Wiet Spelletjes Top 10: De Leukste Blow Spelletjes

Heb je niets te doen tijdens het roken van je jointje? Je hoeft je niet langer te vervelen. Speel een wiet spel met je vrienden. Van het simpele Dierenspel tot Jammin of 3-2-1’en voor gevorderden. Wij hebben de leukste blow spelletjes voor je in petto. Draai een dikke toeter en zet je schrap, want sommige games uit onze Wiet Spelletjes Top 10 gaan je laten tollen!


Blow Spelletjes

Plekken waar stoners samenkomen zoals jonko bankjes, speeltuinen en parkjes zijn kweekvijvers voor blow spelletjes. Je moet toch iets te doen hebben als je ergens een stickie aan het roken bent met z’n allen. Zo’n pakje kaarten heb je wel eens uitgespeeld en die dobbelstenen blijven ook maar hetzelfde. 

Nou, je kunt zeggen wat je wilt, maar die stoners zijn wel creatief. Door de jaren heen zijn er namelijk heel wat jonko spelletjes bedacht. Sommige kun je alleen doen, maar voor de meeste heb je een stel vrienden nodig. Draai een jointje en game on.

Wiet Spelletjes Top 10

Een wiet spel hoeft niet moeilijk te zijn. De blow spelletjes uit onze top 10 zijn dan ook redelijk eenvoudig te spelen. Toch zitten er spelletjes bij waar je een flinke tolerantie voor wiet, of een gigantische longinhoud voor moet hebben. Juist: van een aantal wiet spelletjes wordt je knetterstoned. Zelfs ervaren blowers moeten eraan geloven. We starten onze top 10 met de makkelijkste spelletjes en eindigen met games voor die hard smokers. Maak je vloei maar nat!

Belangrijk: ken je grenzen. Tuurlijk is het leuk om met je vrienden mee te doen, maar als je te veel blowt, weet je waar het kan eindigen. Slecht gaan op wiet is het laatste dat je wilt. Doe gezellig mee met deze jonko spelletjes, maar genoeg is genoeg.

#1: Wat Zie Je?

Hoeft het van jou niet zo ingewikkeld? Kies dan voor Wat Zie Je. Het is één van de makkelijkste jonko spelletjes die er zijn. De naam van het spel spreekt voor zich: je moet iets noemen dat je op dat moment ziet. Gelukkig zijn er op de meeste smoke spots genoeg dingen te zien, dus dat zit wel goed. 

Voor Wat Je Ziet heb je minimaal twee spelers nodig. De bedoeling is (net als met de meeste blow spelletjes) dat je een goede hijs van je jonko neemt voordat je iets zegt. Pas nadat je iets hebt gezegd dat alle spelers kunnen zien, mag je uitblazen. De speler na jou neemt een hijs en mag daarna pas iets noemen. Na verloop van tijd zijn de meeste objecten in de omgeving wel genoemd en wordt het lastiger. Tip: verbiedt lichaamsdelen om het moeilijker te maken. Arm, oor, nagel of vinger… dat is net iets te makkelijk. 

Voorbeeld: speler 1 neemt een hijs en zegt boom. Hij blaast de rook uit en geeft de joint door. Speler 2 neemt een hijs en zegt lantaarnpaal. Zo gaat het spel door. Wil je het iets moeilijker maken? Speel dan met een extra regel: je mag alleen een woord zeggen die met de letter begint, waar de vorige speler mee is geëindigd. Bekijk de uitleg van het Dierenspel voor meer informatie over deze regel.

#2: Dierenspel

Dit is een klassieker. Het dierenspel is misschien wel het meest eenvoudige wiet spel dat er is. Hoe stoned je ook bent, een paar dieren opnoemen moet nog wel lukken, toch? Voor het dierenspel moet je minimaal met twee personen zijn. De bedoeling is dat je een hijsje neemt van een joint en vervolgens een dier noemt. Pas nadat je het dier hebt genoemd, mag je de rook uitblazen. Degene na jou moet dan direct een hijsje nemen en een dier noemen waarvan de naam begint met de letter, waar jou dier mee eindigt. 

Voorbeeld: speler 1 zegt ‘hond’ en blaast de rook uit. Speler 2 neemt direct een hijsje en moet nu een dier noemen met de letter d. Speler twee zegt ‘dromedaris’ en blaast uit. Zo gaat het spel door. Weet je geen dier met de letter waarmee de speler voor jou is geëindigd? Dan krijgt de speler die dat dier noemde een extra hijsje. Dan is er nog de ‘rebound’. Wanneer jij een dier noemt waarvan zowel de eerste als de laatste letter hetzelfde is (zoals rendier), mag je een extra hijsje nemen. 

Variaties: je kunt heel veel van dit soort wiet spelletjes spelen. Maak er bijvoorbeeld het voetbalspel van, waarbij je alleen spelers en voetbalclubs mag noemen. Of merken, landen & hoofdsteden, films & acteurs enzovoort. De regels blijven hetzelfde. Verzin je eigen wiet spel!

wiet spel

#3: Meervoudig Woordenspel

Het meervoudig woordenspel lijkt een beetje op het dierenspel. Het wordt alleen iets lastiger. Je hebt voor dit wiet spelletje weer minimaal twee personen nodig. De bedoeling is dat je een flinke hijs neemt van je joint en vervolgens een ‘meervoudig woord’ noemt. Daarmee bedoelen we een woord dat bestaat uit twee andere woorden zoals bierdop, kussensloop of kurkentrekker. Pas nadat je het woord hebt genoemd, mag je uitblazen. Degene na jou moet eerst een flinke hijs nemen, om daarna met één van de twee woorden uit het meervoudige woord een nieuw woord maken. Pas als hij het woord heeft genoemd, mag hij uitblazen. Een woord mag niet meer dan twee keer gebruikt worden.

Voorbeeld: speler 1 neemt een hijs en zegt ‘kaasplank’. Hij blaast de rook uit en geeft de joint door. Speler 2 neemt ook een hijs en gaat een woord bedenken met ‘kaas’ of ‘plank’. Hij gaat voor ‘plankenkoorts’, blaast uit en geeft door. Speler 1 mag ‘plank’ of ‘planken’ niet meer gebruiken, dus moet een woord maken met koorts. Hij neemt een hijs, zegt ‘koortslip’ en blaast uit. Speler 2 moet nu met ‘lip’. Enzovoort.

Note: zie je wat er gebeurd bij het woord plankenkoorts? Je mag de woorden kleiner of groter maken. Van kaasplank mag je plankenkoorts maken.

#4: Ik Ga Op Vakantie En Ik Neem Mee: Jonko Editie

Dit spel heeft weinig uitleg nodig. Iedereen heeft het wel eens gespeeld. Ik Ga Op Vakantie En Ik Neem Mee is een echte klassieker. Maarja: is het je wel eens gelukt om meer dan 6 woorden te onthouden als je flink stoned bent? Hoog tijd om daar achter te komen. 

De Jonko Editie van dit spel werkt precies hetzelfde als het normale spel. Iedere speler zegt “ik ga op vakantie en ik neem mee…” en noemt een object. De volgende speler herhaalt de zin + alle spullen die iedereen voor hem heeft gezegd. Maar nu komt het! Bij de Jonko Editie mag je alleen spullen noemen die te maken hebben met wiet, cannabis of jonko. Stel je gewoon voor dat je naar jamaica gaat en je koffer in moet pakken. Dan kom je een heel eind. 

Tip: wijs één persoon aan als jury. Hij beslist of het object dat iemand noemt genoeg met wiet te maken heeft. Mocht er een nuchter persoon tussen zitten die niet blowt, is hij de ideale persoon.

jonko spelletjes

Met je jointje op vakantie.

#5: Trick Puff

Trick Puff is één van de jonko spelletjes waar je ontzettend veel creativiteit voor nodig hebt. Hoe meer creativiteit, hoe leuker het wordt. Bij Trick Puff is het de bedoeling dat je op een zo uniek mogelijke manier een hijs van je joint neemt. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Doe een klassiek shotje uit je vuist, of ga desnoods op je hoofd staan terwijl je een trekje van je joint neemt. Het leuke is: iedereen die meedoet moet jou nadoen! Dus als jij in de sloot springt terwijl je aan de joint zit te lurken, moet de rest dat ook doen. 

Je kunt allemaal je eigen joint draaien voor dit spel, maar het is ook leuk om één grote party joint te draaien. Een hijs nemen van een grote toeter van 30 centimeter op een rare manier is moeilijker dan met een normale joint. Ook kun je nu met een knock-out systeem werken. Doe jij de Trick Puff niet na? Dan val je af en mag je niet meer roken van de joint.

#6: Hemp Heroes

Hemp Heroes is een écht wiet bordspel. Je hoeft hiervoor niet per se te blowen, dus iedereen kan meedoen. Toch moeten we zeggen: een mooie pretsigaret ernaast maakt het nog leuker. Dus nodig een paar goede vrienden uit, vouw het bord uit, leg een zak wiet op tafel en probeer te winnen!

Hemp Heroes is eigenlijk een soort cannabis versie van Monopoly. Het speelbord is voorzien van allerlei vakjes. Inclusief een gevangenis en coffeeshops. Het geld heeft bij dit wiet spel plaatsgemaakt voor cannabis en de straten voor strains (wiet soorten). Je kunt het spelen met 2 tot 6 spelers en een potje duurt minimaal 16 minuten. Het doel is alle verschillende strains (afgebeeld op speelkaarten) te bezitten. Hiervoor moet je handelen met cannabis. Uiteindelijk kun jij domineren door alle strains te bezitten. Dat maakt van jou de enige echte wiet baas aan tafel. Tip: zet voorafgaand aan het spel allemaal een zakje echt wiet in en geef dit aan het einde van het spel aan de winnaar. Of draai er met zijn allen een party joint van.

Je kunt het Hemp Heroes Bordspel hier kopen. Bekijk deze pagina ook voor meer informatie en een uitgebreide uitleg.

blow spelletjes

Hemp Heroes Bordspel.

#7: Maxxen

Maxxen, Mexen of Mexicanen is zo oud als de weg naar Rome. Dit is misschien wel het oudste wiet spel uit onze top 10. Dit spel is leuk als je het met zoveel mogelijk mensen speelt. Je draait een mooie joint en gaat met z’n alleen in een grote kring staan. De eerste persoon neemt een goede hijs van de joint en geeft de joint door aan degene naast zich. Je moet de rook inhouden tot de joint weer langs jou is gekomen. Dus je moet zorgen dat hij een heel rondje heeft gemaakt. Kan jij de rook niet meer inhouden? Dan moet je een beurt overslaan en mag je pas weer een hijs nemen als de joint al een keer langs jou is gekomen.

Variaties: je kunt dit spel ook met meer jointjes tegelijk spelen. Beslis dan samen wanneer je welke hijs uit mag blazen. Een andere leuke variatie is om het aantal hijsjes op te bouwen. Eerst 1 hijs inhouden, de volgende ronde 2 en ga zo maar door. Let op: dit kan vrij heftig zijn. 

#8: 3-2-1’en

Voor dit wiet spel heb je een flinke longinhoud nodig. Dit is één van die wiet spelletjes waar je zo stoned als een garnaal van wordt. Niet voor beginners dus! Je hebt minimaal twee mensen nodig, maar je kan het ook met meerdere mensen spelen. Hoe meer mensen, hoe moeilijker het wordt. Zet je schrap!

Voorbeeld: Bij 3-2-1’en rook je samen een joint. De bedoeling is dat iemand begint door 3 hijsjes achter elkaar te nemen en deze in te houden. Hij geeft de joint door aan de volgende en die neemt ook 3 hijsjes. Als hij weer bij de beginnende speler komt, neemt hij nog 2 hijsjes. Je mag tussendoor niet uitblazen! Dus je hebt op dat moment 5 hijsjes in je longen zitten. Iedereen moet eraan geloven en de joint gaat weer langs iedereen. Als hij weer bij de beginnende speler komt moet hij, je raadt het al: nog 1 hijs nemen. Pas nadat de laatste speler zijn laatste hijs heeft genomen, mag iedereen uitblazen. Tip: beginnen is bij dit spel niet ideaal. Doe daarom voorafgaand aan een potje 3-2-1’en een ander spelletje om de beginnende speler te bepalen. 

#9: Piramidespel

Het piramidespel lijkt veel op 3-2-1’en. Je doet in principe hetzelfde, maar dan omgekeerd. Je rookt samen een joint. Iedereen begint met 1 hijsje en houdt deze in. De joint gaat rond en als hij weer bij de beginnende speler komt, neemt hij er 2. Het volgende rondje neemt iedereen er 3, enzovoort. Net zoals bij 3-2-1’en moet je alle hijsjes inhouden. 

Het verschil bij het piramidespel zit hem in de battle. Bij 3-2-1’en mag iedereen uitblazen als de laatste persoon is geweest. Bij het piramidespel ga je door tot het bittere eind! Er is dus maar één winnaar! Je moet zoveel mogelijk hijsjes, zolang mogelijk inhouden. Wie is de koning van het piramidespel? 

Let op: heel lang je adem inhouden is al lastig, maar als je longen gevuld zijn met rook is het nog moeilijker. Door een tekort aan zuurstof kun je knock-out gaan of omvallen. Dat is erg gevaarlijk. Speel dit spel het liefst zittend en let altijd goed op je vrienden. Je wilt natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren.

#10: Jammin

Als je een moeilijkheidsgraad aan de verschillende wiet spelletjes moet binden, is Jammin voor experts. Als je dit wiet spel weet af te maken, ben je een hele grote speler. Menig puber is slecht gegaan na het spelen van Jammin. Laat dit een waarschuwing zijn!

Jammin is een nummer van Bob Marley. Je moet dit spel dan ook spelen terwijl je dit nummer hoort. Je hebt dus alleen muziek nodig. En een flinke joint natuurlijk. Het werkt zo: zet het nummer aan en steek de joint op. Luister goed naar de tekst. Elke keer dat Bob het woord ‘Jammin’ zingt, moet jij een hijsje nemen. Als je het weet vol te houden, is je joint op als het nummer is afgelopen. Aangezien het nummer nog niet eens drie en een halve minuut duurt, moet je toch aardig snel roken. Weet jij Jammin te voltooien? Dan ben je een koning!

Variatie: probeer dit ook eens met het nummer One More Time van Daft Punk.

Andere Jonko Spelletjes

Met de bovenstaande wiet spelletjes top 10 zul je wel even zoet zijn. Maar nu je toch hier bent, kunnen we je nog een paar leuke tips geven die het blowen leuker maken. Wat dacht je van het draaien van gekke jointjes, het maken van je eigen bong of iemand een (terror) shot geven? Je hebt geen wiet spel nodig om de avond leuk te maken.

Gekke Jonko Draaien

Telkens een normale jonko draaien wordt na verloop van tijd zo saai. Probeer eens iets nieuws! Wat dacht je van een cross joint of een ouderwetse tulp. In onze blog serie Dikke Jay Friday komen vijf gekke jointjes voorbij. Je hebt vaak een flinke hoeveelheid lange vloei en tip nodig. Haal je spullen in huis, leg een dikke zak wiet op tafel en je kunt beginnen. Gekke jonko draaien? Probeer één van deze:

Draai een van de bovenstaande joints en gebruik deze tijdens één van de wiet spelletjes.

Je eigen Pijp of Bong Maken

Misschien heb je het wel eens gedaan, maar je eigen bong maken is super leuk en nog eenvoudig ook. Je kunt zelf een bong maken met een plastic flesjes of een blikje, maar je kunt ook andere spullen gebruiken. En wat dacht je van een gravity bong? Die kun je ook eenvoudig zelf maken. Op het internet staan genoeg instructies om zelf een bong te maken. Een leuke bezigheid als je uitgekeken bent op onze wiet spelletjes.

De makkelijkste manier om je eigen pijp of bong te maken is door middel van een blikje. Drink of giet je blikje leeg en leg hem op zijn kant. Druk de bovenkant voorzichtig in, zodat er een kommetje ontstaat. Zorg dat je hier wiet in kunt leggen. Pak nu een scherp voorwerp of een sleutel en prik hiermee een klein gaatje in de kom. Je pijp is klaar! Leg een beetje wiet in het kommetje en steek het aan. Het gat waar je normaal uit drinkt, dient nu als mondstuk. Hier inhaleer je doorheen. 

Opmerking: niet alle materialen zijn geschikt om een bong of pijp van te maken. Als je een bijvoorbeeld een plastic flesje gebruikt, is het niet verstandig om deze zodanig te verhitten dat deze gaat roken. Rook van plastic of andere giftige materialen wil je niet inhaleren. Het beste is natuurlijk om zelf een bong te kopen. Die heb je al vanaf een tientje.

(Terror) Shot

Heb je wel eens geprobeerd om iemand een shot te geven? Een shot is een manier om in één keer heel veel rook binnen te krijgen. Je kunt jezelf een shot geven, maar ook een van je vrienden. In principe kun je iemand al een shot geven door hem een hijsje te laten nemen en zelf je aansteker onder de joint te houden terwijl hij dat doet. Vooral nadat je al een paar wiet spelletjes hebt gespeeld, staat dit garant voor rode ogen en een hoestbui.

Een andere techniek om een shot te geven is als volgt: wanneer er nog een klein stukje van je joint over is steek je deze tussen je tanden, met de gloeiende punt in je mond! Zet je handen om je mond heen en laat je maat dit ook doen. Zet de handen tegen elkaar aan en degene die de joint in zijn mond heeft moet nu blazen. Er ontstaan ontzettend veel rook en dit slaat in als een BOM! Kijk alsjeblieft uit met de joint achterstevoren in je mond stoppen!

Ken je de terrorshot al? Doe dit alleen bij iemand die tegen een geintje kan en doe het niet te hard. Bij een terrorshot geef iemand een shot of laat hem zelf een flinke hijs nemen terwijl jij een aansteker onder zijn joint houdt. Op het moment dat hij de gigantische hijs probeert te inhaleren, geef je hem een kleine stomp in zijn maag. De natuurlijke reactie bij een tik in je maag is inademen. Geloof ons: een shot dubbel inhaleren is geen pretje. Maak je klaar voor tranende ogen en een hoestbui van een paar minuten!

Deel op: