten zijn de Volcano Hybrid en de Volcano Medic 2 van Storz & Bickel identiek.

Volcano vaporizer

2 – Mighty Medic Vaporizer / Mighty Vaporizer

Convectie / conductie | Draagbaar én medisch gekeurd (Mighty Medic)

De Mighty Medic is ‘s werelds eerste medische goedgekeurde draagbare vaporizer. Het verschil tussen de Mighty en Mighty Medic zit hem net als bij de Volcano’s in de certificering, afwerking van het verwarmingselement en vulkamer en de meegeleverde accessoires. Bij de Mighty Medic krijg je namelijk 3 extra mondstukken geleverd.

Het voordeel van beide Mighty’s is dat je onderweg kunt vapen zonder snoer. Je kunt ook door vapen als de accu’s helemaal leeg zijn en je hem aan het stopcontact hangt. Dat is geen unieke functie voor portable vapes, maar wel verdomd handig. De Mighty wordt geroemd om de kwalitatieve damp. Kies je voor medicinaal vapen onderweg? Dan is dit waarschijnlijk de beste keuze.

Mighty Medic Vaporizer

3 – Arizer Extreme-Q Vaporizer

Convectie | Hoogwaardige materialen | Ballonnen of inhalatie slang

Aan de andere kant van de oceaan wordt ook hard gewerkt aan vaporizers van topkwaliteit. Het in Canada gebaseerde Arizer heeft dan ook een aardige line-up van vaporizers die geschikt zijn om medicinale wiet te vapen. Het vlaggenschip uit kamp Canada is de Extreme-Q. Vergelijkbaar met de Volcano Hybrid uit Duitsland, omdat het beide tafelmodellen zijn waarmee je zowel een slang als ballon kunt gebruiken. De Extreme-Q is overigens een pure convectie vaporizer, zonder dat deze wordt bijgestaan door conductie. Dat zorgt ervoor dat de opwarmtijd 2-4 minuten duurt. Hoewel de Extreme-Q een maximum temperatuur heeft van maar liefst 260 °C, raden we je van harte aan om niet hoger te gaan dan 200 °C voor medicinaal gebruik. Meer daarover lees je onderaan dit artikel.

De Arizer Extreme-Q wordt geleverd met een heel scala aan accessoires. Een zeer complete vaporizer voor een schappelijke prijs met een zeer goede dampkwaliteit.

Arizer Extreme

4 – Zeus Arc GT Vaporizer + Iceborn Water Bubbler

Conductie | De beste damp smaak | Gouden elementen

Het eveneens in Canada gevestigde Zeus Arsenal heeft wereldwijd krantenkoppen gehaald met de Zeus Arc GT. Het is een favoriet onder de recreatieve gebruikers omdat de damp zo onwijs goed smaakt. We hebben het over connoisseur kwaliteit damp! Dat heeft de Arc GT te danken aan het verwarmingselement dat is gecoat met bladgoud. Daarmee heeft deze portable vaporizer meteen het nadeel van conductieverwarming onderuit gehaald. De smaak van de wiet wordt dankzij de gouden coating niet beïnvloed.

Waarom deze vaporizer volgens ons geschikt is voor medicinaal gebruik is door de los verkrijgbare Iceborn water bubbelaar erop te schroeven. De Iceborn vul je met ijs, waardoor de damp mega koud en zacht aanvoelt in je mond. De Iceborn verbetert de smaak en het filtert efficiënter dan water. Dat is niet alleen heerlijk voor de warme zomers, maar het doet gelijk denken aan de ijsjes die je krijgt als je amandelen net gepeld of verwijderd zijn. Heerlijk voor de luchtwegen dus. We hebben hem zelf getest. Lees hier onze uitgebreide review over de Zeus Arc GT.

Zeus Arc

5 – Utillian 5 Vape Pen

Conductie | Uitsluitend voor concentraten

Op de vijfde plek staat deze concentraten vape pen, eveneens uit Canada. De Utillian 5 is het werkpaard als je liever wax of concentraten verdampt dan hele wiettoppen (of flos, zoals het in de medische sector genoemd wordt). Het verdampen van sterk geconcentreerde dabs heeft als voordeel dat er naar verhouding meer THC (of CBD) in zit dan plantmateriaal. Daardoor is het verdampen van concentraten in potentie beter voor de gezondheid. Maar er is wel een kanttekening. Concentraten zijn in Nederland in ieder geval niet legaal verkrijgbaar. Ook niet op doktersrecept. Je zal ze dus zelf moeten maken. Daarom weet je vervolgens niet hoe sterk je product is. Daarnaast worden sommige concentraten geproduceerd door middel van drijfgas of alcohol. Je moet bij deze concentraten zeker weten dat dit verdampt is, voordat je het gaat gebruiken. Medicinale wiet daarentegen, is wel degelijk gestandaardiseerd.

Het voordeel van deze concentraten pen ten opzichte van andere, is dat hij wordt geleverd met twee verschillende coils. Daarom is hij geschikt voor meer dan één soort concentraat én kan hij zowel gebruikers bekoren die van lange diepe halen houden als de heavy hitters die snel veel damp willen zien. De Utillian 5 is ook één van de enige vape pennen waarmee je de airflow zelf in kunt stellen. Je bepaalt helemaal zelf hoe zwaar of juist licht de hijsjes moeten zijn. Ideaal als je longen de volle damp uit standaard vape pennen niet kunnen waarderen.

Utillian 5 Vape Pen

6 – Arizer Solo II Vaporizer

Convectie / conductie | Snelle opwarmtijd | Accuduur van 3 uur

Ook Arizer heeft een premium portable vaporizer die volgens ons prima geschikt is voor medicinaal gebruik. Het dampkanaal van de Solo II is namelijk volledig van borosilicaatglas, dat geen nare bijsmaak afgeeft. Ook het luchtkanaal, dat zich vóór de wiet bevindt, is volledig geïsoleerd. De temperatuur is per graad instelbaar en je kunt wisselen tussen Celsius of Fahrenheit. Net wat jij prettig vindt. Ook de Solo II kun je gebruiken tijdens het opladen, waardoor je hem onbeperkt aan het snoer kunt gebruiken. Eenmaal opgeladen kan hij maximaal 3 uur mee op een nieuwe accu. Een knap staaltje techniek van Arizer.

Dit is een moderne, goed uitgeruste vaporizer met zowel de voordelen van convectie (gelijkmatig verwarmde wiet) als conductie (snelle opwarmtijd). Een aanrader.

Arizer Solo II Vaporizer

7 – Utillian 722 Vaporizer

Convectie | 1-knopsbediening

Utillian heeft naast de eerder behandelde vape pen voor concentraten ook een serie met wiet / dry herb vaporizers. De strak vormgegeven 722 is alleen geschikt voor wiet / flos. Hoewel de accu niet zo lang meegaat als die van de Arizer Solo II, kun je met deze toch zo’n 60 minuten lang voort. Je perst er 6 – 8 sessies uit en je kunt hem met een micro-USB kabeltje opladen.

De Utillian 722 heeft 4 temperatuur presets van 180, 190, 200 en 210 °C. Dan is er nog een boost functie waarbij de 722 alle moed verzamelt en er 225 °C uit krijgt. Hoewel indrukwekkend voor zo’n handzame vaporizer, raden we je het niet aan voor medicinaal gebruik. Het is een heel geschikte vaporizer voor beginners.

Utillian 722 Vaporizer

8 – DaVinci IQ2 Vaporizer

Conductie | Misschien wel de slimste vaporizer

De enige reden dat de IQ2 onderaan de lijst staat is omdat Apple systematisch vape apps uit de App store aan het verwijderen is. En één van de meest interessante aspecten van de DaVinci IQ2 is dat je via de app kan bijhouden wat de dosering per trekje is en per sessie. Daarmee weet je als medicinale gebruiker exact wat er in je lijf terecht komt. Zo kun je de adviezen van de huisarts / apotheker keurig opvolgen.

De DaVinci IQ2 heeft een Smart Path mode, waarmee je via preset temperaturen kunt vapen. De temperatuur loopt tijdens die presets langzaam op om meer uit je dosering wiet te kunnen halen. Een prima feature die we graag ook in andere vaporizers terug zien. Er is ook een Precision mode waarmee je per graad nauwkeurig de vape temperatuur kunt instellen. Ook kun je luchtstroom instellen voor koudere of warmere damp. De dosering kun je overigens niet alleen in de app instellen, maar ook op de vaporizer zelf. 

DaVinci IQ2 Vaporizer

Waarom Vapen de Way to Go is

Nu je een idee hebt van welke vaporizers wij aanraden voor medicinale wiet, maken we even een uitstapje naar aanvullende informatie over het verdampen van wiet voor medische toepassingen. 

Vaporizers, verdampers en vernevelaars. Je ziet op het internet alle termen wel voorbij komen. Het gebruik van zo’n vaporizer, of vapen is om een aantal redenen de ideale manier om medicinale wiet te gebruiken.

Ten eerste komen de werkzame stoffen razendsnel in je lichaam terecht, waardoor de effecten van wiet vrijwel direct hun werk kunnen doen. Daarom is het inhaleren van wiet bij acute pijn en zeer geschikt. Het is ook veel beter dan roken, aangezien er bij wiet roken zeer schadelijke stoffen vrijkomen zoals teer, benzeen, ammoniak en koolstofmonoxide. Dat komt omdat je de wiet aan het verbranden bent en er zo nieuwe stoffen ontstaan door een chemische reactie met zuurstof uit de lucht.

Vapen heeft ook als voordeel dat je heel precies de dosering kunt bepalen. Artsen en apothekers houden daarvan, omdat ze dan heel goed kunnen voorschrijven hoeveel men van een medicijn dient te nemen voor het gewenste resultaat.

Bongs & Waterpijpen

Bongs en waterpijpen hebben als voordeel dat de rook gekoeld wordt, maar rook uit een bong is nog steeds rook: de wiet wordt aangestoken en verbrand, waardoor er ook hier schadelijke stoffen ontstaan.

Edibles

We weten nu dat roken een absolute no-go is voor medicinale wiet. Zijn er nog andere manieren om wel de voordelen van wiet te ervaren, maar zonder de nadelen? Jazeker, maar het inhaleren werkt sneller dan het eten van wiet edibles zoals bijvoorbeeld een spacecake, wiet gummies of hasj melk. Het kan daarbij tot maximaal twee uur duren voordat je iets merkt. Daar staat overigens wel tegenover dat oraal ingenomen cannabis producten (veel) langer doorwerken dan bij vapen. Een hapje van een spacecake kan een high van wel 6 uur veroorzaken, maar je kunt zelfs tot 24 uur na inname nog afnemende effecten ervaren. De piek van vapen komt meestal 30 minuten na inhalatie en zal geleidelijk afnemen tot je na een uur of 3 weer helemaal de oude bent.

Wietolie

Speciale aandacht gaat overigens uit naar wietolie. Wietolie bevat een opgeloste hoeveelheid THC en/of CBD die onder de tong wordt gedruppeld. Daar bevinden zich veel oppervlakkige aderen, waardoor THC en CBD sneller wordt opgenomen. Het duurt 10 tot 20 minuten voordat de effecten beginnen te komen, maar door de druppels ook door te slikken kan het effect net zo lang duren als met een spacecake. Er is een medicijn verkrijgbaar via de apotheek met de naam Epidiolex dat een hoge dosering gestandaardiseerde CBD bevat.

Wietolie
Wietolie is overigens niet geschikt om te vapen.

Convectie vs. Conductie Vaporizers

Convectie of hete lucht vaporizers verwarmen de aangezogen lucht die vervolgens door de wiet heen wordt gezogen. Het voordeel is dat je wiet niet tegen een heet element aan ligt, waardoor de smaak puur en onbeïnvloed is. Maar dat heeft ook een nadeel in de vorm van benodigd geduld. In de regel warmen deze vaporizers minder snel op dan conductie (geleiding) vaporizers. Sommige fabrikanten lossen dit op door de technieken te combineren, terwijl anderen het probleem van de “gekleurde” smaak anders aanpakken. Conductie vaporizers waarvan het materiaal van de kruidenkamer is gemaakt van edelmetaal of gecoat keramiek hebben geen last van een nadelige smaak. Meer weten over de verschillen tussen conductie en convectie wiet verdampers? Check dit artikel.

Medicinale Wiet Effecten

Op dit moment is er maar één producent in Nederland die officieel medicinale wiet mag produceren: Bedrocan. Dat doet het bedrijf onder toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De soorten medicinale wiet die Bedrocan heeft zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen waarover een huisarts meer kan vertellen.

Het enige dat wij over de verschillende soorten kunnen vertellen is de informatie die Bedrocan zelf verstrekt. Laten we eens kijken naar de officiële mediwiet van Nederland:

THC CBD Toepassing
Bedrocan® (Afina, sativa)22%< 1%Niet vrijgegeven
Bedrobinol® (Ludina, sativa)13,5%< 1%Niet vrijgegeven
Bediol® (Elida, sativa)6,3%8%Wordt vaak voorgeschreven aan patiënten die voor het eerst medicinale cannabis gaan gebruiken.
Bedica® (Talea, indica)14%< 1%Bevat veel myrceen, dat een kalmerende werking heeft.
Bedrolite® (Rensina, sativa)< 1%9%Geen bedwelmende eigenschappen. Voorkeursproduct van een groot aantal patiënten met ernstige, hardnekkige (onbehandelbare) vormen van epilepsie.

Medicinale cannabis wordt soms en onder strikte voorwaarden voorgeschreven bij de volgende klachten, als er geen andere medicijnen zijn die beter werken. Deze tekst is 1 op 1 overgenomen van Bureau Medicinale Cannabis (BMC).

 • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS) of ruggenmergschade;
 • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids;
 • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, hiv-infectie en aids;
 • Langdurige pijn van neurogene aard (oorzaak zit in het zenuwstelsel) bijvoorbeeld door beschadiging van een zenuwbaan, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn die blijft bestaan na het genezen van gordelroos;
 • Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette;
 • Therapieresistent glaucoom.

Wel wordt er bij geschreven dat medicinale cannabis geen rol speelt in de genezing van de genoemde aandoeningen. 

Medicinale wiet

Medicinale Wiet Soorten

In principe is iedere soort wiet geschikt voor medicinale toepassingen. Het verschil bij wiet van de apotheek zit hem in de gestandaardiseerde wiet die onder uiterst strikte condities wordt gekweekt. Zo weten artsen en patiënten precies wat erin zit (THC, CBD, terpenen profiel) en vooral wat er niet in zit (verontreinigingen, schimmels, micro organismen, zware metalen).

Wil je overigens echt zelf medicinale wiet kweken? Doe dat dan bij voorkeur op de volgende manier:

Medicinale wiet scrabble

De Juiste Medicinale Wiet Uitkiezen

THC heeft andere eigenschappen dan CBD. Gelukkig is er ruim keuze uit tal van verhoudingen. Waar het echter wat meer troebel wordt bij niet-gereguleerde wiet, is het terpenen profiel en de exacte hoeveelheid cannabinoïden. Terpenen, maar vooral de cannabinoïden, bepalen de werking van de wiet. Omdat commerciële wietzaadjes niet zo sterk gestandaardiseerd zijn als de officiële wiet uit het lab van de Overheid, maar ook omdat de omstandigheden thuis meer variabel zijn, kunnen de stoffen afwijken. Zo kan de ene keer wiet met dezelfde naam net even een andere concentratie stoffen hebben dan de andere keer.

De keuze voor een medicinale soort heeft te maken met de antwoorden op enkele vragen. Wat zijn de symptomen? Wat is de mogelijke oorzaak van die symptomen? Heeft de patiënt ervaring met cannabis en wat is de te bepalen dosering? Daaruit kunnen op het moment van schrijven vier opties ontstaan:

 • THC-rijke wiet (wanneer het psychoactieve effect gewenst is of ondergeschikt is aan de helende eigenschappen van THC).
 • 50/50 wiet met ongeveer net zoveel CBD als THC (vooral voor beginners geadviseerd).
 • Wiet met net iets meer CBD dan THC (vaak om de psychoactieve effecten te remmen).
 • THC-arme, maar CBD-rijke wiet (wanneer CBD belangrijker is dan THC in de behandeling van klachten).

Afhankelijk van het doel zijn er dan meerdere opties mogelijk. We kunnen je hier niet adviseren over een keuze voor medicinale wiet. Dat vinden we niet gepast. Als je klachten hebt, ga je naar de huisarts. Ook wanneer de huisarts het advies geeft om geen medicinale wiet voor te schrijven, zal daar een goede reden voor zijn.

Als je geïnteresseerd bent in wat sommige soorten wiet voor je kunnen betekenen, dan kun je dit artikel lezen. Maar daarbij geldt wel dat we geen medisch advies geven bij Wiet-Info. Ben je benieuwd hoe het voelt om (medicinale) CBD wiet te roken? Wij namen de proef op de som en schreven erover in een uitgebreid artikel over CBD wiet.

Bronnen:

Deel op: