Wat kost Wiet? Coffeeshop Prijs vs. Zelf Wiet Kweken

Wat kost wiet lijkt een eenvoudige vraag, maar het is maar net waar je wiet vandaan haalt. Wiet in de coffeeshop heeft een andere prijs dan wiet uit de apotheek en zelfkweek is al snel voordeliger. In dit artikel kijken we wat wiet kost, maar ook naar de prijzen van andere producten uit de coffeeshop zoals hasj, voorgedraaide wiet en moonrocks.


Wat kost een Gram Wiet in de Coffeeshop?

Wat een gram wiet kost, is net als met ieder product afhankelijk van vraag en aanbod. Zo is er wiet die over de toonbank gaat voor ongeveer € 7,- per gram. Maar er zijn ook soorten wiet die 20 Euro kosten. Dat zijn vaak de “limited edition” import soorten. Veelal zie je echter prijzen van rond een tientje per gram wiet. In grensgebieden en toeristische hotspots is de prijs van wiet zomaar dubbel zo hoog als voor hetzelfde wietje in de regionale coffeeshop. Dus als je goedkoop een grammetje wiet wilt scoren zijn het centrum van Amsterdam, Enschede en Maastricht de plekken waar je niet moet zijn.

De prijs van wiet fluctueert. In tijden dat er schaarste is omdat er lokaal strengere regels zijn, gaat de prijs van een gram wiet omhoog. Hoe meer we echter richting legalisatie bewegen, hoe meer wiet wordt gekweekt en hoe hoger het aanbod. Dat drukt de prijs aanzienlijk, maar dat zorgt er ook voor dat er zo goedkoop mogelijk wordt geproduceerd. Goedkope wiet is dus niet altijd kwalitatieve wiet. Daarover straks meer. Eerst eens kijken wat er nog meer in de coffeeshop ligt.

Hand met een wiettop

Wat kost Hasj?

Hasj kost ommenabij hetzelfde als wiet: zo’n 10 to 15 Euro per gram als je het bij de coffeeshop koopt. Hasj maken is bewerkelijker dan een topje wiet maken, maar het wordt dikwijls ook van plantendelen gemaakt waar geen wiet van gemaakt wordt. Knipafval bijvoorbeeld. Ook de kwaliteit van hasj varieert aanzienlijk. En daarmee ook de sterkte van hasj. Zo kun je hasj tegenkomen die minder sterk is dan wiet maar ook hasj die vele malen sterker is. En daarmee kan hasj onbedoeld of bedoeld amper THC bevatten, terwijl met name ice-o-lator hasj tot maximaal 80% THC kan bevatten. Technisch gezien dan.

Ice-o-lator is een wietconcentraat dat we eigenlijk geen hasj meer kunnen noemen. Maar de lijn tussen hasj en concentraten is niet keihard. Dat komt omdat hasj, in welke vorm dan ook, een wietconcentraat is. En sommige vormen van hasj maken zijn wat meer low-tech dan met ijswater pollen extraheren en persen. Deze ice-o-lator of isolator kost zo’n € 40,- per gram en bevat tussen de 15 tot 80 procent THC als je de coffeeshop mag geloven. We hebben ook prijzen gezien van € 80,- voor een gram ice-o-lator. 

ice-o-lator
Peperdure ice-o-lator, maar ook kneiter sterk.

Het is interessant om op te merken dat de prijs van wiet en hasj evenredig lijkt te lopen met de sterkte. Een gram wiet met 10% THC kost je een tientje tot twintig Euro en een gram zeer sterke hasj die 40% THC bevat, kan 40 tot 80 Euro kosten.

Wat kost een Voorgedraaide Joint?

Voor drie tot acht euro heb je vaak 1 voorgedraaide joint met wiet of hasj. Hoeveel wiet of hasj er in verhouding tot tabak in zit, is dan niet duidelijk. Er zijn ook pure joints waar je dan tegen de € 8,- voor kunt betalen in sommige coffeeshops.

Wat kosten Moonrocks?

Moonrocks zijn het spreekwoordelijke cannabiskaviaar. Daarbij worden de sterkste wiettoppen gerold in hasjolie én kief. Kief zijn de gezeefde trichomen van droge wiet en trichomen zijn de kliertjes die de THC-houdende hars produceren. Sterk spul dus. Hoe sterk zijn moonrocks, vraag je je af? Ze kunnen tot 50% THC bevatten. En met de sterkte/prijsverhouding die we hierboven noemden, kun je de prijs van een grammetje moonrocks wel raden: € 50,- tot € 60,- per gram.

Wat kost Medicinale Wiet?

Tot zover het assortiment van de coffeeshop. Er zijn natuurlijk meerdere plekken waar je aan wiet kunt komen. Op doktersrecept bijvoorbeeld. Medicinale wiet kost € 34,50 per 5 gram. En dat is exclusief BTW en receptregelvergoeding. Als je een afwijkende hoeveelheid koopt, is de prijs van medicinale wiet vaak anders. Of medicinale wiet vergoed wordt, hangt af van de regeling van de zorgverzekeraar. De term “medicinale wiet” omschrijft niet zo zeer de samenstelling van werkzame stoffen, maar het gebrek aan stoffen die er niet in thuis horen. Denk aan bestrijdingsmiddelen of schimmel bijvoorbeeld. Wel zijn er soorten of strains die bijzonder geschikt zijn als medicinale wiet dankzij hun uitgekiende samenstelling. Zo weten we van wiet die naast THC ook net zoveel CBD bevat, dat het pijn remt, maar ook minder van invloed is op paranoia die je van sterke wiet kan krijgen. Hoe dat precies werkt, lees je in deze blog.

wiettoppen

Wat kosten Wiet en Hasj bij de Dealer?

Dealen op straat is passé. Ook wij bij Wiet-Info krijgen in onze DM’s en posts op insta wel eens een aanbod om online drugs te kopen. Online drugs kopen lijkt ons overigens niet veilig. Niet alleen omdat het illegaal is, maar ook omdat je geen poot hebt om op te staan als je je geld hebt overgemaakt, maar het pakketje niet aankomt.

Toen er geluiden kwamen dat coffeeshops zouden sluiten vanwege nieuwe overheidsmaatregelen rond de Covid-19 pandemie in Nederland, zagen de online dealers hun kansen schoon. Niet alleen wiet en hasj werden meer online verkocht dan ooit tevoren, maar ook pillen, coke en paddo’s. Als je de social media advertenties wilt geloven kun je kopen wat je wilt hebben, zolang je maar betaalt. En veel ook, want ze geven het niet bepaald weg. Wel kunnen de dealers 100 gram tot een kilo voor je regelen. Een kilootje Amnesia hasj kost vaak ‘maar’ € 3000,-. Koopje, want als je het per gram bij ze zou kopen ben je zo € 20,- voor een grammetje zolderwiet of -hasj kwijt.

hasj blok

We schreven er al eens eerder over. Je mag niet meer bezitten dan 5 gram wiet of hasj. Heb je meer, dan krijg je een boete. Heb je 3 gram en ben je iemand tot last of heeft een agent een slechte dag? Dan moet je het evengoed inleveren. Ook softdrugs zijn in Nederland illegaal. Ze worden alleen gedoogd. Dat wil zeggen dat je in het laatste geval vaak geen boete krijgt, maar wel je spullen kwijt bent.

Wiet Laten Testen

Zoals je ziet is de straatwaarde van wiet, hasj en alles dat er tussenin zit best transparant. Maar dat is nu precies het punt: je weet niet wat “er tussenin” zit. De enige manier om erachter te komen hoe sterk je wiet of hasj is en of het niet is vervuild, is om je drugs onafhankelijk te laten testen door een lab. En dat is soms een prijzige geschiedenis. Bij ondernemingen als Test Lab Amsterdam, kunnen coffeeshopondernemers hun wiet laten testen. Wiet testen kost € 100,- per sample. Dan weet je de kwantitatieve verhoudingen van de primaire cannabinoïden. Voor € 150,- krijgt je wiet dan een certificaat. Er wordt dan een analyse toegevoegd waarin het entourage effect wordt vastgesteld. Voor € 180,- krijg je de “premium analyse” en worden nog meer kenmerken vastgesteld.

handen met wiettoppen

Bij de GGD en Jellinek klinieken kun je vaak drugs inleveren om het te laten testen. Dat kost dan € 2,50 per sample voor consumenten, maar je kunt er geen wiet en hasj inleveren om te testen. Wel kun je een THC drugstest kopen. EZ Test maakt een aantal verschillende soorten drugstesten. De THC EZ Test checkt of er THC aanwezig is, maar vertelt je niet hoeveel er aanwezig is. De hoeveelheid vaststellen is namelijk erg complex en daarvoor heb je iets serieuzere apparatuur nodig dan in een kartonnetje past. 

Wat kost Wiet Kweken?

Of je wiet vervuild is met het één of ander kun je dus niet zomaar testen. Thuistests en openbare lab tests kijken niet of er troep in je wiet zit. Om er zeker van te zijn dat je wiet of hasj hebt waar geen meuk in zit die er niet in thuis hoort, kun je besluiten om zelf wiet te kweken. Of dit rendabel is, is afhankelijk van je situatie. Als je twee keer in het jaar een joint opsteekt, is het verstandiger om gewoon bij een coffeeshop wiet te kopen. Het is de moeite niet waard. Maar blow je twee keer in de week? Dan wordt het aanzienlijk interessanter om wiet te kweken. Laat staan als je iedere dag een jonko opsteekt. Kijk maar eens naar de volgende rekensom.

Buiten wiet kweken

De prijslijst van zelf wiet kweken in de tuin is als volgt:

 • Wietzaadje – ongeveer 5 Euro per stuk.
 • Plantenvoeding groei en bloeifase – vanaf een tientje per plant.
 • Supplementen (optioneel voor meer opbrengst en lekkere wiet) – zo’n € 8,- per fles.
 • Potgrond – € 3 bij het tuincentrum.
 • Water – Gratis in een natte zomer, maar maximaal € 2 inclusief belasting voor 1000 liter water.
 • Droognetje – € 10,-
 • Weckpot en vochtregelaar – € 15

Ervan uitgaande dat je al tuingereedschap en een 12 liter pot hebt, kost buiten wiet kweken dus € 53,- per plant. En wat levert je dat op? De kleinste plant kan al 90 gram verse wiet opleveren, maar de grootste units kunnen met veel ervaring en kennis 2 tot maximaal 4 kilo opleveren. Dan hebben we het over verse wiet. Na drogen en curen (daar is de genoemde vochtregelaar voor) blijft zo’n 20% rookbare wiet over.

Zelf gekweekte tuinwiet kost dus tussen de € 0,066 en € 2,94 per gram.

Binnen wiet kweken

Als je binnen aan de slag gaat, zal je een aantal extra zaken aan moeten schaffen, bovenop de spullen die we hierboven hebben genoemd. Ook krijg je te maken met een hogere energierekening. Bij binnen wiet kweken is de opbrengst minder (50 tot 1000 gram verse wiet) dan bij buitenkweek. Dat heeft oorzaken waar we in dit artikel niet verder op ingaan. 

 • Kweektent met afzuiger, tijdschakelaar, thermometer, hygrometer en koolstoffilter – vanaf € 275.
 • Lichtinstalatie: HID-voorschakelapparatuur (VSA), HPS peer geschikt voor groei en bloei, ophanging, en armatuur met reflectorkap – € 130.
 • Ventilator: € 15.
 • Energie: € 100 – 160 (lamp en voorschakelen, afzuiger en ventilator, 12 uur per dag, afhankelijk van vermogen van de verlichting).

Via hetzelfde rekensommetje als hierboven kost zelf gekweekte wiet uit een kweektent bij één plant ongeveer tussen de € 2,69 en € 53,70 per gram. Maar houd er rekening mee dat het vaak gaat om eenmalige investeringen en hier en daar wat onderhoud zoals een nieuwe lamp als je vaker kweekt.

Keiharde euro's

Straatwaarde Wiet Reëel?

Om het artikel af te sluiten kunnen we concluderen dat de straatwaarde voor een gram wiet dus niet buitensporig hoog is. Wietkwekerijen zijn doorgaan groter dan “de wietplant bij de buren”, wat niet alleen zorgt voor hogere opbrengsten met minder investeringen, maar ook op hogere risico’s, potentiële boetes, en meer arbeidsintensief onderhoud aan de planten. Wiet kweken op industriële schaal is in Nederland op het moment van schrijven voorbehouden aan één bedrijf dat uitsluitend levert aan de overheid voor onderzoeksdoeleinden en de farmaceutische industrie. Maar als het er op een gegeven moment van komt dat we ongestoord zelf wiet mogen kweken en het risico op arrestatie vervalt, wordt het wel heel aanlokkelijk om zelf een plantje in de tuin te zetten.

Deel op: