Bong Schoonmaken als een Baas in 5 Stappen

Iedereen die een bong in de kast heeft staan zal het beamen. Het schoonmaken van die dingen is een lastig karwei. Of je nou een acryl-, siliconen-, houten-, stenen- of glazen bong hebt: na een paar hits moet je schrobben. Met enkel heet water ga je het niet redden, want de aanslag kan best hardnekkig zijn. Wil je dat jouw bong er weer als nieuw uitziet? Je bong schoonmaken doe je in 5 stappen!

Waarom je Bong Schoonmaken?

Je bong schoonmaken is verstandig omdat het residu dat zich vormt aan de binnenkant van de bong niet goed is voor je gezondheid. Daarnaast gaat de smaak van je bong hit achteruit. Met een schone bong proef je alleen wiet. Met een vieze bong krijg je een chemische, teer achtige smaak. Als je fan bent van de geur van wiet, wil je ook liever een schone bong. Want het vuil zorgt voor een eigenaardige geur. 

Het oog wil ook wat! Je bong schoonmaken is niet alleen beter voor je gezondheid, de geur en de smaak van je wiet. Je wilt natuurlijk ook dat je prachtige glazen bong er mooi uit blijft zien. Als je het vuil aan de binnenkant laat zitten, krijg je het na verloop van tijd bijna niet meer weg. Je kunt de allerbeste bong cleaner ter wereld gebruiken, maar zwaar aangekoekt residu is gewoon niet meer weg te poetsen. Neem daarom van ons aan: elke keer nadat je jouw bong hebt gebruikt, moet je hem doorspoelen. Blijft er vuil achter? Maak hem dan zo snel mogelijk schoon.

bong schoonmaken

Van Bong Cleaners tot Pijpenragers: Dit Heb Je Nodig

Met een beetje heet water en een oude tandenborstel ga je het niet redden (al is dat wel erg handig). Een bong schoonmaken kun je het beste doen met een goede bong cleaner vloeistof, pijpenragers en andere spullen die je gewoon in huis hebt. Bij een goede headshop kun je allerlei spullen bestellen voor het schoonmaken en onderhouden van je bong.

De spullen die je nodig hebt voor bong schoonmaken? Dat is afhankelijk van de bong die je hebt. Heeft hij allerlei kleine gaatjes en filters zoals een percolator bong? Dan heb je kleine pijpenragers nodig. Heb je gewoon een simpele bong en kun je overal makkelijk bij? Dan is een grote pijpenrager of borstel voldoende. Je hebt sowieso een goede bong cleaner nodig. Belangrijk: kijk altijd of de bong cleaner die je in huis hebt geschikt is voor het materiaal waar je bong van gemaakt is. Sommige cleaners zijn niet geschikt voor acryl en andere niet voor hout. Check dat goed!

Voor een bong schoonmaken heb je in ieder geval de volgende dingen nodig:

 • Bong cleaner
 • Pijpenragers
 • Heet water
 • Theedoek(en)
 • Keukenpapier of vaatdoekjes
 • Een kom of schaal
bong cleaner

Onze favoriete combi: Limpuro Bong Cleaner & Black Leaf Pijpenragers.

Bong Schoonmaken in 5 Stappen

Bij Wiet-Info weten we waar we het over hebben als het gaat om een bong schoonmaken. Wij hebben menig bong vuil gemaakt. Van grote bongs met allerlei percolators, tot simpele acryl bongs. We hebben veel instructies opgevolgd, maar met deze 5 stappen hebben wij toch echt het beste resultaat. Zie ons als een ervaringsexpert!

Je bong schoonmaken duurt niet lang en het is ook niet zo moeilijk. Nu je weet wat je nodig hebt, moet je alleen nog deze 5 stappen volgen. Als je dit nauwkeurig doet, is je bong weer zo goed als nieuw.

1. Losse Onderdelen Afkoppelen

Pak een ruime kom of schaal. Kijk goed naar je bong, koppel alle losse onderdelen af en stop ze in de schaal. Je bong bowl, downstem, banger of misschien wel het mondstuk? Alles dat los kan, stop je in de schaal. Zo voorkom je dat deze dingen stuk gaan. Kleine onderdelen kun je ook beter schoonmaken als ze niet op de bong zitten.

2. Doorspoelen & Vullen

Zet de kraan op de warmste stand en zet ondertussen de waterkoker aan. Als je handschoentjes in de buurt hebt, trek die dan aan. Je gaat werken met heet water.

Eerst ga je de bong en de losse onderdelen goed doorspoelen. Vul de bong met warm water en zorg dat het water er aan de andere kant uitstroomt. Je kunt een klein beetje afwasmiddel toevoegen, maar zorg wel dat het allemaal eruit is voordat je met bong cleaner aan de gang gaat. Die twee gaan vaak niet goed samen. Als je regelmatig je bong schoon maakt, zul je zien dat het meeste vuil vanzelf uit de bong gaat. Doe hetzelfde met de losse onderdelen. Houd ze één voor één onder de warme kraan.

Laat het water uit de waterkoker eerst heel even afkoelen om ongelukken te voorkomen. Nu vul je de bong met heet water. Voeg de aanbevolen hoeveelheid bong cleaner toe. Deze hoeveelheid kun je vinden op de verpakking van de cleaner. Is je bouw erg vies? Wees dan niet te zuinig met je cleaner. Zolang je hem op het einde goed doorspoelt, is er niets aan de hand.

Hetzelfde doe je met de schaal met losse onderdelen. Vul deze met heet water en voeg wat bong cleaner toe. 

3. Afsluiten & Schudden

Als je bong gevuld is met heet water en bong cleaner, moet je hem proberen af te sluiten. Dat doe je omdat je anders niet kunt schudden. Pak hiervoor een theedoek en vouw deze een aantal keer op totdat hij precies in het mondstuk van je bong past. Druk de theedoek er goed in en zorg dat er niets meer doorheen kan en let wel op dat je bong niet breekt! Je bong heeft meestal meerdere gaten. Vul de kleinere gaatjes op met een flinke lading keukenpapier, washandje of vaatdoekje.

Als de bong hermetisch is afgesloten, kun je gaan schudden. Je zult zien dat er schuim ontstaan aan de binnenkant van de bong. Hetzelfde doe je met de bak. Hussel de losse onderdelen een aantal keer door de bak heen.

4. Wachten & Schudden

Nu is het een kwestie van wachten. De bong cleaner gaat de binnenkant van de bong schoonmaken voor je. De ene cleaner heeft langer nodig dan de ander. Kijk op de verpakking hoelang je moet wachten. Schud de bong een aantal keer terwijl je aan het wachten bent. Na verloop van tijd zul je zien dat het meeste vuil al loslaat. 

5. Schrobben & Doorspoelen

Als je lang genoeg hebt gewacht, kun je de laatste handelingen gaan verrichten. Haal de theedoek, het keukenpapier of je vaatdoekjes uit de bong en begin met schrobben. Probeer overal waar je vuil zit een pijpenrager of borstel langs te halen. Heb je geen pijpenragers in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld een oude tandenborstel.

Kom je met pijpenragers niet bij het vuil? Als het goed is heeft de bong cleaner het wel al voor je losgeweekt. Herhaal nu stap 2 : doorspoelen dus. Doe dat met zo heet mogelijk water. Probeer ervoor te zorgen dat het water doorstroomt. Het vuil laat vanzelf los.

Haal de losse onderdelen één voor één uit de bak en schrob het vuil weg met je pijpenragers of tandenborstel. Spoel ze daarna nog even goed door met heet water.

Bong schoon? Klaar!

bong roken

Bong Schoonmaken Voorkomen

Je kunt een vieze bong voorkomen. Dat is wel fijn, want dan hoef je hem niet zo vaak schoon te maken. We hebben een aantal tips voor je.

 • Gelijk doorspoelen (direct na gebruik) met heet water. Wanneer nodig direct schoonmaken.
 • Doorspoelen met citroensap en/of azijn zorgt dat het vuil minder hecht.
 • Gebruik screens! Ook al heb je een ingebouwde screen in je bong bowl, is het verstandig om er metalen screen te gebruiken. Daarmee voorkom je dat vuil zich hecht aan de binnenkant van de bong bowl of downstem. Dat zijn de moeilijk begaanbare onderdelen.
 • Citroensap in het water tijdens het roken. Gebruik niet meer dan twee druppels. Dit voorkomt ophoping van vuil en het zou helpen tegen de geur.
 • Koop een siliconen bong. Het materiaal staat erom bekend dat het minder snel vies wordt en sneller schoon wordt. Daarnaast heeft een siliconen bong meer voordelen. Hij gaat nooit stuk, je kunt hem opvouwen en overal mee naartoe nemen. Kortom: een goede keuze voor iemand die vaak zijn bong gebruikt.

Deel op: