Review: Auto Northern Light Wiet Kweken voor Beginners

Wiet kweken is beslist niet moeilijk. Ook niet wanneer je helemaal geen ervaring hebt. Sommige wietsoorten zoals de Auto Northern Light van Dutch-Headshop zijn namelijk ook geschikt voor beginnende wiet kwekers. Zelfs wanneer je in een aantal stappen te kort schiet, kun je evengoed een beetje wiet van je plantje plukken na de zomer. In deze blog laten we een beginnende wietkweker aan het woord.


Ik ben geboren op de Antillen en als tiener kwam je dan ook al heel snel in aanraking met Reggae muziek en hierdoor ook met The King of Reggae: Bob Marley. En daar hoorde natuurlijk ook de befaamde herb bij. Op de Antillen is het helaas nog steeds verboden om wiet te kopen en te kweken, dus moesten wij het helaas via via halen. Daarom vind ik het super dat ik mijn eigen wiet kan kweken.

Beginnende kweker

Het is zondag 24 juli en dit gaat mijn eerste kweek ooit worden. Ik had twee zaadjes gekregen toen ik een week of twee eerder bij het Cannabis Bevrijdingsfestival in Amsterdam was geweest. Toen stond ik voor de stand van Dutch-Headshop en om wietzaadjes te krijgen moest ik een foto maken met hun banner en die op Instagram posten. Ik kreeg toen Northern Light Autoflower! Ik ben benieuwd!

Auto Northern Light

Grond voor Wiet Kweken

Ik gebruikte universele potgrond omdat ik die als tip mee kreeg van Dutch-Headshop. Grond die al voeding had zou te sterk zijn voor de kiem. Ik had geen zin om te ontkiemen dus had ik eerst aarde in een pot gedaan, die goed gevuld met potgrond, toen heb ik een klein gaatje ter grootte van een vingerkootje gemaakt en toen een Northern Lights wietzaadje erin gegooid en bedekt met aarde en twee eetlepels kraanwater er overheen gegoten. Dat heb ik elke dag gedaan totdat het plantje meer kon opnemen. Toen het plantje 4 weken oud was wilde ik haar gaan verpotten, dus ging op zoek naar een smart pot, omdat er op internet allemaal lovende woorden over gezegd wordt. Maar toen ik die dingen zag en de prijzen die ze ervoor vroegen, werd ik creatief en heb ik mijn eigen smart pot gemaakt. Door middel van een winkelmandje en een oud laken heb je zo een smart pot! 

Licht

De eerste 4,5 weken groeide ze bij mij buiten. Hier kreeg ze 11 uur zonlicht. Daarna ging ik op vakantie en hebben mijn ouders ervoor gezorgd. Toen kreeg ze maar 7 uur zonlicht en soms stond ze de hele dag binnen omdat het slechter weer was en mijn ouders moesten werken. Dus ik de volgende keer moet ik niet op vakantie gaan of ik moet binnen gaan kweken. 

Voeding Wietplant

Qua voeding voor de wietplanten heb ik het me iets te makkelijk gemaakt. Ik had tomatenvoeding gekocht, maar heb haar waarschijnlijk te laat voeding gegeven (en misschien ook verkeerd bijgepunt. Maar volgende keer koop ik groei en bloei voeding bij Dutch-Headshop

Ongedierte op Wietplant

Ik had last van trips. Nu had ik hier en daar wel gelezen dat je je potten goed moet wassen met zeep en azijn, maar ik had het toch niet gedaan. Ook omdat mijn plant buiten stond zou het kunnen dat de trips er sowieso op zouden komen. Ik had wel een tip gekregen om sterk knoflookwater te maken en die op de plant te spuiten tegen de trips. Dat had ik ook in de beginfase gedaan toen ze nog niet bloeiden. Het hielp eventjes, daarna heb ik ze zelf met de hand doodgemaakt. Dat was wel een rotklus, maar zo leerde je je plant wel goed kennen. En voor mijn moeder waren de trips te klein, dus keek ze eroverheen waardoor de bladeren ook best aangetast waren toen ik terugkwam. 

Auto Northern Light trips
Trips

Auto Northern Light Snoeien

Ik had mijn plant voordat ik op vakantie ging een beetje gesnoeid. Op YouTube zeggen ze dat hierdoor alle voedingsstoffen naar de toppen gaan. Maar dat ga ik niet meer doen, want hierdoor groeide ze ook niet meer zo goed. Ik denk dat ik er meer uit had kunnen krijgen als ik haar gewoon liet groeien. Of autoflowers worden gewoon niet zo groot haha.

Toppen

Toen kwamen de toppen in zicht en de enige manier om er zeker van te zijn wanneer ze rijp zijn om te knippen is om te beoordelen of de trichomen goed gekleurd zijn. Dat deed ik met een juweliersloep met 30x en 60x vergrotingsfactor. Ik hou meer van sativa-high dus had ik mijn toppen iets eerder geknipt toen de trichomen 70% melkachtig wit waren en 30% amberkleurig voor een relaxte head high.

Edibles 

Ik rook zelf niet en ik ben veganist dus voor mij was het even uitvogelen hoe je high kan worden. En ik heb een manier gevonden: ik gooi mijn wiet door m’n havermout.

Benodigdheden

  • Water 
  • Gebroken lijnzaad 
  • Chia zaad 
  • Wiet (dosis de helft van wat je in een joint zou doen) 
  • Pindakaas 

Wiet havermout recept

Je kookt het water samen met de gebroken lijnzaad en chiazaad, die kook je twee minuten mee. Verkruimel de wiet en gooi die er dan bij. Laat het nog 3 minuten koken, dan gooi je wat havermout en pindakaas erbij en genieten maar.

Opbrengst

Dus ik wil wat credits aan mijn ouders geven omdat ze zo goed voor mijn plant hebben gezorgd toen ik weg was, want anders had ik nu niks. En nu heb ik toch 7 gram droge wiet waar ik van kan genieten!

Auto Northern Light top

Reactie van Dutch-Headshop

Dutch-Headshop heeft de review gelezen en wilde zelf graag een stukje schrijven met tips voor verbetering. Zie het als opbouwende kritiek om de opbrengst te verhogen van je volgende kweek.


Wat fijn dat je evengoed een plantje hebt kunnen kweken terwijl niet alles mee zat! 7 gram opbrengst voor een Auto Northern Light is aan de lage kant, maar zoals je zelf al hebt aangegeven is de kweekmethode ook wat onorthodox. Graag willen we je daarom wat opbouwende puntjes meegeven voor de volgende kweek. Daarmee moet je beslist het dubbele kunnen halen van de huidige opbrengst met deze wietzaadjes.

Auto Northern Light Wietzaadjes Ontkiemen

Het apart ontkiemen van wietzaadjes heeft twee redenen. Ten eerste verhoog je daarmee de kans dat ze ontkiemen. Wietplanten produceren veel zaden omdat de natuur geen optimale omstandigheden kent. Alleen de zaadjes die op de juiste manier in de grond terecht komen, hebben de beste overlevingskansen. Gelukkig kunnen wij de natuur een handje helpen door de optimale omstandigheden te creëren. Zo verhoog je het ontkiem percentage van de wietzaadjes die je hebt gekocht. Op de tweede plaats geef je de wietzaadjes ook een voorsprong doordat het eerste worteltje al goed ontwikkeld is voordat ze de grond in gaat. Als er een steentje of hard stukje aarde voor het zaadje ligt, is de kans aanzienlijk dat het langer duurt voordat het zaadje de eerste blaadjes boven de grond stuurt. Met het worteltje naar beneden, kan het wietzaadje sneller en effectiever groeien en gaat ze eerder en sterker de zaailingfase in. Lees hier hoe wij wietzaadjes ontkiemen.

Zonlicht en Wiet Voorgroeien

Het is waar dat wietplanten veel zonlicht kunnen gebruiken. Vooral in de groeifase lusten ze wel wat zonnestraaltjes! In de zaailingfase, de fase tussen ontkiemen en groeifase in, kun je de wietplant echter het beste binnen laten staan onder een daarvoor geschikte kweeklamp. Deze techniek staat bekend als wiet voorgroeien en heeft als doel om de plant sterker te maken. Dan hoef je de plant ook niet dagelijks naar binnen te verplaatsen en kunnen je ouders prima op de plantjes passen zonder te veel poespas. Zet je wietplantje op een zonnige plek in de tuin en laat haar dagelijks baden in het zonlicht.

Auto Northern Light top

Wiet Voeding

Wietplanten hebben een uitgebalanceerd dieet nodig van voedingsstoffen. De stoffen stikstof, fosfor en kalium zijn leidend in het bepalen van welke voeding geschikt is. Als de verhouding (de NPK verhouding) tussen die stoffen ongeschikt is, ontwikkelt je plant gezondheidsproblemen. Wortels kunnen afsterven, bladeren kunnen geel, bruin of gevlekt worden en je zou er zelfs ongedierte mee aan kunnen trekken. Kortom: het is raadzaam om niet zomaar een voeding te geven. Een giraffe in de dierentuin krijgt ook geen vis te eten, terwijl de zeeleeuwen het daar prima op doen. 😉 Tomaten hebben in ieder geval het voordeel dat ze ongeveer dezelfde verhouding kunnen hebben als wietplanten, maar tomaten kunnen een stuk rijkere voeding verdragen. Daarom bestaat de kans dat je wietplant te veel voeding in een korte tijd krijgt, waardoor de bladeren dor worden. Dan lijkt het alsof de punten verbrand zijn. Wil je alles weten over NPK-verhoudingen en waarom correcte voeding voor wietplanten essentieel is? Lees dan deze blog.

Snoeien, Dieven en Ontbladeren

Een wietplant kan veel stress krijgen als je haar gaat snoeien. Maar in sommige gevallen levert het onderaan de streep inderdaad meer op dan dat ze er last van heeft. Toch heeft dat altijd te maken met de hoeveelheid licht die een plant opvangt. Het doel van snoeien of dieven is om te zorgen dat de plant geen energie meer stuurt naar de schaduwrijke delen, zodat er meer overblijft voor de delen die in het licht staan. Deze techniek wordt vooral bij binnenkweek toegepast tijdens de groeifase en vroege bloeifase. De bovenste bladeren kunnen immers voorkomen dat er licht bij de onderste bladeren terecht komt. Als je deze onderste bladeren wegsnoeit, spreek je van dieven. En in deze situatie is dat altijd voordelig. Vooral in combinatie met de Screen of Green kweektechniek (scroggen).

Auto Northern Light buiten

Ontbladeren (Engels: defoliation) is een techniek die nog meer stress geeft. Dit kun je uitsluitend in de groeifase doen. Je knipt oudere bladeren weg zodat er meer energie naar de jonge groeischeuten gaat. Ook deze techniek is zeer geschikt om toe te passen bij binnen wiet kweken, maar minder geschikt voor buiten kweek. De reden is dat buiten wiet kweken de plant al genoeg stress bezorgt: schommelende temperaturen, wind, en ongedierte zijn een constante bedreiging voor de wietplant. Planten slaan voedingsstoffen op in de bladeren. En als je besluit om die weg te knippen, kan een plant zomaar te veel te verduren krijgen in één keer.

Wiet Havermout

Geweldig idee! Chia zaad is inderdaad een bekend veganistisch alternatief voor de bindende kracht van ei en bevat veel vetten waarin THC en CBD kunnen oplossen. Ook de pindakaas kan daarbij helpen. Zorg er alleen wel voor dat de THC en CBD actief worden door het goed te verwarmen voordat je het in je recept verwerkt. Decarboxyleren heet dat. Dat kun je al doen door de wiet 30-45 minuten in de oven op een bakpapiertje te leggen op 105 °C.

Auto Northern Light Opbrengst

Auto Northern Light is eigenlijk een binnen wietplant – de plant heeft gemiddeld een hogere opbrengst wanneer je binnen kweekt. Bij Dutch-Headshop hebben we ervoor gekozen om de maximale opbrengst uit te drukken in verse wiet. Dat doen we omdat we niet weten welke droogtechnieken worden gebruikt. Houd rekening met een gewichtsverlies van 65 tot 80 procent wanneer je wiet graat drogen. Auto Northern Light heeft binnen een maximale opbrengst van 200 gram verse wiet per vierkante meter bij een 600 Watt lamp. Buiten kun je een opbrengst verwachten van ongeveer de helft per plant. 20 tot 35 gram gedroogde wiet is dus mogelijk als je buiten deze specifieke soort kweekt met de tips die we hier geven.

Wil je meer tips voor beginnende wiet kwekers lezen? Lees dan dit artikel voor buiten wiet kweken of deze als je binnen wiet gaat kweken. Bedankt voor je mooie verhaal en veel succes met de volgende kweek!

Deel op: